Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Samsun'a ayak bastı ve Kurtuluş Savaşı'nın zeminini hazırladı. Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasının 98’inci yıl dönümü bugün Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak da coşkuyla kutlanıyor.

 

“KURTULUŞ SAVAŞI'NIN TÜM KAHRAMANLARINI RAHMET, SAYGI VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ”

Vali Aydın Baruş, 19 Mayıs nedeniyle yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi; “Tarih boyunca devletlerin ve milletlerin kaderlerini tayin eden önemli dönüm noktaları vardır. Türk tarihinin dönüm noktası da, yurdumuzun dört bir yandan işgal altına alındığı bir dönemde Samsun’dan başlatılan bağımsızlık mücadelesidir.

Vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı uğrunda, içinde bulunduğu bütün olumsuz şartlara rağmen, yeniden şahlanan Milletimiz, 19 Mayıs 1919 günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün azim ve kararlılıkla başlattığı İstiklal Mücadelesiyle, tarihte eşine az rastlanır bir destan yazmıştır.

Kadın erkek, genç yaşlı farkı olmadan, etnik köken, mezhep, din ayırt edilmeksizin milletin bütün fertleri, vatan savunması için omuz omuza vererek tek yürek halinde topyekün mücadele etmiş ve zafere ulaşmıştır.

19 Mayıs 1919’tan başlayarak büyük sıkıntılar ve yokluklar içerisinde, büyük bedeller ödenerek fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti geleceğimizin teminatı gençlerimize emanet edilmiştir.

Sevgili Gençler,

Sizden önceki nesiller inançla ve azimle mücadele ederek, çalışarak sizlere büyük bir miras bırakmışlardır. Bu değerli mirası sonsuza kadar korumak ve gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmak en önemli görevinizdir.

Sizlerin en iyi şekilde yetişmeniz, çağın gerekleri doğrultusunda nitelikli bir eğitim almanız devlet ve millet olarak en önemli amacımızdır. Başarı için en önemli ölçüt şüphesiz, kendinize güvenmeniz ve çok çalışmanızdır. Bu nedenle daima büyük düşünmeli, hedefleriniz doğrultusunda ilerlemekten vazgeçmemelisiniz. Kendinizi gelişmeye, yeniliğe açık, bilgi toplumunun gerektirdiği niteliklere ve milli değerlere sahip gençler olarak yetiştirmeli ve geleceğe güvenle bakmalısınız. Başarı için en önemli ölçüt şüphesiz, kendinize güvenmeniz ve çok çalışmanızdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da gençlerimizin nice büyük başarılarıyla taçlanacağına ve ebediyen yaşayacağına yürekten inanıyorum.

Bu gün vesilesiyle, bizlere bu cennet vatanı bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını rahmet, saygı ve şükranla anıyor, siz sevgili gençlerimizin ve Boluluların 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum.”

“BAĞIMSIZLIK RUHU HALA YAŞIYOR”

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladığı yazılı mesajında, "19 Mayıs aziz vatan evlatlarının canları pahasına verilen bağımsızlık mücadelesinin önemli bir dönüm noktasıdır. Bu uğurda varını yoğunu ortaya koyup, can veren aziz şehitlerimize Cenab-ı Hakk'tan rahmet diliyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum" ifadelerini kullandı.

Milletvekili Ercoşkun, mesajında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayan bağımsızlık hareketi, birlik ve dayanışma ruhuyla birleşerek tüm yurtta dalga dalga yayılmış, zaferle sonuçlanan milli mücadelemiz sayesinde Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. Aziz milletimiz tarih sahnesi boyunca bağımsızlık mücadelesinden hiçbir dönem taviz vermemiştir. Milletimizin 15 Temmuz'daki hain darbe girişimi karşısında, vatan için, bayrak için, istiklal için, istikbal için verdiği bağımsızlık mücadelesi bu bağımsızlık ruhunun halen yaşatıldığının büyük ve önemli bir kanıtıdır. Tarih boyunca milletimizin verdiği tüm bağımsızlık mücadelelerinde dünyaya özgürlüğünü kahramanca haykıran gençlerimizin ve tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı en kalbi duygularımla kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal mücadelelerimizin bütün kahramanlarını rahmet, şükran ve minnetle anıyorum.

