BOLU'da, 1750 yılında inşa edilen tarihi Aşağı Taşhan'da başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz çalışmaları yakından takip ediyor. bürokratik engellerden dolayı 13 yıldır uğraştığı Aşağı Taşhan’ın restorasyonunu bitiremediğini ifade eden Yılmaz, “müteahhit önünü açabilirsek ramazanın son günü iftarı burada yapmayı hedefliyoruz. “ dedi.

Bolu Belediyesi, Büyükcami Mahallesi'nde 600 yıllık tarihi Yıldırım Beyazıt Cami'nin yanında uzun süredir atıl durumda olan Aşağı Taşhan'ın orijinal yapısında restore edilmesi için başlattığı projeyi hızla devam ettiriyor. Yap işlet devret modeli ile ihaleyi alan firmanın çalışmalarını yerinde kontrol eden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Aşağı Taşhan ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Restore çalışmasında, Osmanlı'nın son döneminden kalan ve kesme taştan yapılan tarihi binanın iç kısımlarındaki duvarlarına sonradan sıva yapılıp boyandığı ortaya çıktı. Taş binaya sonradan betonarme kat çıkıldığı da ifade eden Yılmaz şu ifadelere yer verdi;

"Buranın çalışmasını 13 yıl önce başlattım"

Aşağı Taşhan 1700’lü yıllarda yapılmış bolunun hemen hemen en eski binalarından biri olarak gözüküyor. Burası özek şahısların mülkiyetindeydi. Buranın çalışmasını Belediye Başkanı olduğum ilk günden itibaren yani 13 yıl önce başladım. Öncelikle bu alanda yorgancı dediğimiz bir kiracı vardı onu çıkartmak için çok uğraştık. Ardından mülk sahiplerini ikna ederek buranın satın alınmasını sağladık. Şu an burayı restore ederek hem tarihi bir yapımızı geleceğe taşımış olacağız hem de burasını bir aşçılar diyarı olan şehrimizdeki eksikliği olan, aşçılar diyarında doğru düzgün yemek yenecek alanlarda sıkıntımız var böyle bir tarihi binamızı bu amaçla kullana bilir miyiz diye üzerinde çalıştık.

"Burasıda Bolu’ya gelenlerin ağırlandığı bir mekan olacak"

Şu an bir vatandaşımız yap işlet devret modeli ile ihaleyi aldı. Allah nasip ederse Diyarbakır da ki hasan paşa konağı, turistlik amaçlı yemeklerin verile bildiği çay içilebildiği Diyarbakır’a gidenlerin ağırlandığı özel bir mekan. Burasıda Bolu’ya gelenlerin ağırlandığı bir mekan olsun istiyoruz. Belediye binası ile bütünleşecek, belediye dükkanlarının üzeri buranın bir bahçesi gibi olacak. Tabi anıtlar kurulu ile olan ufak tefek sıkıntılarımız devam ediyor. bu binanın restorasyonu yapılırken sıvalar döküldüğünde sonradan ilave edilen bir çok betonlar ve katlar vardı. Bunlar yıkılarak yeniden tarihi görüntüsüne kavuşabilmesi için çalışmaları anıtlar kurulu ile sürdürüyoruz. Nasip olursa anıtlar kurulu ile bugün bu alanla ilgili bir toplantı daha yapacağız. Eğer kontaklar sağlıklı kurulur, neticelenir ve müteahhit önünü açabilirsek ramazanın son günü iftarı burada yapmayı hedefliyoruz.

"Türkiye’de bürokratik engeller var"

Bir konuda netice alabilmek için 13 yıl çalışıyoruz ve bekliyoruz. Şunu ifade etmeye çalışıyorum, beş yıllığına seçilmiş bir belediye başkanı bir projeyi alıp başkanlık süresi boyunca bitiremeye bilir. Tek başına iktidar partisinde bile, bütün güçleri elinde toplamış belediye başkanında bile on üç yıldır bürokratik engelleri aşamayıp bu noktaya gelebiliyorsak demek ki Türkiye’de birçok sıkıntılar var demektir. Yeni gelen sistemle bu sıkıntıların daha hızlı aşılmasını sağlarsak on üç yıl beklemeden on üç yılda on üç projeyi bitiririz diye düşünüyoruz. Çok istesek de birçok şeyi yapamadığınız durumlar oluyor bunlar aslında sizinle alakalı durumlar olmuyor ama Türkiye’de en büyük sıkıntılardan bir tanesi bürokrasinin işleri engellemesidir. Bu konuları kontak kurarak aşabilirsek çok daha hızlı hareket edebiliriz. Tabi bolu bu konuda en şanslı il olduğunu düşünüyorum.

Editör: TE Bilisim