Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, düzenlenen bir iftar programında Bolu’da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Seçimden sonra düzenlenen ilk basın toplantısında, Başkan Özcan önemli konulara değindi. İlk olarak Bolu Belediyesinin borçları ile ilgili açıklama yapan Özcan, toplam borcunun 461 milyon TL olduğunu ifade etti.

Özcan ayrıca, Birlik Et ve Şelale Kafe ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Bu iki işletmeye bozuk sayaç nedeniyle, su parası tahakkuk etmediğini kaydeden Başkan Özcan, mezbahadan örnek vererek tahakkuk etmesi gereken rakamın 225 bin 477 TL olduğunu ifade etti. Özcan ayrıca, Hira isimli şirketten 30 Mart tarihinde 187 bin borç karşılığında araç teslim alındığını, araçlara verilen en yüksek teklifin 47 bin TL olduğunu söyledi. 

MEHMET FATİH YALINIZ    

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu’da faaliyet gösteren bir otelde düzenlenen iftar davetinde gazetecilerle bir araya geldi.

İftardan sonra gündeme dair açıklamalarda bulunan Tanju Özcan, ilk olarak kendisine gelen rekor ziyaretten bahsetti. Seçildiği günden bugüne yaklaşık 22 bin kişinin kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Özcan, herkesi gelmiş kabul ettiğini artık çalışmaya başlamanın zamanı geldiğini söyledi. Özcan, “Görevi teslim aldığımız tarihten itibaren 1.5 ay geçti. Basın mensubu arkadaşlarımıza bu sürede bir araya gelememiştik. Bunun özel bir sebebi yok. Asıl sebebi şu; yoğun bir ziyaretçi akını oldu. Bizim tespitlerimize göre yaklaşık 22 bin kişi şu ana kadar hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ramazanla birlikte bu biraz azalmaya başladı. İlk günlerde ortalama bin kişi geliyordu ziyaretlere heyetler halinde. Bu ziyaretleri almak çok memnuniyet verici ama artık hayırlı olsun ziyaretlerine bana göre bir son vermenin de zamanı geldi. Gelen gelmeyen tüm vatandaşlarımdan Allah razı olsun, herkesi gelmiş kabul ediyorum. Bundan sonraki süreçte vatandaşlarımızla yine bir araya geleceğiz. Artık çalışmaya tam olarak başlama zamanı.” dedi.

“Toplam borç 461 milyon TL”

Açıklamasının devamında, tahakkuk eden miktarla beraber Bolu Belediyesinin borcunun netleştiğini ifade eden Özcan, netleşen rakamın 461 milyon TL olduğunu kamuoyuna açıkladı. Özcan şöyle konuştu; “Bugüne kadar belediyenin borcunu açıklamamamızın tek sebebi, açıklanabilir olmamasıydı. Ben geldiğimde belediyenin borcu ne kadar diye ilgili arkadaşlarımızdan bilgi istedim. Bana bir rakam verdiler. Benim tahmin ettiğim kadar değilmiş dedim. Ama sonrasında incelediğimde, yapılan bazı işler ve benim bildiğim, bazı borçlar orada görünmüyor. Bunda bir tuhaflık var deyince, size verdiğimiz rakam tahakkuk eden borçlar dediler. Seçimden önce yaptırılan bir çok işin hak edişleri düzenlenmediği için seçime kadar, onlar borç hanesine girmemiş. Seçim biter bitmez, bütün hak edişler düzenlenince gördüm ki, her gün borç birkaç milyon artıyor. Mali hizmetlerdeki arkadaşlar 50 milyon da artabilir, 150 milyon da artabilir, hala da artmaya devam ediyor ama biz artık borcu çıkarttık. Şu an itibariyle bizim şirket dahil, 461 milyon TL borcumuz var. Bunun yaklaşık 150 milyon TL’si, iller bankasına geri kalan kısmından küçük bir kısmı kamuya vergi dairesi, SGK gibi kurumlara. Asıl önemli borç müteahhitlere ve esnafa. Aradan geçen süre içinde biz bu borcun iller bankası hariç, 10 milyon TL’sini bugün itibariyle ödedik. Ben belediyenin parasını kendi paramdan çok daha dikkatli harcamaya gayret ediyorum. Bazı alacaklılarla, konuştuk, devamında da konuşuyoruz. Durumu anlattık, dedik ki elbet bir gün paranız ödenir ama biz halkın yararına çalışıyoruz. Bugünkü alacağınızı bir sene sonra almak da var, bize indirim yaparsanız, yani alacağınızın bir miktarını belediyeye bağışlarsanız dedik, şu ana kadar görüştüklerimizin de %95’i bunu kabul ettiler, biz de o alacaklılara hızlı bir şekilde ödemeleri yapmaya devam ediyoruz. Şu ana kadar belediyemize bu işlerden 1.5 milyon TL kazanç sağladık, bu işlemler tamamlanınca, zannediyorum bir 3 – 4 milyon TL buradan bir kazancımız söz konusu olacak.”

 

“Tahakkuk etmesi gereken miktar 225 bin 477 TL”

Son günlerde kamuoyunda gündeme gelen mezbaha ve Şelale Park isimli işletmelerin su ve elektrik faturaları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özcan, iki işletmenin de su sayaçlarının bozuk olması nedeniyle 4 yıldır su parası tahakkuk ettirilmediğini söyledi. Özcan, “O bölgede bir Şelale Kafe var, bir de onun yanında Birlik Etin satış reyonu var, bir de mezbaha var. Bu ikisinin kiracısı da aynı şirket. Kiradaki bu iki yerin birbirine ciddi bir benzerliği var. İkisinin de sayacı bozuk. İkisinin de sayacı bozulmuş darbe ile. İkisinde de 4 yıldır Bolu Belediyesi hemen hemen hiç su parası almamış. Özellikle mezbahayı düşünürseniz, Bolu’da en fazla su kullananlardan bir tanesi. Burada zabıtanın 6 imzalı bir belgesi var. Mezbahada yapılan kontrolde su sayacının darbe aldığı tespit edilmiştir. Diğer kafe ile ilgili de var. Kiracı iki yeri kiralamış ne büyük tesadüf ki ikisinin de sayacı bozuk. İkisi de darbe ile bozulmuş.

Oranın adı Şelale Park, ama maalesef orası park değil. Özel bir kişiye kiralanmış, sadece müşteriye açık bir yer halka açık bir yer değil. Burayı kiralamışsın, 2100 TL’ye, şu anda TEFE, TÜFE 3 bin TL civarında olmuş. Ama sadece bu kafe ile ilgili son ödediğimiz elektrik faturası 2 bin 200 TL. sözleşmeye göre elektriği kiracının ödemesi gerekiyor. Yaklaşık 4 yıldır ama Bolu Belediyesi ödüyor. Burası için 4 yılda ödenen elektrik parası yaklaşık 50 bin TL. Yani Bolu Belediyesi olarak siz bir yeri 3 bin TL’ye kiraya veriyorsunuz, 2 bin TL’lik elektriğini siz ödüyorsunuz artı, bozuk saat muamelesi yapıyorsunuz, normalde kullandığı suyun belki de 5’te birini 6’da birini, 7’de birini alıyorsunuz. Yani siz üzerine veriyorsunuz.

İkinci konu da mezbaha konusu. Mezbahada saat bozuk. Ay ay bakıyorsunuz, 70 TL su parası ödemiş, 90 TL su parası ödemiş, en fazla 600 TL su parası ödemiş. Bu olay ortaya çıkınca sayaç takılmış, hayvan kesiminin en az olduğu ayda sayaç takıldıktan sonra baktık, 21 günde 3 bin 579 liralık su sadece 21 günde. Kaba bir hesapla, bu ayki rakamlar üzerinden 3.5 yılda, ayrıca yaz aylarında da bu artacak, hayvan kesiminin arttığı dönemde, hesapladığımızda buraya tahakkuk etmesi gereken su miktarı 225 bin 477 TL. ödediklerini düştüğünüzde aradaki fark 224 bin 877 TL. Bunlar Boluluların parası. Burada belediyemizin de bir kusuru var. Sen Yukarısoku’da gariban kaçak su kullanırken bulmuşsun da, mühürlemişsin, Bolu’da en çok suyu kullanan mezbahanın kaçak su kullandığını her nedense tespit edememişsin. Bunla ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bunun adı su hırsızlığıdır. Türk Ceza Kanununa da göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası var. Geriye dönük olarak da bütün bu alacaklarımızı isteyeceğiz. İsmini vermeyeceğim ama bu arkadaşın da halen siyaseten aktif bir görevde olması beni daha çok üzüyor. Bunu yapan sıradan bir vatandaş değil. Bu tip kim varsa, belediye tarafından özellikle korunan kollanan. Gelsinler kendilerini ihbar etsinler. Yarın biz bunların hepsini tespit edeceğiz. Belediyenin bir kuruşunun zayi olmasını izin vermeyeceğiz. Belediye de düzgün hareket edecek, kiracılar da. O para halk için kullanılıyor. Onlara kiralananlar da halkın parası ile yapılıyor.” diye konuştu.

“Hurdayı sağlam diye kakalamışlar”

Özcan son olarak, 30 Mart tarihinde Bolu Belediyesine borç karşılığında teslim edilen araçlarla ilgili konuştu. Hira adlı bir şirketin 187 bin TL borcu karşılığında teslim alınan araçların ortalama 40 bin TL ettiğini vurguladı. Özcan, “İsraf ve yandaş kayırmacılık çarpıcı boyutta. İsmini de vererek söyleyeceğim, Hira diye bir şirket var. Bolu Belediyesinde işler yapmıştı, ambalaj atıklarının toplanması vs. şu anda da bunun sahibi diyebileceğimiz hakim ortağı bir siyasi partimizde aktif olarak da yönetici. Bu şirketin belediyemize borcu var, hala da var şu an 26 bin TL civarında bir borcu var. Biz Bolu Belediyesi olarak bu şirketten 30 Mart günü 187 bin TL karşılığında6 tane araç kabul etmişiz. Araçların durumu ortada. Bu araçların trafik tescilleri olmadan da belediyenin demirbaşına da kaydedilmiş. Bu araçlar hurda, bunları satalım dedik, 187 bin TL’ye alınmış bunlar. Fiyat verin dedik, 4 tane hurdacıdan Bolu’da faaliyet gösteren. En düşük fiyat veren 36 bin TL fiyat verdi, 187 bin TL’ye aldığımız araçlara en yüksek veren de 47 bin TL verdi. Maalesef hurdayı bize sağlam diye kakalamışlar. Hem de son gün. Bolu Belediyesinin paralarını bu yerlere gitmesine izin vermeyeceğiz.”

Editör: TE Bilisim