Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Belediyesi tarafından 5.’si düzenlenecek olan ‘Uluslararası Mutfak Günleri’ ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yılmaz; “Bolu aşçılar diyarı olarak adlandırılır. Alaycı aşçıları ile Bolu Türkiye’de mutfağı en iyi işleyen ve sunan pozisyonda olmuş hatta dünyada da yer etmiş” dedi.

 Haber: Aslı Akış

 Park Cafe’de düzenlenen basın toplantısına Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Bolu Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, İzzet Baysal Abant Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural, Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği (YEPAD) Başkanı Sadullah Onal ve dernek yöneticisi aşçılar ile basın mensupları katıldı.

Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği (YEPAD) tarafından organize edilen 5’inci ‘Uluslararası Mutfak Günleri’ bu yıl 15-16-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek olup toplam 300 aşçı yarışacak.

 YARIŞMA JÜRİSİ

Jüride 14 ülkeden usta şefler ve deneyimli aşçılar yer alacak. Başkanlığını Dünya Aşçılar Birliği (WACS) Başkanı Thomas Andreas Gugler’in yapacağı jüride Slovenya, Mauritius, Ukrayna Mısır, Suudi Arabistan, Katar, Lübnan, Flipinler, Makedonya, Bulgaristan, Almanya, İngiltere ve Türkiye’den üyeler bulunuyor.

“DÜNYA AŞÇILAR BİRLİĞİ BAŞKANI BOLU’YA GELİYOR”

Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği (YEPAD) Başkanı Sadullah Onal, “Uluslararası Mutfak Günleri’nin Dünyada çok öneme sahip olan bir organizasyon olduğunu belirterek; “Bolu’da bunu pek göremiyoruz. Alaaddin ve Emine başkanımız bize sonuna kadar destek verdiler. Dünya aşçılar birliği başkanı 81 vilayetin hiç birine gitmemiş 3. kez sadece Bolu’ya geliyor bunu dahi kullanamıyoruz. Bu sene daha iyi olmasını ümit ediyoruz. Çok iyi hazırlanmış bir ekip var. Geçtiğimiz yıl Bolu uluslararası mutfak günleri ile gastronomi ödülünü aldık” dedi.

“BOLU AŞÇILIĞIN MERKEZİ”

İzzet Baysal Abant Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Vural 5. Uluslararası mutfak günleri programına öncülük eden Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’a teşekkür ederek; “Bolu aşçılığın merkezi. Bolu’da uygun bir iklim uygun bir ortam var. Bununla ilgili öncülüğü başkanımız yaptığı için bugün 5.’sini yapabiliyoruz. Bu yıl farklı olarak Gerede şak şak helvası, Gerede kaz, Mengen kaldırık yaprağı ile sarmasını, Seben’in IZA Buğdayı, Göynük kaşık sapı, Kıbrıscık pirincinden Kıbrıscık pilavı hazırlayıp mutfak günlerinde sunacağız” diye konuştu.

“BOLU AŞÇILARI DÜNYA MUTFAĞINDA YER ETMİŞ”

5.Uluslararası Mutfak Günleri ile ilgili basın mensuplarına bilgiler veren Başkan Yılmaz; “Bolu deyince aşçılar diyarı olarak adlandırılır. Burada Mengen ilçemiz biraz daha öne çıkar. Alaycı aşçıları ile Bolu Türkiye’de mutfağı en iyi işleyen ve sunan pozisyonda olmuş hatta dünyada da yer etmiş. Biz şehir olarak aşçılığı çok öne çıkartamadık. Biraz çıkarmaya başladığımızda ilçelerimizden sesler yükseldiği için sanki ilçelerimizle atışıyormuş gibi havaya girmek istemedik. Aşçılık ile Bolu’nun kaderini birleştirmek için biraz geç kaldık. Şu an yenisini Yeniçağa Aşçılar Derneğimiz ile beraber yapıyoruz. Başlangıçta böyle bir destek veren ve bizi bu konuda yüreklendiren artık başaralım diyen Yeniçağa’daki aşçılarımıza ve derneğine teşekkür ederim.

“MENGEN BOLU’YU TEMSİL ETMEZ AMA BOLU HEPSİNİ TEMSİL EDER”

4 yıldır birçok uluslararası katılımcının hatta dünya aşçılar birliği başkanının da katıldığı organizasyonu gerçekleştirmiş olmamıza rağmen belki duyurusunu iyi yapamıyoruz. Bu konuda sizlere ihtiyacımız var. Bolu marka bir şehir olacak. Bu marka şehir olurken de aşçılığını çok iyi değerlendirmesi lazım. Aşçılığımız alaylı başladı mektepliye dönüştü. Üniversitemiz, gastronomi merkezimiz aynı zamanda lisedeki okullarımız açısından biz çok başarılıyız. Yeniçağa ve Mengen’deki okullarımızdaki öğrencilerimiz Türk mutfağı hatta dünya mutfağında çok büyük hizmet diyorlar. Şehrimizde bir aşçılık heykeli koymak istedik. Hazırlığını da bitirdik. Heykel deyince farklı algılar oluşmasın diye bıraktık. Bolu inşallah aşçılık deyinde merkez olarak kalacak. Bununda öncülüğünü yapacak olan Yeniçağa aşçılar derneğimiz. Önümüzdeki süreçte de Mengen’i ayırmadan müşterek organizasyonları yaparız. Mengen Bolu’yu temsil etmez ama Bolu hepsini temsil eder” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim