Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ “Gazeteciler, gördüklerini, bildiklerini; duygu ve düşüncelerini samimiyetle yazmalıdır.” 

“Cumhuriyet devrinin kendi anlayış ve ahlâkını taşıyan basınını yine ancak Cumhuriyetin kendisi yetiştirir. Bir taraftan geçmiş devir gazetelerinin ve adamlarının düzeltilmesi mümkün olmayanları ulusun gözünde belirlenirken, öte taraftan Cumhuriyet basınının temiz ve feyizli sahası genişleyip yükselmektedir. Büyük ve soylu ulusumuzun yeni çalışma ve uygarlık yaşamını kolaylaştırıp özendirecek işte ancak bu anlayıştaki basın olacaktır.” (1 Kasım 1925, TBMM) 

4 Ocak 1961 tarihinde kabul edilen 212 sayılı yasa ile.

Gazete patronları buna itiraz ediyor. 9 Ocak 1961’de dokuz gazete patronu, Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazetelerinin patronları gazetelerini üç gün kapatıyor. Bunun üzerine:

10 Ocak 1961’de gazeteciler üç gün süreyle “Basın” adıyla gazete yayınlıyor.

Böylece 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak tarihe geçiyor ve o tarihten bu yana, her 10 Ocak’ta gazeteciler bu bayramı kutluyor.

Gazetecilik bir başka, bambaşka bir aşktır. Sevmeden yapılamayan mesleklerin en ön sıralarındadır. Gazeteci, vatandaşla kurumlar arasında, makamlar arasında bir gönül köprüsü. Bu gönül köprüsüne her geçen gün çok daha fazla ihtiyacımız var.

Haber denilen o merak uyandıran, insanlara yorum yaptıran, bakmakla görmek arasında ki o ince çizgiyi yakalama başarısı gösteren insanların, toplumların yüreğine sular serptiği, gözlerini açtığı, gerçekleri ayan-beyan ortaya döktüğü mesleğin adıdır gazetecilik.

İlkeli, doğru, dürüst ve objektif gazetecilik anlayışıyla, ülkemizdeki en zor mesleklerden birini yapan ve bir vazife bilinciyle zoru başaran, gece gündüz demeden yaşanılanları millete ulaştırma azmiyle çalışan meslektaşlarımın, meslek hayatlarında kolaylıklar dilerim. Gazetecilik mesleğini icra ederken,  bu yolda canlarını feda eden, milletin bilgilenmesi için çaba sarf ederken hayatını kaybeden basın şehitlerine Allah'tan rahmet diliyorum.

Ulusal basında, medyada yıllarını vermiş bir gazeteci, şair, yazar, siyasetçi ve devlet adamı olan rahmetli Başbakan Bülent Ecevit’ i bu günümüz vesilesiyle rahmet ve şükranla anıyorum. 

Bu özel gününü ve bundan sonraki günleri özgürce ve sağlıkla daha nice 10 Ocak çalışan gazeteciler günü olması dileğiyle...