Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz evsel atık bertaraf tesislerini incelemek üzere gittiği Danimarka ziyareti sonrasında açıklamalarda bulundu. Başkan Yılmaz, “Çöpten elektrik enerjisi üreten il belediyeleri içerisinde de ilk belediyeyiz. Şu an yakma tesisi üzerinde çalışan ilk belediyeyiz” dedi.

Haber: ASLI AKIŞ

Alaaddin Yılmaz Bolu Belediyesi'nin hayata geçireceği projelerle, çöplerin yakılmasından ve güneş enerjisi sistemlerinden elde edilecek enerjiyle kentin elektrik ihtiyacının karşılanması hedeflediklerini söyledi. Çeşitli incelemelerde ve temaslarda bulunmak üzere Danimarka'ya giden Başkan Yılmaz; “Öncelikle tabi bizim ekibimiz gitmişti. Onlar bir değerlendirme yapmışlardı. Sonra biz gittik. Bizim gitmemiz de iyi oldu. Ben dünyanın birçok yerinde çöpün yakılarak yok edilmesi ile ilgili aynı zamanda ısıtma sistemleri ile ilgili çalışmalarda öne çıkmış ülkeleri ziyaret etmiştim. Şu an Danimarka küçük bir ülke olmasına rağmen nüfusu Ankara kadar olmasına rağmen enerjiyi çok iyi değerlendirebilmiş. En azından elektrik enerjisini daha çok rüzgâr türbinlerinden elde etmeyi sağlamış, şu an ısıtma sistemi olarak ta tamamen çöpü yakıt olarak kullanmış ve bu yakıt enerjisinden de hem elektrik hem de ısıtma sistemini kurmuş. O konuda öyle ileri gitmiş ki evlerdeki buzdolaplarının dışarıya verdiği ısıyı bile nasıl kullanabiliriz diye çalışmaları detaylandırmış ve dünyada bu konuda uzman olduğuna inanmışlar, kabul ettirmişler ve şu an bu birikimi de dünya ile paylaşmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

“ÇALIŞAMALR SON AŞAMAYA GELDİ”

Alaaddin Yılmaz, “Türkiye'de ilk defa çöpü yakarak yok etme ve ondan elektrik enerjisi üretmeyle ilgili çalışmalarımız son aşamaya geldi. ÇED raporumuzu aldık. İhale aşamasındayız dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti:  “70’li yıllarda enerjinin %75’ini dışarıdan satın alıyorlar. Biz şu an hala  %95’ini dışarıdan satın alıyoruz. Tabi onlar 70’li yıllardaki petrol krizinden sonra bir sistem oluşturmuşlar. Şu an sistem üzerinde kararlı bir şekilde durarak bir politika içerisinde bu işi çözmüşler. Biz bu konuda tabi vaktimizi çok iyi değerlendiremediğimizi görüyoruz çünkü 80’li yılarda Güney Kore bizimle ekonomik olarak aynı seviyelerdeydi. Şu an onlar gittiler biz hala belli bir noktadaysak ki; son dönemde Türkiye şöyle bir harekete kalktı ve şu anda da başına gelemdik kalmayan bir yapıya doğru dönüşüyor ama bütün dünya böyle. Dünyadaki ileri gitmiş ülkeler bazı şeyleri aşabilmişler. Şu an yakma verimliliği bile %90’ın üzerine çıkartmışlar. Ve ilk çöpü yakarak elektrik enerjisi üretmeyle ilgili çalışmaları 1903 yılında başlatmışlar. Biz 2000’li yıların ilk çeyreğine doğru girerken hala da depolama tesisleri üzerinde duruyoruz. Tabi kararlı bir şekilde belli bir noktaya gidebilmişler. İtalya ile beraber Alman teknolojisi içerisinde çöpü yakarak elektrik enerjisine dönüştürme konusunda Türkiye de ilk faaliyet gösteren belediyeyiz. Çöpten elektrik enerjisi üreten il belediyeleri içerisinde de ilk belediyeyiz. Şu an yakma tesisi ile üzerinde çalışan ilk belediyeyiz. ÇED’lerimizi aldık ihale aşamasındayız” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE İLK YAKMA TESİSİNİ KURAN İL BOLU OLACAK”

