2003 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden, İzzet Baysal Anadolu Lisesi mezunu Bilgisayar Mühendisi Serap Güneş’in adı Bolu Canip Baysal Anadolu Lisesi kütüphanesine verildi. 

Geçtiğimiz günlerde Bolu Canip Baysal Anadolu Lisesi anlamlı bir projeye imza attı. İzzet Baysal Anadolu Lisesi mezunu olan Serap Güneş’in adını yaşatmak adına “Serap Güneş Kütüphanesi” açıldı.

“İZZET BAYSAL’IN 10 ÖĞÜDÜ İLE BÜYÜDÜK”

Bolu Canip Baysal Anadolu Lisesi Edebiyat Öğretmeni aynı zamanda Kütüphane kulübü sorumlu Öğretmeni  Nil Akşemsettinoğlu Çoban, açılışı gerçekleşen kütüphanenin öğrencilere aydınlık bir yol olacağını ifade ederek; “ Her şey Bolu’nun soğuk havasında sizlerin elinden tutup bizi sobalı bir kütüphaneden alıp, sıcacık hem de Türkiye’de o dönemde az bulunan bir okula taşıyan İzzet Baysal’ı dokunuşu ile başladı.  Bizler İzzet Baysal’ın 10 öğüdü ile büyüdük. Bu öğütler ışığında İzzet Baysal okullarından mezun olan herkes birlik, beraberlik içinde mutluluğu neşeyi çoğaltır, hüznü acıyı paylaşır.

“SERAP GÜNEŞ ADI AYDINLIK DÜNYAYA YOL GÖSTERECEK”

Serap Güneş. İzzet Baysal Anadolu Lisesi 95 mezunu başarılı, hayatı seven, okumaya tutkun aynı zamanda sorgulamayı seven unutamadığımız bir arkadaşımız. İTÜ Bilgisayara Mühendisliği bitirdi. Bitirdikten sonra 2003 yılında İstanbul’da garip diyebileceğimiz bir trafik kazanında kaybettik.  Ama adı her zaman arkadaş toplantılarında anıldı. Adı yaşasın istedik. Bir şeyler yapalım Serap’ın adı kalıcı olsun dedik. İşin içinde kitap olduğu için tam da ona uygun kütüphane oluşturuldu ve adı verildi.

İzzet Baysal Anadolu Lisesinden 95 yılında mezun olduğum diğer arkadaşlarım gibi büyük bir mutluluk ve gurur yaşarken bir yanımda da ince bir sızı taşıyorum. Hepimizin en güzel anlarında yer alan, öğrenme ve okumaya, okuduklarını sorgulamaya tutkun, aydın olmanın insana kazandırdığı tüm güzellikleri yaşayan, hep sıcacık hatırlayacağımız Serap Güneş, bugünden itibaren Canip Baysal Anadolu Lisesi öğrencilerine “Serap Güneş”  adının ışığında aydınlık bir dünyaya yol gösterici olacak. 7 aydır bu projeye destek veren Kütüphanenin bu hale gelmesinde emeği geçen çok insan oldu hepsine teşekkür ediyorum” dedi.

Açılışta ,TKD Kampüs İstanbul öncülüğünde topluluk adına kütüphanenin açılış öyküsü anlatılarak şu ifadelere yer verildi:

“2003 yılında trafik kazasında hayatını kaybeden Bilgisayar Mühendisi Serap Güneş, kitaba ve okumaya değer veren ve kitabını elinden düşürmeyen bir kişiliğe sahipti. İzzet Baysal Anadolu Lisesi mezunu olan Serap Güneş’in arkadaşları bir an olsun onu unutmadılar ve adını yaşatmak, gelecekte de var etmek için, mezun oldukları okulda onun adına bir kütüphane kurabilmek amacıyla Türk Kütüphaneciler Derneği Kampüs İstanbul ile iletişime geçip, bizlerle değerli düşüncelerini paylaştılar.

Türk Kütüphaneciler Derneği Kampüs İstanbul olarak, hâlihazırda 2016 yılından bu yana geleneksel hale getirdiğimiz kütüphane zenginleştirme projelerimizi, aynı zamanda Bölüm toplulukları arasında birlikte hareket etmenin gerekliliğine de vurgu yaparak, Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ve Bilgi-Sizsiniz Topluluğu tarafından düzenlenen III. Uluslararası Bilgi ve Belge Yönetimi Öğrenci Kongresi’nde, Serap Güneş adına bir kütüphane kurma fikrini öne sürerek devam ettirmek istedik.

