Sevgili Okurlar;

Dil ile düğümlenen, diş ile çözülmüyor. Nitekim, kalbi, gönlü, feyli ve sözü bir olmayan şer düşünce sahibinin yüz dili de olsa, gel gör ki o yine dilsizdir. İnsanoğlunun başına gelen belaların çoğunun başında, dil geliyor. Nitekim;

Dilim seni, dilim dilim dileyim

Başıma ne geldiyse senden bileyim

Sayın Okurlar;

Her dizginsiz dil, belayı davet eder. Yalaka, yalama dil ile perdesi, astarı olan dilin arasında tek bir fark vardır. Birisini frenlersin, diğeri emirsiz, tedbirsiz ve terbiyesizdir. Yılan gibi her yere kıvrılır, fırsat buldukça zehir saçar. Tatlı dil, her kapıyı açan sihirli bir anahtardır.

Kötü niyetli bir adamın, tatlı diye beslediği dil, kurnaz tilkinin, kargaya döktüğü tatlı dilden farksızdır. Güzel, doğru, iyi yollarda kullanılan dil, böyle kullanıldığı sürece keskinleşen tek alettir. Bütün insanlarda, gelişme, her şeyden evvel dil ve edebiyattaki mükemmel sanata bağlıdır.

Sayın Okurlar;

Bilinmelidir ki her sözün bir başı ve sonu vardır. Akıl, edep, tedbir sahibi olan insan, bu nedenle başkalarını susmuş görmeyince laf etmez. Dilini tutmasını bilen ihsan sahibi insanlar, bunun için gevezelerle (zevzeklerle) çekişmez ve inatlaşmaz. Akıllı düşüncede edepli dil, inadı gördüğü zaman latif olur. Çünkü keskin kılıç yumuşak ipeği kesmez. Kendisini, her daim alim zanneden ve konuşan zavallı cahil dilden uzaklaşmak, o kişiye kafi bir meziyettir. Çünkü serseriye, kaporta kafaya, kerpiç malzemeleriyle sıvanmış beyine verilecek tek cevap varsa, o da susmaktır. Nitekim, kerem sahibi olmayan haytalara tatlı ve yumuşak da konuşsan, gittikçe serkeşliği artar. Unutmayalım ki köpeğin ağzını tek bir kemik susturur. CENABI HAKKA, BİGANE OLAN BİR AĞIZ, CENABI HAKKA AŞİNA OLMASINI BİLEN BİR DİLE KURBAN OLSUN. Bir boynuz büyüklüğündeki şekerden tat aldığı halde, tat almadığını söyleyen şer düşüncenin diline, iki boynuz büyüklüğünde şeker takmak çok müsait olur. Ölçüsüz, astarsız, perdesiz, yalaka, yalama olmuş dilin aklı da kalbi de gönlü de kendi gibidir. Konuşmak bir ihtiyaç olsa da yerinde susmasını bilmek sanattır diye düşünüyorum. O zaman tatlı yiyelim, tatlı oturalım ve tatlı konuşalım.