14 Mart Tıp Bayramı her sene olduğu gibi bu senede büyük önemle kutlanıyor.  Tıp alanında çalışanlar için bir anma ve kutlama günü olan 14 Mart sağlık çalışanlarının sorunlarının da dile getirildiği bir gündür. İlimiz protokolü de yayımladıkları mesajlarla 14 Mart Tıp bayramını kutladı.

TIP BAYRAMI İLK NE ZAMAN KUTLANDI?

İlk kutlama, 14 Mart 1919'da işgal altındaki İstanbul'da yapıldı. O gün tıp okulu öğrencileri, Hikmet Boran'ın önderliğinde işgali protesto etti. O dönemin ünlü doktorlarının da destek verdiği protesto, tıp bayramında, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak tarihe geçti.

VALİ BARUŞ'UN 14 MART TIP BAYRAMI MESAJI

Bolu Valisi Aydın Baruş 14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle bir mesaj yayımladı. Baruş mesajında şu ifadelere yer verdi: “Sağlıklı bireylerden oluşan bir toplum güçlü bir toplumdur. Bu nedenle, insan hayatının korunması tüm toplumlar için temel önceliklerden olagelmiştir. Milletimizin tarih boyunca kurduğu medeniyetlerin esas konusu insan olmuştur. “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” telakkisi insan hayatına verilen değeri veciz bir şekilde ifade etmektedir.

İnsanın maddi ve manevi varlığıyla sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirmesi dünya üzerinde sahip olabileceği en değerli nimetlerden biridir. Kanuni Sultan Süleyman Han’ın “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” sözü bu değeri ifade etmektedir.

Bugün, sağlıklı olarak yaşamını sürdürmek bireylerin temel haklarından biri olarak kabul edilmektedir. Herkesin kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi günümüzde devletlerin en önemli önceliklerinden biri haline gelmiştir. Ülkemizde de sağlık alanında yapılan reformlar ve başarılı uygulamalar neticesinde, sağlık güvencesi toplumun her kesimini kapsayacak şekilde yaygınlaşmış, insanlarımızın aldığı sağlık hizmetlerinin kalitesinde çok önemli bir iyileşmeler sağlanmıştır.

İnsan hayatına verilen değerin göstergesi olan sağlık hizmetlerindeki bu iyileşme ve ilerlemede, kuşkusuz gece gündüz demeden mesai sarf eden sağlık çalışanlarımızın payı büyüktür. Ülkemiz genelinde ve İlimizdeki sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması için “Önce insan” anlayışıyla fedakârca emek sarf eden tüm sağlık çalışanlarımıza müteşekkiriz.

Mesailerini insan hayatını kurtarmaya adamış olan tüm hekimlerimizin ve fedakâr sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”

TANJU ÖZCAN TIP BAYRAMINI KUTLADI

Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekili Tanju Özcan 14 Mart Tıp Bayramı sebebiyle bir mesaj yayımladı. Tanju Özcan, insanı yaşatmayı ve insanlığa sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen ve özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanlarının önemine dikkat çekerek şunları kaydetti: “14 Mart 1827” modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmekte ve o tarihten beri Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır. Ancak ne yazık ki ülkemizde, özellikle son yıllardan artan hükümet baskısı ve yanlış sağlık politikaları yüzünden, sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramını coşkuyla değil, büyük bir endişeyle geçirdiğini bilmekteyiz.

Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıyla birlikte; hastayı müşteriye, hekimi tüccara, hastaneleri ticarethaneye dönüştüren “performansa dayalı ücretlendirme” sistemine de son vereceğimizi belirtmek istiyorum.

“İnsanı yaşatmayı ve insan acısını azaltmayı, insanlığa daha sağlıklı bir yaşam sunmayı ilke edinen, bu kutsal ve onurlu mesleği büyük zorluk ve fedakârlıklarla yerine getiren, her zaman büyük bir özveriyle çalışan hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını yürekten kutluyorum.

KARSU’DAN TIP BAYRAMI MESAJI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bolu İl Başkanı Hüseyin Kazım Karsu, 14 Mart tarihinde kutlanan Tıp Bayramının, sağlık emekçileri adına iyilik, dostluk, dayanışma, gelecek güzel günler ve barış içinde bir yaşam için yeni bir başlangıcın ilk adımı olmasını diledi.