Allah'ın izniyle, Türkiye’nin geleceği gençlerimizin ellerinde şekillenecektir. Bugünün sigortası olan gençlerimizin geleceğimizin teminatı oldukları bilinci içerisindeyiz. Amacımız, gençlerimizden aldığımız güçle Türkiye’nin zirvedeki dünya ülkeleri arasında yerini almasıdır. AK Parti iktidarı olarak, milletimizden aldığımız yetki ve iradeyle bunun mücadelesini vermekteyiz. Bu hedefle çalışıyoruz ve daha da çalışacağız."

“GÜÇLÜ İRADENİN İLK ADIMIDIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Milletvekili Tanju Özcan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Özcan mesajında;

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı, O’nun işgalci güçlere ve dönemin yerli işbirlikçilerine karşı gösterdiği güçlü iradenin ilk adımıdır. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bu önemli tarihi dönüm noktasının anlamını iyi özümseyip gençlerimize anlatmalı ve ortak bilinç olarak sürekli canlı tutmalıyız. Bu vesile ile vatan toprağında bağımsız ve özgür yaşamamızı sağlayan başta Ulu Önder Atatürk, silah arkadaşları ve vatan sevgisini canlarından üste tutan kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum.” ifadelerini kullandı.

“GENÇLERİMİZ GELECEĞİMİZİN EN BÜYÜK GÜVENCESİDİR”

Başkan Yılmaz’ın 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı şöyle:

“19 Mayıs 1919, Milletimizin, kendi topraklarında özgür ve bağımsız olarak yaşama kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği kutlu İstiklal yürüyüşünün başlangıcı. Bu başlangıç sadece Türk Milleti’nin değil, aynı zamanda tüm mazlum milletlerin umudu ve cesaret kaynağı oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’dan başlattığı bu yürüyüş ile özgürlük ateşiyle yaktığı meşaleyi, bugün Türk Gençleri nesilden nesile sorumluluk bilinciyle taşıyor. Ülkemizin geleceği tarihini, kültürünü bilen, geçmişi ile gurur duyan, ülkesini seven, çalışkan ve azimli gençlerimize emanet. Cumhuriyetimizi emanet ettiğimiz gençlerimize inanıyor güveniyor ve onlarla gurur duyuyorum.

Ülkemizi muasır medeniyet seviyesine taşıyacak olan, geleceğimizin mimarı gençlerimizin ve Aziz Milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını yürekten kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, milli birlik ve bütünlüğümüzü korumak için canlarını feda eden tüm kahraman evlatlarımızı, şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle yad ediyorum.”

“EN BÜYÜK ARZUMUZ, ÇOCUKLARIMIZA BUGÜN OLDUĞUNDAN ÇOK DAHA PARLAK BİR GELECEK HAZIRLAYABİLMEKTİR”

AK Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay mesajında; “Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, istiklal mücadelemizin meşalesini tutuşturmak için Samsun'a ayak bastığı 19 Mayıs günü, milli hafızamız için çok önemli bir gündür.

İşte 19 Mayıs 1919'da İstiklal Savaşımızı zafere taşıyan birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu; 15 Temmuz'da hain darbe kalkışmasına karşı kazanımlara sahip çıkmamızı, ülkemizi daha müreffeh kılmak için azimle çalışmamızı, geleceğe umutla bakmamızı sağlamaktadır. İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs’ın, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi, Cumhuriyeti emanet ettiğimiz gençlerimize duyduğumuz güvenin bir göstergesidir. Biz de geçmişimizden aldığımız güç ve ilhamla 2023 hedeflerimize ilerlerken, en büyük güvencemiz gençlerimizin olduğunun farkında ve bilincindeyiz.

Bizler de AK Parti kadroları olarak, bu bilinç içinde, gençlerimize karşı sorumluluklarımız bulunuyor. En büyük arzumuz, çocuklarımıza bugün olduğundan çok daha parlak bir gelecek hazırlayabilmektir. AK Parti iktidarları olarak görevde bulunduğumuz süre içerisinde de gençlerimize daha çağdaş ve müreffeh bir Türkiye bırakmak için çalıştık. Bundan sonra da bu uğurda çalışmaya devam edeceğiz. Bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor, başta gençlerimizin olmak üzere vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

“NE KADAR ÖVÜNSEK AZDIR VE NE KADAR GURURLANSAK YETERLİ DEĞİLDİR”

MHP Bolu İl Başkanı Adem Evcil’in 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yaptığı basın açıklaması şu şekilde; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ülkü arkadaşlarının, Samsun’a çıkarak kurtuluş mücadelesini başlatmalarının üzerinden 98 uzun yıl geçmiştir.

Dönemin İstanbul hükümetinin aciz, korkak ve teslimiyetçi özelliklerine aldırmadan ve takılmadan, Mustafa Kemal Atatürk’ün her türlü tehlikeyi göze alarak 16 Mayıs 1919’da başlattığı tarihi yolculuk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ilk adımın atılmasıyla adeta kurtuluşun müjdecisi olmuştur.

Aziz vatanımızı işgal ve istilaya yeltenenlere karşı, Türk’ün kudretini ispat eden ve bağımsızlığını, içinde bulunulan durum ne kadar ağır olsa da, vazgeçilmez tarihi ve insani bir hak olarak gören büyük irade, Samsun’a ulaşarak ilk ve en anlamlı milli hamlesini yapmıştır.

Samsun’a çıkış; Birinci Dünya Savaşı’nda yenilmiş, sonrasında şartları ağır bir ateşkes anlaşmasıyla ordusu dağıtılmış, işgallerle haysiyeti zedelenmiş; bitkin ve çaresiz kalan milletimizin silkinip ayağa kalkışıdır.

Nitekim Anadolu’ya taşınan bağımsızlık ideali ve mücadele azmi; Havza’dan alevlenmiş, Amasya’dan körüklenmiş, Erzurum’dan yayılmış ve Sivas’tan tüm vatan sathına mal olmuştur.

Türk milleti hürriyetini zincire vurmak isteyen yabancı tutkulara, hain çıkarlara, alçak niyetlere karşı amansız bir mücadele vermiş, al bayrağımızı Anadolu’nun her köşesine bir daha inmemek üzere yiğitçe dikmiştir.

Etrafı dört bir koldan kuşatılan milletimizin hak ve hukukunu ayaklar altına alma küstahlığı gösterenler, hiç ummadıkları ve asla şahit olmadıkları bir direnişle karşılaşmışlar, tarihi emellerini ve heveslerini hayata geçiremeden, kutsal vatan topraklarını terk etmek zorunda kalmışlardır.

Sömürgeci güçlere teslim olmaktansa yok olmayı yeğleyen, bunu da “Ya istiklal Ya ölüm” diye sistemleştiren kutlu zihniyetin, topraklarımızı parselleyerek aralarında taksim eden bedbahtları, vatanımızdan sürüp çıkarmaları elbette Samsun’dan itibaren beliren derin kavrayış, tavizsiz milli duruş, gözleri kamaştıran inanmışlık ve Türk milletine adanmışlıkla gerçekleşmiştir.

Samsun’a, Türk milletinin namusunu, şerefini kurtarmak ve kimseye muhtaç olmadan var olabilmesi için çıkıldı.

İşgalci mihrakların bayrakları altında, sömürge valileri yönetiminde köle olmamak için Samsun’dan Anadolu’ya ulaşıldı.

Ne kadar övünsek azdır ve ne kadar gururlansak yeterli değildir.

Azametli bu ruhu sonuna kadar muhafaza edeceğimizden ve milli birliğimize yönelen her türlü tehdide karşı, Samsun’a çıkan iradenin sahip olduğu inançla cevap vereceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır.

Bu anlamlı tarihin yıl dönümü, aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak da kutlanmaktadır.

Geleceğimizin güvencesi sevgili gençlerimizin, dünün muhterem hadiselerini iyi öğrenerek, onlardan sonuçlar çıkarmaları çok önemlidir.

Millet olarak nereden gelip nereye gittiğimiz konusunda kafalardaki berraklık, kökeni geçmişe dayanan sorunlar karşısındaki milli tutum, ‘geleceğin Türkiye’sine ben nasıl katkı sağlarım’ kaygısı ve ecdadımızın hürmetle yâd edilmesi gençlerimizin başlıca sorumlulukları arasındadır.

Bunun yanı sıra, yarının yetişkinleri olan gençlerimize; mutlu, huzurlu ve donanımlı olmaları için her türlü desteğin verilmesi, iyi yetişmeleri konusunda önlerine çıkan sorunların giderilmesi hepimizin görevi olmalıdır.

19 Mayıs’ın 1919’un bu çok özel yıldönümünde, aziz milletimizin ve değerli gençlerimizin bayramını içtenlikle kutluyorum.

Samsun’dan başlattıkları kurtuluş mücadelesiyle, bizlere kutsal bir vatan emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve milli kahramanlara Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyor, aziz hatıralarını şükran, minnet ve tazimle anıyorum.”

“GELECEK GENÇLİĞİN ELLERİNDE YÜKSELECEKTİR”

İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer mesajında, İstiklal mücadelesinin meşalesinin tutuşturulduğu 19 Mayıs gününde, milletin kaderinin yeniden şekillendiğini, parlak bir umut ışığı doğduğunu ifade ederek, “Geleceği Türk gençliği aydınlatacak ve gelecek gençliğin ellerinde yükselecektir. Gençlerimizin atacakları doğru ve kararlı adımlarıyla Türkiye’yi geleceğe taşıyacağına yürekten inanıyoruz.”

Yüceer mesajında şu ifadeleri kullandı: “Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919, Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, ulusal değerlerin yeşerdiği, Kurtuluş ateşinin yakıldığı, bağımsızlığa, aydınlığa ve geleceğe olan inancın adı olmuştur. İstiklal mücadelemizin sembol günü olan bu günün, istikbalimizin sembolü olan gençlerimize armağan edilmesi de son derece anlamlıdır. Üreten, yeniliklere imza atan, sorgulayan, araştıran, geliştiren bir gençlik Türkiye’yi daha güzel günlere taşıyacaktır. Türk gençliği kendisine verilen bu görevi en iyi şekilde yerine getirecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, tüm gençlerimizi sevgiyle selamlıyorum.”

“GENÇLERİMİZİN 98 YILLIK EMANETİ SONSUZA TAŞIYACAKLARINA İNANCIM TAM”

Göynük Belediye Başkanı ve İpek Yolu Belediyeler Birliği (İPEKBİR) Başkanı Kemal Kazan,19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı mesajı şöyle:

“Gazi Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak bastığı 19 Mayıs 1919 tarihi, bağımsızlık, çağdaşlaşma ve demokratikleşmeye giden yolun ilk adımıdır. Türk Milleti genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeği ile omuz omuza vererek geleceğine sahip çıkmış, istiklal destanı ile dünyaya örnek olmuştur. Türk Milleti’nin kurtuluş mücadelesinde atılan bu ilk adımın, yeni başlangıcın gençlere bayram olarak verilmesi ve Cumhuriyet’in onlara emanet edilmesi, gençlere duyulan güvenin göstergesidir. Ülkemizin güzel yarınları için devam eden bu bayrak yarışında geçmiş bugüne, bugün geleceğe emanettir. Kendi köklerinden beslenmeyen milletlerin ayakta durması ve geleceğine güvenle bakabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle kalkınmamızda, gelişmemizde, ilerlememizde; uluslararası alanda söz sahibi olmamız ve geleceğe yön veren bir Türkiye’nin inşasında görev alacak gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirmek bizlerin en önemli sorumluluğudur. Gençlerimize güveniyor; eğitimli, bilinçli, çağının ilerisinde ve değerlerine bağlı gençlerin yetişmesi için çalışıyor, üretiyoruz. Tarihini, kültürünü ve değerlerini bilen ve sahip çıkan gençlerimizin kendilerine bırakılan 98 yıllık emaneti sonsuza taşıyacaklarına inancım tam.

Bu anlamlı günde, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakârlıklarıyla Milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor; başta gençlerimizin olmak üzere Göynük halkının ve vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum.”

“GÜÇLÜ TÜRKİYE GENÇLERİMİZİN ELİNDE ŞEKİLLENECEK”

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün 98. yıldönümünü büyük bir onur ve gururla kutladığımız 19 Mayıs 1919 tarihi, şanlı milletimizin, sonu Cumhuriyetimizin kuruluşu ile sonuçlanan ulusal bağımsızlık mücadelesinin ilk adımı ve başlangıç noktasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla birlikte tüm vatan sathına yayılarak başlayan bu mücadele, aziz milletimizin birlik ve beraberliğiyle, bağımsızlığı etrafında kenetlenmesiyle eşi benzeri olmayan örnek zaferlerle taçlandırılmıştır.

Atatürk, 19 Mayıs 1919’da millet olarak yakılan ebedi varoluş meşalesini, bu mirası yarınlara taşıyacak olan gençlerimize emanet etmiştir. Genç nesillerimiz, ekonomik, siyasal, toplumsal, kültürel, sportif ve bu gibi tüm alanlarda, ülkemizin yarınlarını ve geleceğini inşa edecek olan, inandığımız, güvendiğimiz tek gücümüz, kaynağımızdır. Yarınların güçlü, her yönden kalkınmış ve muasır medeniyetler çizgisine taşınmış Türkiye’si, hiç kuşku yok ki, gücünü ve bilincini eşsiz tarihimizden alan gençlerimizin ellerinde ve omuzlarında şekillenecektir.

Bu düşüncelerle tüm üyelerimizin, halkımızın, aziz milletimizin ve yarınların güçlü Türkiye’sinin inşasında sonsuz güven duyduğumuz gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı Bolu iş dünyası adına kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ulusal bağımsızlığımızın tüm kahramanlarını, vatan toprakları için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnet ile anıyorum.”

“19 MAYIS RUHUNA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

MÜSİAD Bolu Şube Başkanı Abdullah Abat, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında şunları söyledi:

"Birçok etkinlikler ülkemizin değişik yerlerinde yapılacak. Bütün gençlerin bayramını yürekten tebrik ediyorum. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımını atan, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’in Bandırma Vapuru'ndaki yol arkadaşlarını rahmetle yad ediyorum. Onları ilk önce Samsun’da ardından Havza, Amasya, Erzurum, Sivas’ta bağrına basan Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarına Allah’tan rahmet diliyorum. İstiklal Harbimiz başta olmak üzere Balkan Harbinde, 1. Dünya Harbinde, Trablusgarp’ta, Çanakkale’de, Kut'ül Amare’de, Yemen’de, Şanlı Medine müdafaasında, Galiçya’daki tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Kore’de, Kıbrıs'ta, uzun yıllar süren teröre mücadele döneminde, şehit olan gazi olan tüm askerlerimizi minnetle anıyor, şehitlerimize rahmet, hayatta olan gazilerimize uzun ömürler niyaz ediyorum. Rabbim onlardan razı olsun. Kabirlerini bir gül bahçesi, mekânlarını cennet eylesin.

Türkiye'nin 94 yıldır devam ettirdiği, son 12 yıldır da her türlü baskıya, provokasyona rağmen hızlandırdığı kalkınma, büyüme, güçlenme mücadelesini ancak bu şekilde sürdürebileceğini belirten Abat, şunları kaydetti:

19 Mayıs ruhuna sahip çıkmak, 2023 hedeflerine, 2053 ve 2071 vizyonuna sahip çıkmak demektir. Ben ve arkadaşlarım, bizim kuşağımız, 2053'ü belki göremeyeceğiz. Ama şu gençlik, 2053'ü Allah'ın izni ile 2053'ün Türkiye'sini görecek. Ama 2053'ün köşe taşlarını sizler yerli yerine koyacaksınız… Meşrebine, mezhebine, etnik kimliğine bakmadan, mazlumun yanında olmak, zalimin karşısında durmak için de 19 Mayıs ruhuna sahip çıkmalıyız. Yeni Türkiye'nin neferleri olan sizlerin, bu ruha sahip çıkacağına inanıyorum. Öyle ki; Fatih olmadan 2053 olmaz. Alparslan olmadan 2071 olmaz. İşte onun için Alparslan'ı, onun için Fatih'i, onun için Osman Gazi'yi çok iyi bilmek, çok iyi anlamak lazım."dedi

“YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ!”

Atatürkçü Düşünce Derneği Bolu Şubesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Türkiye, emperyalizme büyük başkaldırısının 98. yıldönümünü kutluyor. Birinci Büyük Paylaşım Savaşının hedefi olan Osmanlı Devletinin Mondros Anlaşması ile teslim olmasından sonra, Türk ordusunun dağıtılmış olmasından cesaret alan işgal kuvvetleri ülkenin değişik bölgelerine asker çıkarmaya başlamışlardı. 15 Mayıs 1919 sabahı İzmir rıhtımına çıkarılan kukla Yunan kuvvetlerine ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin Bey, canı pahasına kurtuluşun işaret fişeğini atmış oldu.

İstanbul’a dönüşü sonrasında, 6 ay içinde Anadolu ihtilali için bütün hazırlıklarını tamamlayan Çanakkale kahramanı Mustafa Kemal Paşa, İzmir limanındaki ilk kurşunun ertesi günü olan 16 Mayıs sabahı Bandırma vapuru ile yanındaki kurmay heyetiyle Samsun’a hareket ediyor ve zorlu bir yolculuk sonrası 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’a ayak basıyordu.

Mustafa Kemal Paşa’nın 9. Ordu Müfettişi sıfatıyla Anadolu’ya gidiş kararını imzalayanlar O’nun gerçek niyetini bilmeseler de, İstanbul Boğazı girişine demirlemiş İngiliz donanmasının yetkilileri sezebiliyordu. Bu nedenle Paşa’nın İstanbul’dan hareketinden hemen sonra geri döndürebilmek için her türlü yola başvurdular. Ve elbette Mustafa Kemal Paşa izleyeceği rotayı bütün ayrıntıları ile planlamıştı.

Mustafa Kemal Paşa Samsun’a ayak basmasından 33 gün sonra Amasya’da yayınladığı tarihi genelge ile karamsarlığa boğulmuş ülkeye umut saçıyordu. Ve sadece 49 gün sonra ilk birlik kongresini toplamak için gittiği Erzurum’da, 7 Temmuz’u 8 Temmuz’a bağlayan gece Mazhar Müfit Kansu’ya yazdırdığı notlarında kurtuluştan sonra kurulacak rejimi ve devrimleri ayrıntılı olarak açıklıyordu. Paşa bu notlarını yazdırırken artık sırtında çok sevdiği asker üniforması da yoktu.

19 Mayıs 1919 sabahı Samsun’da doğan güneş, 98 yıldır ufkumuzu ve geleceğimizi aydınlatıyor. Mustafa Kemal Atatürk Büyük Nutuk’a Samsun’a ayak bastığı tarihteki kapkara tabloyu anlatarak başlıyor. Bu karanlık tablo, kısa sürede neleri başardığımızı da anlatıyor.

Türk Ulusunun yeminli düşmanları, 98 yıldır Samsun’da doğan güneşi karartmaya çabalıyor. Ulusal Kurtuluş Savaşımız sırasında çıkarılan iç isyanlar, Ankara önlerine kadar gelen işgal kuvvetleri, kurtuluştan sonra İstanbul hükümetinin Lozan’da temsil çabaları, Cumhuriyetin ilanına karşı çıkma çabaları, Şeyh Sait ve Menemen ayaklanmaları, Dersim isyanı, toprak reformunu engelleme girişimleri, Köy Enstitülerinin kapatılması, 12 Mart ve 12 Eylül faşist darbeleri, ülkemizin ekonomik varlıklarının özelleştirme adı altında talan edilmesi ve son olarak başkanlık anayasası ile rejimin değiştirilme girişimi hep aynı çabanın parçasıdır.

Bunları yapanlar da aynı çevrelerin birbirini izleyen temsilcileridir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün zaferlerle dolu kısacık ömrüne sığdırdığı atılım ve devrimleri karalayamayanlar, son günlerde O’nun anısını ve ailesini karalamak için utanmazca saldırıya geçtiler. Türkiye Cumhuriyetinin bazı valicikleri ise kurtuluşumuzun ilk adımı 19 Mayıs törenlerinin kutlamalarını yasaklama peşinde.

Bütün bu çabalar boşunadır. Türk ulusu kendisini kurtaran ve çağdaşlık yolunda dev adımlar attıran büyük kurtarıcısını ve devrimlerini asla unutmayacaktır. Bu nedenle her fırsatta büyük kurtarıcısı Atatürk’e koşarak sevgisini ve bağlılığını göstermektedir.

Atatürk’ün 98 yıl önce Samsun’a ayak basmasıyla doğan güneş sonsuza kadar ufkumuzu ve geleceğimizi aydınlatacak. Türk ulusu geleceğimizi karartacak her türlü unsurla mücadele etmeye kararlıdır. Türk gençliği bunun için var. 28 yıl önce, bir 19 Mayıs günü kurulan Atatürkçü Düşünce Derneği bunun için var. Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti!”

Editör: TE Bilisim