Sayın okurlar,

İnsan evvela ahlaki olur, öğrenmek için de okur. Bir insanın, insanca düşünebilmesi için, elbette ki bazı özellikler olacaktır ama konularını, zihinsel düşünce olmadan çözmesi, faydalı ve verimli yollarda kullanması mümkün değildir. Bu arada, cesaretin de büyük önemi vardır. Cesareti elde etmek isteyenlerin durumuna gelince, bunlar, evvel emirde tüm korkuları ele geçirmekle cesaretli olurlar.

Sayın okurlar,

Gelelim ana konumuza: Kabak gibi yatıp, boş tabak gibi kalkan kafada, aklı aramak, hiç olmamış ve olamayacak bir şeyi aramak olur. (kaporta, şamata) Çağını bırakalım da, gelin, hep beraber motor, makine çağını arayalım. Şu noktayı da kesinlikle ifade edeyim ki AKIL EĞİTİME AÇIK DEĞİLSE, ÖĞRENMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR. Örneğin, can bahsinde, uzunluk, kısalık aranmaz. Orada sadece can aranır, böylece bir ömür yerine geçen nefes, dikkate değer. Dolayısıyla, tatmayan arızalı dil, lezzeti bilemez ve konuşamaz. Bu nedenle, (tuzsuzlar, tadı bilmedikleri için tat vermezler.) Örneğin; Çirkin domuzlarda güzellik arayan akıl, gidip çengele takılmıştır. Buradan hareketle, diyorum ki; okuyanları, öğrenenleri, araştıranları ve inananları, bilge insanların, alimlerin, ariflerin yanına, çanak yalamaktan hoşlanan yalakaları da, köpeklerin yanına gönderirler. Nitekim, bilgisizlik, ilgisizlik, karanlığın yansıması gibi kişiyi ölüme götürür. Yüce Allah’ın ilhamına ve ihsanına sahip olanlar, bir nevi hayatın pınarıdırlar. Okumadan, öğrenmeden, ense kulak büyüterek, sadece nefsinin arzusuna uyanlar ise ölümün zehirdirler. Bu nedenle, bilgilerini, ilgilerini, dikkatlerini yitirenler, sadece güçlerini değil, gençliğini de yitirirler. Onun için: (CAHİL, İNSANOĞLUNU SAADETTEN MAHRUM EDER.) BİLGİ, İNSANLARI ŞÜPHEDEN, İYİLİKLER ACI ÇEKMEDEN, KARARLI OLMAK HALİ DE KORKUDAN KURTARIR. DİKKAT EDERSENİZ, ÇOK BİLENLER, ÇOK ŞEYLERE DİKKAT EDERLER. TOK OLANLAR EKMEĞİN DIŞINA BAKARKEN, AÇ OLANLAR EKMEĞİN İÇİNE BAKARLAR. BİLİNMELİDİR Kİ ARADIĞINI BİLMEYEN MOLOZ KAFA, BULDUĞUNDAN BİR ŞEY ANLAMAZ. Bir bilgi, haktan ve vazifeden mahrum olursa, o bilgi hilekarlıktır. Bu nedenle, CAHİLDE KALEM-DELİDE SİLAH-CİMRİDE PARA-ZALİMDE VİCDAN-YALAMA AĞIZDA DİL-YALAKALIKTA KARAKTER-HIRSIZDA DOĞRULUK-EŞEKTE BEYİN ÇOK TEHLİKEDİR. BÜTÜN MESELE, YÜKSEK VE MÜKEMMEL BİLGİYLE DOĞRUYU, GÜZELİ, İYİYİ DÜŞÜNMEKTİR.

HER BAKMAKLA, İNSANLAR USTA OLSAYDI, (BÜTÜN İTLER, KASAP OLURDU). YÜCE YARATAN, KİMSEYİ, BİLGİSİZ, İLGİSİZ, İNANÇSIZ VE DİKKATSİZ ETMESİN.