Meslekî farkındalık yaratmak amacıyla kongreye, İstanbul’dan Ankara’ya bisiklet sürerek 3 günde giden TKD Kampüs İstanbul aktivisti Salih Aydın, projenin gerçekleşebilmesi için girişimlere başladı. Kongredeki Topluluklar ile görüşmeler sonucu Türk Kütüphaneciler Derneği Kampüs İstanbul öncülüğünde, Ankara Üniversitesi Bilgi-Sizsiniz Öğrenci Topluluğu, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilgi Topluluğu, Hacettepe Üniversitesi Bilgi Topluluğu, Kastamonu Üniversitesi Bilgi Topluluğu, Marmara Üniversitesi Bilgi Yönetimi Kulübü ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Bilgi Topluluğu’nun katılımıyla 2018 Ekim ayında proje çalışmalarına başlandı. Çalışmalara devam ederken bizlere, İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ve Sev Amerikan Koleji katıldı.

Yaklaşık 7 ay süren çalışmalar sonucu öncelikle bağış yolu ile kütüphane materyalleri toplandı. Bütün toplulukların görüşleri alınarak, iletişim ile ilgili bütün planlar yapılarak, el emeği göz nuru ile afiş hazırlandı ve projenin asıl kısmı resmen başlamış oldu. Önceleri bir fikir olarak doğan projenin bu şekilde nihayete erecek olması hepimizi derinden heyecanlandırdı. Projeye katılan topluluklar olarak Bolu Canip Baysal Anadolu Lisesi’ne gidilerek yaklaşık 6 saat süren sıkı bir çalışma ile etiketleri yapıştırılmayan materyallerin etiketleri yapıştırıldı. Ardından raflara yerleştirmek üzere tasnifleri yapıldı. Materyaller Dewey Onlu Sınıflama Sistemi ile raflardaki yerini aldı, çevre düzenlendi ve ilk ders gününde gelecek öğrenciler beklendi. 22 Nisan Pazartesi okula gelenlerin karşılaştığı şaşkınlık ve mutluluk görülmeye, yaşanmaya değerdi. Merhum Sayın Serap Güneş'in ailesinin duygu dolu anları ve açılış konuşmalarıyla kütüphanenin açılışını gerçekleştirdik. Konuşmalarda Serap Güneş'in kitaplara ve okumaya verdiği önem üzerinde duruldu. Eğer Serap Güneş bugün hayatta olsa idi bu işten duyacağı haz ve mutluluğu yakın arkadaşları ve ailesi tarafından dile getirildi. Mutluluk ve hüznün bir aradalığı, bir kütüphanede cisimleşti.

Bu güzel proje Türkiye'de bölümümüz adına ve bu anlamda yapılan ilk ve tek birliktelik projesiydi. Neticesinde İstanbul, Ankara ve Kastamonu illerindeki Bölüm toplulukları ile birlikte bir çalışma yürütmenin, fiziksel mesafelerden ötürü belli zorlukları oldu. Fakat biz bu işin sorumluluğunu hissederek, karşılaştığımız her sorunu birlikte atlattık. Birlikle, beraber dirlik kazandığına inandığımız bu işin ciddiyetini 7 ay boyunca elden bırakmadık. Hepimiz bilginin ve belgenin yöneticisiydik ve bu işi sahada hakkıyla göstermenin de bilinciyle hareket ettik. Mesleğimizin inceliğini, tekniğini ve taktiğini topladığımız materyallerde göstermemiz gerektiğini de iyi biliyorduk. Okulda gösterilen bu teorik bilgileri pratikleştirmek hem çok özel hem çok güzeldi. Şunu çok iyi biliyoruz ki, insanlar "Serap'lar" görecek biz oralara "Güneş'ler" doğuracağız! İnsanlar "Serap'lar" görecek, biz oraları "Kitaplarla aydınlatacağız" ve insanlar "Serap'lar" görecek biz oraları "Yüreklerimizle" ısıtacağız!

Bunca zahmetin ve güzelliğin ardında bize destek olan, her an yanımızda hissettiğimiz destekçilerimize ayrıca teşekkür etmek isteriz. İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’na, Sev Amerikan Koleji’ne ve kolejin kütüphanecisi olan Neslihan Aksu’ya, kolilerimizin sevkiyatını yapan Iron Mountain Bilgi ve Belge Yönetimi Hizmetleri firmasına, etiketlerimizi temin eden Yordam firmasına ve Fatma Özbay arkadaşımıza, Palme Yayınevi’ne ve maddi manevi destek olan herkese sonsuz teşekkür ederiz.”

Editör: TE Bilisim