14 Mart, tıbbiyelilerin vatan ve millet için dirilişi başlattıkları günün adı olduğunu söyleyen Karsu, “Bir bayramın kaynağını vatan ve millet davasından alması onun değerini paha biçilmez yapar. Bunu gerçek anlamda idrak etmek ise hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanların boynunun borcudur. Fakat ne yazık ki bugün tıbbiyelilerin ruhundan zerre kadar nasipsiz olanlar Türk Tabipler Birliğini terörist sevicilikte, vatan ve millet düşmanlığı ile suçlamaktadır. Tabipler birliğinin başından Türk ifadesini kaldırma çabasına girişmişlerdir. Türk Tabipler Birliğinde kurucu tıbbiyeli ruhun hakim olduğu gerçeği ortada dururken, biz  ‘Türk hekimlerinin yanınızdayız’  mesajını en güçlü şekilde haykırıyoruz” dedi.

Sağlık çalışanlarının bayram tadında 14 Mart’lara hasret kaldığını belirten Başkan Kazım Karsu, “Yıpranma payının hayata geçmemesi, sağlıkta şiddetin cinayetlere dönüşerek devam etmesi, aşırı iş yükü, mobbing ve başta döner sermayeler olmak üzere ücretlerde yaşanan düşüşler nedeniyle sağlık çalışanları, bayramı çoktan unutmuşlardır. Taşerona kadro meselesinde bile 500 bin kişiye kadro verilirken yıllardır devletin emrinde görev yapan ve 9 bin kişiyi aşan kamu dışı aile sağlığı çalışanları, tıbbi sekreterler ve vekil ebe hemşirelerimiz kapsam dışında bırakılmışlardır. Kısacası çalışma hayatımızda durum vahimdir. Çalışanın huzuru yoktur. Bunun önüne geçilmesi için gerekli olan temel şart, çalışanların memnuniyetlerinin arttırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Kazım Karsu, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutladığını, millet olarak herkesin daha huzurlu, aydınlık 14 Mart’lara ve yarınlara ulaşmasını dilediğini söyledi.

“OLMAYA DEVLET CİHANDA BİR NEFES SIHHAT GİBİ”

MHP Bolu İl Başkanı Adem Evcil 14 Mart Tıp Bayramı kutlayarak; “Gece gündüz demeden mesleğine büyük bir aşkla bağlı olarak çalışan tüm hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun” dedi.

Evcil yayımladığı mesajında şunları kaydetti: “Düşünüp uygulayan, kafasındaki görünmez fikirleri yazılı harf ve şekiller aracılığıyla kaydeden ilk insan kimse her şeyi başlatan da o’dur. Hasta olan ilk insanla tedavi eden ilk insanın yolları kesiştiği anda medeniyet meşalesi yandı, beşeriyetin nabzı normale döndü. İnsanlığın kaderini ‘tüfek, mikrop, çelik’ sacayağı doğrudan doğruya etkiledi; ülke ve milletlerin yörüngesi de bunlara göre belirlendi. Asırlarca salgın hastalıklar kıtalar arasında ölüm seferleri düzenledi, ticaret yollarından, sömürge hatlarından türlü hastalıklar taşındı. Ne zaman tıp gelişmeye başladı, ne zaman sıhhatli olmanın derin manasına kafa yoruldu, insanlık gerçekten de rahat bir nefes aldı. Merhum Hünkârımız Kanuni ne güzel söylemişti: “Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. Tıp deyince aklımıza “Hekimlerin Piri ve Hükümdarı olarak da isimlendirilen İbn-i Sina gelmiyorsa, her hal tercümesi eksik kalır. Türk-İslam medeniyetinin iftiharı nice alimimiz, nice gönül insanımız, hikmet ateşiyle kavrulmuş nice büyüğümüz hastalıklara çare oldular. Bazen vücuttaki bir soruna, bazen yürekteki bir sızıya, bazen de ruhun dehlizlerinde filizlenen bir derde şifa ürettiler, merhem oldular. İyileştiren, yüz güldüren, sıhhatli bir hayat için deva üreten doktorlarımıza, hemşirelerimize ve sağlık çalışanlarımıza çok şey borçluyuz. Beden ve ruh sağlığı için fedakarca mücadele veren sağlık kahramanları her türlü takdir ve tebriki ziyadesiyle hak etmektedir. Bu vesileyle diyorum ki, sıhhat ve afiyetimiz için emek harcayan sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun. Sağlık alanındaki şiddetin önlenmesi, maddi ve manevi beklentilerin karşılanması siyasi sorumluluk taşıyanların öncelikli görevidir.

Editör: TE Bilisim