Cumhuriyet Halk Partisi Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu partisinin il binasında bir açıklama yaparak, geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği Bolu Belediyesinin borçları ve su fiyatları hakkında konuştu.

Türkoğlu, “Bolu Belediyesinin iller bankasına sadece 94 milyon TL borcu mu var yoksa bu rakam daha mı fazla? Özel bankalara ne kadar borcu var? Piyasaya ne kadar borcu var? Bolu Belediyemizin.” diye konuştu. 

MEHMET FATİH YALINIZ

CHP Bolu İl Binasında düzenlenen basın açıklamasına CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, merkez ilçe yönetim kurulu üyeleri ve partililer katıldı. Türkoğlu açıklamasından önce 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Günü nedeniyle şehitleri anarak konuşmasına başladı.  Türkoğlu, “Öncelikle malum 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 103 yılı. Başta Çanakkale’de şehit olan askerlerimiz ve yurttaşlarımız olmak üzere bu ülke uğruna şehadet şerbetini içmiş bütün, vatansever, yurtsever insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun, gazilerimize sağlıklı, sıhhatli sorunsuz günler diliyorum. Bugün Türkiye Cumhuriyeti üzerinde yaşayan herkes, varlığını hiç şüphesiz ki bu ülke uğruna gelecek nesiller uğruna, tam bağımsızlık uğruna hiç düşünmeden ölüme koşan şehitlerimize borçludur. O yüzden bugün özellikle siyasetle uğraşan bizim gibi insanların sorumluluğu çok fazladır. Çünkü, bu ülkenin geleceği ile ilgili şu anı ile ilgili alınan her kararda şehitlerimizin vebali vardır. O yüzden Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir karış toprağı da çok değerlidir. Bir lirası, bir kuruşu da çok değerlidir. Her yurttaşı da çok değerlidir. O yurttaşlar için o insanlar korkmadan ölüme koştular vefat ettiler. Hepsini tekrar saygı, sevgi ve minnetle yad ediyoruz.” diye konuştu.

“Bolu Belediyesinin ne kadar toplam borcu var?”

Türkoğlu konuşmasının devamında geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği Bolu Belediyesinin borçları hakkında bazı sorular yöneltti. Türkoğlu şöyle devam etti; “Geçtiğimiz günlerde yine bu salonda Bolu Belediyesinin iller bankasına olan borcu ile ilgili bir basın açıklaması yapmıştım. Sayın Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’a Bolu Belediyesinin hem iller bankasına hem de diğer bankalara özel bankalara piyasaya ne kadar borcu var bu konu ile ilgili açıklama talep etmiştik. Şeffaf bir belediyecilik talep etmiştik. Ama bugüne kadar bir hafta geçti bu konu ile ilgili herhangi bir yazılı veya görsel basında bir haber görmedim. Biz, bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın Bolu’yu ziyaretine ve AKP’nin Bolu İl Başkanlığı kongresine bağlıyoruz. Bu bağlamda, belediye başkanımızın veya belediyede yetkili bir kurumun tekrar cevaplaması isteği ile sorularımızı tekrarlıyoruz. Bolu Belediyesinin iller bankasına sadece 94 milyon TL borcu mu var yoksa bu rakam daha mı fazla? Özel bankalara ne kadar borcu var? Piyasaya ne kadar borcu var? Bolu Belediyemizin. Kamulaştırılan arazilerden dolayı arsa sahiplerine ne kadar borcu var? Bunlar Bolu Kamuoyunun gerçekten merak ettiği konular.”

“Bu borçlar hizmetlerin pahalı olmasına vesile oluyor”

Bolu Belediyesinin borçlarının hizmetlerin pahalı olmasına vesile olduğunu düşündüklerini söyleyen Türkoğlu kamu kurumlarına olduğu gibi esnaf ve vatandaşlara da indirim talep etti. Türkoğlu şunları söyledi; “Biz bunları neden merak ediyoruz? Çünkü bu borçlar Bolu Belediyesinin vatandaşımıza götürdüğü hizmetlerin daha pahalı olmasına bizce vesile oluyor. Bunlardan biri de su. Yine 7 Mart Çarşamba günü belediye meclisinin aldığı bir kararla, basınımıza kısmen yansıdı bu. Kamu kurumlarına ait kurumlarda su fiyatları düşürüldü. Ama bu Bolu Belediyesinin takdiri ile olan bir şey değil. Konu ile ilgili yasa gereği bir müfettişin yaptığı incelemede ortaya çıkan sonuç itibariyle kamu kurumlarına 9 TL’ye verilen su, 6 TL’ye düşürüldü. Bizim belediye meclis üyelerimiz de su fiyatlarının kamu kurumlarına düşürülmesi noktasında destek mahiyetinde izin verdi. Hem belediye meclis üyelerimiz o toplantıda dile getirdi. Hem de şu an biz bunu dile getiriyoruz. Su fiyatlarının sadece kamu kurumlarına değil, şu an hala çok pahalı su tüketen esnaflarımıza, Bolu’da yaşayan vatandaşlarımıza, hiçbir ayrım yapmadan indirim yapılarak tüketime sunulmasını arz ediyoruz. Bolu Halkı’nın bunu hak ettiğini düşünüyoruz. Su fiyatları tespit edilirken, konu ile ilgili takdir komisyonu oluşuyor. Bu komisyon suyun maliyeti ile ilgili bir çalışma yapıp, kamu çıkarını da gözeterek bir fiyat belirliyormuş. Ama ne yazık ki, bugün özellikle çok borçlu olan Bolu Belediyesi gibi belediyelerimiz, sıkıntısız gelir kaynağı olarak gördüğü su gibi hizmet araçlarını vatandaşlarımıza çok pahalı satıyor. Bildiğiniz gibi Bolu’da dijital sayaçlarda su 3 TL, normal sayaçlarda 4 TL. esnaflarımızda ise 9,25 TL. ama şu an kamu kurumlarında 6 TL’ye indirildi bu. Belediye başkanımızın ve belediye meclis üyelerimizin parti gözetmeksizin bu konuyu tekrar gündemlerine alarak kamu çıkarını da göz önünde bulundurarak su fiyatlarını revize etmelerini arzu ediyoruz. Biz bunu yaparken de tabi ki Bolu Belediyesinin gelir kaybına uğramasını istemiyoruz. Ama yanlış yapılan yatırımların, gereksiz israfların önüne geçilirse, vatandaştan fazlasıyla alınan bu paraların zaten çıkartılacağı konusunda düşüncelerimiz var. Bu bağlamda sayın Alaaddin Yılmaz’ın seçim sürecine girilmeden Bolu Kamuoyuna su fiyatlarının indirilmesi konusunda bir açıklama yapması onun Bolu’ya olan sevgisini saygısını gösterir diye düşünüyorum. Talebimiz bu yönde. Bu açıklamalarımıza cevap vermemesi için bir gerekçe de yok.”

Editör: TE Bilisim