Önceki yıllarda yaptığı deneme ekimleri ile dikkatleri çeken Bolu Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü bir ilke daha imza attı.

Besin değeri yüksek, lif oranı yüksek, mor renge sahip olması nedeniyle doğal renklendirici olarak pasta ve böreklerde kullanılabilen mor patates basın mensuplarına tanıtıldı.

 HABER: Mehmet Fatih Yalınız

Bolu Belediyenin Berk Mahallesi'ndeki fidanlığında ekilen mor patatesin hasadı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir, Park ve Bahçeler Müdürü Aylin Aydın ve basın mensupları tarafından gerçekleştirildi.

Barındırdığı vitamin ve mineraller dolayısıyla yararlı bir besin olduğu belirtilen mor patatesin gelecekte bölge çiftçisi tarafından yetiştirilmesi hedefleniyor.

“MOR PATATESİN EKONOMİK DEĞERİ ÇOK YÜKSEK”

“Mor Patates” hasadının gerçekleştirilmesi sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Rasim Özdemir; “Bolu patates üretiminin çok olduğu bir il. Park ve Bahçeler Müdürlüğü olarak ekonomik değeri yüksek ne yapabiliriz diye düşünürken mor patates ekimi yaptık. Mor patatesin ekonomik değeri çok yüksek. Üretimi uygun olursa çiftçilerimize de bunu önümüzdeki yıllar içerisinde tavsiye etme yöntemine gideceğiz” şeklinde konuştu.

BİRÇOK VİTAMİN AÇISINDAN ZENGİN”

Park ve Bahçeler Müdürü Aylin Aydın ise hasadı gerçekleştirilen mor patatesin A, B ve C vitaminleri açısından zengin olduğunu ifade ederek; “Lif oranı çok yüksek. Nişasta oranı çok düşük. Çok iyi bir karbonhidrattır. Ayrıca mor rengine sahip olması nedeniyle doğal bir pigment olarak pastalarda, böreklerde, çikolatalarda ve birçok çeşitle sofralarımızda görebileceğimiz ticari değeri yüksek çok sağlıklı bir sebze”açıklamasında bulundu.

“ÇİFTÇİLERİMİZE KAZANDIRMAYI AMAÇLIYORUZ”

Bu patates türünün tohum olarak çoğaltılması için çalışma yaptıklarının da altını çizen Aydın, “Tohum olarak bu sene çoğaltmayı düşünüyoruz. Zaten Bolu toprağı yumrulu bitkilere çok yatkın. Patatesimiz de zaten meşhur. Bu mor patatesin de üretimini de çok kolay yapmaktayız. Bunu da çiftçilerimize kazandırmayı amaçlıyoruz. Normal patatesten tadı da farklı içindeki vitamin olarak da farklı. Antioksidan değeri çok yüksek. Obeziteye karşı etkili. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu özelliği var. Ayrıca bunama ve unutkanlığı gideren bir özelliğe sahip. Mor besinlerin antioksidan değeri çok kuvvetli olduğu için hücre koruyucu özelliğine sahip” dedi.

[caption id="attachment_105649" align="alignnone" width="1024"]  [/caption]

[caption id="attachment_105651" align="alignnone" width="683"]  [/caption]

[caption id="attachment_105655" align="alignnone" width="683"]  [/caption]

 

Editör: TE Bilisim