“Bir Vatan Bir Kahraman” projesi kapsamında Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen programda Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner, öğrencilerle buluştu.

Haber: Aslı Akış

3 okulun katılımıyla gerçekleşen programa; Bolu AK Parti Milletvekili Ali Ercoşkun, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Garnizon Komutan Vekili Piyade Albay Metin Eştürk, Garnizon Komutan Yardımcısı  P. Alb. Abdulkadir Kavuncu, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Ağcan, İl Müftüsü Orhan Genç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, T. Emekli Subaylar Derneği Başkanı Ahmet Şerafettin Yamaner, Bolu Bağışçılar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram, kurum müdürleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Bölümü ile Kıbrıs Gazisi Bolulu Emekli Piyade Komando Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner’in Kıbrıs Askeri Harekatına ilişkin anılarını ve deneyimlerini anlattığı “Bir Vatan Bir Kahraman” adlı projede bu güne kadar 5 okulda yaklaşık 1000 öğrenci ile bir araya gelindi.

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başlayan programda Ahmet Şerafettin Yamaner’in hayatını anlatan slayt sunumu yapıldı.

Sunumun ardından kürsüye çıkan Yamaner, ilk olarak asker selamı verdi. Sözlerine bu cennet vatanı bizlere emanet eden Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, tüm şehit ve gazileri saygı, minnetle anarak başlayan Yamaner; 18 Mart Çanakkale Zaferinin 103’üncü yıldönümü dolayısıyla da şehitleri unutmayarak rahmet diledi. Biz bu kahramanlıları onlardan aldık diyerek; “Kıbrıs’ta destan yazdıysak, Çanakkale kahramanlarından geçen bir özellik dolayısıyla bu kahramanlık bize geçmiştir. Şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri Suriye’de bir operasyon yapmaktadır dua ediyoruz muhakkak bunda da başarılı olacaktır. Kendilerine başarılar, kolaylıklar diliyoruz” dedi.

Kıbrıs’ı anılarla anlatmaya çalışacağını belirten Yamaner; “37 Bin 500 Kıbrıs harekâtına katılan askerlerimizle beraber ben de oradaydım. Kıbrıs denilince akla ilk olarak Doktor Fazıl Küçük bir de Rauf Denktaş gelir” diye konuştu.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın neden ve sonuçlarını anlatan Ahmet Şerafettin Yamaner Kıbrıs’ın stratejik bakımda çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek; “stratejik bakımdan değerini anlayabilmek için Kıbrıs’ı başka bir düşman eline verip sonra Kıbrıs’ı düşünmek lazım veya Kıbrıs’ın etrafındaki bölgeyi kontrol edip değerlendikten sonra stratejik değeri ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Anadolu işgal edildiğinde Kıbrıs haritasını açarak 3 tarafımız denizlerle çevrili Kıbrıs hakkındaki görüşlerinizi bana söyleyin diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün herkesi dinledikten sonraki söylemlerini de aktararak; “Efendiler Kıbrıs elden çıktığı takdirde bütün ikmal yolar kapanır nefes alamayız dediğini dile getirdi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kıbrıs ve Kıbrıs Türklerine verdiği önemi de anlatarak; “Kıbrıslı gençler okumak için başka yerlere gitmeye çalıştıklarında onlara sahip çıkıyor. Türkiye’deki tüm fakültelere bunların kabulünü sağlıyor ve Kıbrıs talebe birliğini kurdurarak himayesine alıyor. Kıbrıslı Türklerin korunmasını, ihtiyaçlarını karşılamak için 1925 yılında Kıbrıs’a konsolos atıyor.” ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner’i can kulağıyla dinleyen öğrenciler, söylenenlerden ders çıkararak 1974 yılında tarihe yazılan kahramanlık destanını gururla alkışladılar.

Programın sonunda Bolu Valisi Ahmet Atılkan, “Bizler, Türk milleti olarak Anadolu topraklarını vatan yapmak için geçmişten günümüze milyonlarca ecdadımızı şehit verdik gazi verdik. Bu vesileyle tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Milletlerin tarihinde önemli olaylar vardır. Kurtuluş savaşından günümüze en önemli tarihi olaylarımız Musul, Hatay ve bugün de hala devam etmekte olan Kıbrıs meseleleridir. Bu Tarihi olayların içinde yaşamış Ahmet abimiz, Milli Eğitim Müdürlüğü’müzün projesi kapsamında 13 okulumuzla bir araya geldi. Deneyimlerini, anılarını gençlerimizle paylaşan Ahmet abimize çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Gazisi Emekli Piyade Komando Binbaşı Ahmet Şerafettin Yamaner’e projeye katkılarından dolayı çiçek takdim etti.

Editör: TE Bilisim