Türkiye’de ilk yakma tesisini kuran il Bolu olacak diyen Başkan Yılmaz; “Danimarka’nın temsilcisi ve Türkiye’deki çok ciddi inşaat kuruluşlarının yetkilileri ile toplantılar yapacağız. Bu toplantılarda iyi netice alacağımız kanaatindeyim. Biz bir yere giderken oradan bir şey alma için gideriz yani bir netice almak için gideriz. İnşallah bunun bir neticeye dönüşeceğini önümüzdeki süreçte yaşayacağız. Önce Türkiye’de ilk yakma tesisini kuran il inşallah Bolu olacak. Bu sayede de bütün ülkeye örnek olacak bir çalışma içerisine gireceğiz. Sadece İtalya ile yaptığımız çalışmayı şu an çeşitlendiriyoruz. Alternatifli iki firmanın ihaleye girmesini sağlayacağız. Bu konuda Bolu kazanacak, Ülke kazanacak. Geleceğe umutla bakacak teknolojinin sonunu biz kullanmaya çalışacağız. Bu konuda öncülükte edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ŞEHRİMLE GURUR DUYUYORUM”

Güneş enerjisinden elektrik üretim projesini de hayata geçireceklerini bildiren Yılmaz, "Bu konuda da çalışmamız ihale aşamasına geldik” dedi. Yılmaz; “Güneş enerjisi konusunda da ihale aşamasındayız biz. Bu da Türkiye’de ilk belediyeler anlamında çalışmalardan bir tanesiyiz. Bolu küçük bir il. Ama öngörü ve ufki bakışları açısından dünyanın geldiği son noktayı kontrol eden ve onunla kendisini özdeşleştirebilen ve Türkiye’deki diğer belediyelere de öncülük edebilen noktadayız. Böyle bir pozisyona gelmiş olmaktan dolayı bir Belediye Başkanı olarak şehrim adına gurur duyuyorum. Şehrimin de bu gururu hissetmesi lazım. Tabi işimiz kolay değil. Ama bir yaşanılabilir dünya kentini oluşturmaya çalışıyoruz Bolu için, hep bunu ifade ediyoruz. Bunu oluşması içinde dünyanın geldiği son noktada ki he konudaki iletişimlerinin Bolu’ya aksetmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda bütün ekibimizle beraber yoğu bir çalışma içerisindeyiz” dedi.

“TÜRKİYE’DE HİÇBİR BELEDİYE, GELDİĞİMİZ NOKTAYA GELEMEDİ”

Dünyanın gelişmiş ülkelerinin geldiği noktayı hedeflediğini belirten Yılmaz; “Oradaki çalışmalarımızın ışığında hem Danimarka temsilcileri hem Danimarka’nın Exim bankası hem Danimarka hükümetinin desteklediği banka, hem Türk firması, hem Danimarka -Türk firması ile iletişimleri kurmak üzere yapacağımız görüşmelerde olumlu neticeleri almayı bekliyoruz. Bir de şu an su konusundaki kayıp kaçak oranlarımız yer altı su şebekesini komple yenilediğimiz halde, sistemi sıfırdan kurduğumuz halde hala çok ciddi kayıp içeriyor sistemimiz. Şu an dünyanın gelişmiş ülkelerinin geldiği noktaya gitmek için bir çalışma yürütüyoruz. Allah nasip ederse bu yılsonunda da bu kayıp kaçak oranımızı %20’lere seviyesine onun altına düşürmeye çalışacağız. Dünyanın gelişmiş ülkelerinin geldiği nokta budur” diye konuştu.

Belediye olarak önemli bir çalışmayı daha hayata geçireceklerini anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: “Şu an geldiğimiz noktayı bir başka Belediye ile de kıyaslamak durumunda da değiliz. Çünkü Türkiye’de hiçbir Belediyenin geldiğimiz noktaya gelmediğini biliyoruz. Ama onlar bölge bazında diğer belediyeler çalışma yaparken şu a biz şehir bazında bir çalışmayı yılsonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Bu çalışma uzun yıllardan beri süren bir çalışmadır. Aynı şekilde katı atık ile ilgili çöp ile ilgili yer altı konteynırları konusunda da bu yılsonu itibariyle şehrin tamamında sisteme girebilecek bir çalışmayı da inşallah bitirmeyi hedefliyoruz. Bunular kolay şeyler değil. Bunlar zor şeyler riskli şeyler. Ama bu riskli şeylerin tamamını bu güne kadar Bolu halkının verdiği destekle biz hep başardık. Önümüzdeki süreçte de bunu Bolumuz için, ülkemiz için dünyada yaşanılabilir bir kent oluşturmak için ülkemizdeki diğer illere örnek olmak için yapmaya devam edeceğiz. Bu konudaki gücü de Bolu halkından alıyoruz”  şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim