Proje

1977 yılında Helsinki Nihai Senedi doğrultusunda 10 Avrupa ülkesinin katılımıyla imzalanan ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğinde halen devam eden TEM Kuzey-Güney Avrupa Otoyolu Projesi, Türkiye sınırları içinde Kapıkule'den başlayıp İstanbul-Ankara üzerinden devam eder. Anadolu Otoyolu, Gümüşova-Gerede kesimi de bu güzergâh üzerinde TEM projesinin bir parçasını oluşturur.

Bolu Dağı Geçişi, Gümüşova-Gerede otoyolunun 30. kilometresindeki Kaynaşlı'dan başlayarak, Doğu yönünde Asarsuyu Vadisi boyunca ilerleyip Bolu Dağı'nı bir tünelde geçer ve Yumrukaya mevkiinde sona erer.

İnşaat

Bolu Dağı Geçişi Projesi için 1990 yılında ihaleye çıkılıp, ihaleyi İtalyan Astaldi firması yüklenmiştir. Bolu Dağı Geçişi Projesi içinde yer alan Bolu Dağı Tünelinde ilk kazı işlemi ise 1993 yılında başlamıştır.

Toplam 25,5 kilometre uzunluğundaki Bolu Dağı geçişinde, 4,6 kilometre uzunluğunda 4 adet viyadük (köprü yol), yaklaşık 900 metre uzunluğunda 3 adet köprü, yaklaşık 2 bin 900metre uzunluğunda Bolu Tüneli yer alır. Bugüne kadar 2 kez sel, 2 kez de depreme maruz kalması nedeniyle projede bazı gecikmeler meydana gelmiştir. Bolu Dağı Tüneli 3 geliş, 3 gidiş şeritli olmak üzere, çift tüp olarak inşaa edilmiştir.

Ankara yönüne doğru olan sağ tüp 2 bin 788 metre, İstanbul yönündeki sol tüp ise 2 bin 954 metre uzunluğundadır. Bolu Dağı Geçişi Projesi, genellikle Bolu Tüneli Projesi olarak anılır, ancak tünel projenin 6 kilometrelik bölümünü oluşturur. Projenin yaklaşık yüzde 35'i tutarındaki 283,5 milyon dolar Bolu Tüneli için kullanılmıştır.

Bolu Dağı Tüneli Elektromekanik Sistemleri

Tünel ve Otoyol Elektromekanik sistemleri her an denetim altındadır. Bu amaçla tünelde ve otoyol kesiminde muhtelif yerlerde tesis edilmiş PLC (Programlanabilir Mantıksal Kontrol Devreleri) sistemleri bulunmaktadır.

Tünel içindeki trafiği izlemek için yaklaşık 95 metre aralıklarla (tünelde kör nokta kalmayacak şekilde) sabit odaklı kameralar yerleştirilmiştir. Kapalı Devre Televizyon Sistemine (CCTV) dâhil toplam kamera sayısı 87 adettir. Tünelde 10 adet plaka ve hız okuma kameraları bulunmaktadır.

Tünel giriş ve çıkışlarında toplam 4 adet, tünel içerisinde bulunan 27 adet acil haberleşme boşlukları kapıları üstünde ışıklı telefon simgesi bulunmaktadır. Bu haberleşme cihazlarının üzerinde ahize ve ışıklı dört adet basmalı düğme bulunmaktadır. Düğmeler polis,  ilk yardım,  itfaiye ve araç kurtarma düğmeleri için olup, düğmeye basılarak operatöre talep iletilebilmektedir.

Tünel içerisinde olası bir kaza vs. durumunda ortaya çıkabilecek yangın için otomatik Yangın Algılama Kablosu ve Yangın ihbar butonları her iki tüpte muhtelif yerlere yerleştirilmiştir.

Soğuk hava koşullarında yol üzerinde buzlanmanın önlenerek sıvı olarak kalmasını garanti altına almak için yolun belirli kesimleri buz önleme meteorolojik gözetim ve tahmin sistemleri ile donatılmıştır. Tünelin her iki tarafı giriş ve çıkışlarında Viyadük 2, 3 ve 4 üzerinde her iki istikamette yavaş ve hızlı şerit taraflarından yola püskürtme yapan toplam 525 adet valf mevcuttur. Bunlarla yolun geliş ve gidiş istikametlerinin her birinde yaklaşık 2,6 km boyunca eriyik madde ile buzlanmaya karşı koruma sağlanmaktadır.

Tünelden geçen araçlar için altı FM radyo frekansı kanalı üzerinden değiştirilebilir aralıklarla Türkçe ve İngilizce olmak üzere uyarı yapılmaktadır. Tünel içerisinde herhangi bir sebeple kalan sürücü ve yolculara gerekli uyarıda bulunmak üzere Kamu Anons Sistemi tesis edilmiştir.

Açılış

Bolu Dağı Tüneli, 23 Ocak 2007 günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin katıldığı bir törenle hizmete açılmıştır. Açılışta kurdele kesimini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Romano Prodi'nin yanı sıra Devlet Bakanı Ali Babacan, Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Astaldi firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Paulo Astaldi birlikte yapmıştır.

Rakamlarla Bolu Dağı Tünel

Maliyet: Yaklaşık 1 milyar dolar

Ankara İstanbul tüpü: 2954 metre

İstanbul-Ankara tüpü: 2788 metre

4 bin 644 metre 4 viyadük

9.7 milyon metreküp kazı yapıldı.

7.7 milyon metreküp dolgu yapıldı.

1.3 milyon metreküp beton döküldü.

177 bin ton betonarme demiri kullanıldı.

65 bin metre dökme kazık çakıldı.

22 OCAK

1517- Osmanlı ordusu, Ridaniye Savaşı'nda Memluk ordularını yendi. Bu savaşın ardından halifelik Osmanlılara geçti.

1842- Baytar Mektebi (Veteriner Fakültesi) açıldı.

1905- Birinci Rus devrimi başladı. Çar birliklerinin Kışlık Saraya dilekçe vermek için yürüyüşe geçen işçilere ateş açmaları ve ''Kanlı Pazar'' diye anılan günde, 500 işçiyi öldürmeleri üzerine ayaklanmalar baş gösterdi.

1919- Konya İstasyonu, İngilizler tarafından işgal edildi.

1938- Yalova'da ''Termal Oteli'' açıldı.

1949- Çin'de Mao Zedung, Kızıl Ordu ile Pekin'e girdi.

1987- Yüksek Sağlık Şurası, tüp bebek uygulamasının Türkiye'de de başlatılmasını kararlaştırdı.

23 OCAK

1896- Fizikçi Wilhelm Conrad Röntgen, kendi adı verilen cihazı buldu.

1961- Dolandırıcılık olaylarıyla ünlenen Sülün Osman, Zeytinburnu'nda kumar oynarken yakalandı.

1973- Vietnam'da ateşkes ilan edildi.

2007- Hrant Dink'in cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi. Cenaze töreninde açılan ''Hepimiz Hrant'ız'' ve ''Hepimiz Ermeniyiz'' yazılı pankartlar tartışmalara neden oldu.

2007- Yapımına 16 yıl önce başlanan yaklaşık 1 milyar dolara mal olan Bolu Dağı Tünelinin İstanbul'a gidiş yönü açıldı.

24 OCAK

1921- Ankara-Sivas demiryolunun inşasına ilişkin yasa TBMM'de kabul edildi. Bu hattın inşaatı 1930 yılında tamamlandı.

1921- Çerkez Ethem'in güçleri dağıtıldı.

1955- Zonguldak'ta, Ereğli Kömür İşletmelerine bağlı Gelik ocağındaki grizu patlamasında 52 madenci öldü, 19 madenci yaralandı.

1980- Başbakan Süleyman Demirel başkanlığındaki hükümetçe alınan ve ''24 Ocak Kararları'' olarak bilinen ekonomik istikrar programı kamuoyuna açıklandı.

1993- Gazeteci yazar Uğur Mumcu, evinin önünde bombalı suikasta kurban gitti.

2001- Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, 4 koruması ve şoförü, silahlı saldırıda şehit edildi.

25 OCAK

1938- İzmir Telefon İşletmesinin hükümetçe satın alınmasına dair sözleşme Ankara'da imzalandı.

1948- Kurtuluş Savaşı komutanlarından Orgeneral Kazım Karabekir öldü.

1950- Şiddetli kış nedeniyle İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da yollar kapandı, Çubuk Barajı dondu.

1952- Liseler 4 yıla çıkarıldı.

1970- Necmettin Erbakan 17 arkadaşıyla Milli Nizam Partisini kurduğunu açıkladı.

2006- İlk kez seçimlere katılan radikal dinci hareket Hamas, Filistin'de düzenlenen genel seçimlerin galibi oldu ve 10 yıllık El Fetih hâkimiyetine son verdi. İsmail Haniye, 19 Şubat’ta başbakan oldu, ancak İsrail, Hamas hükümetiyle bütün müzakereleri durdurdu ve ekonomik yaptırım başlattı. Nisan ayında da AB ile ABD, Filistin Yönetimine doğrudan yardımları durdurdu.

26 OCAK

1905- Güney Afrika Pretoria'da 3,106 kırat değerindeki dünyanın en büyük elması bulundu.

1950- Hindistan'da cumhuriyet ilan edildi.

1974- Bülent Ecevit başkanlığında Cumhuriyet Halk Partisi - Milli Selamet Partisi koalisyon hükümeti göreve başladı.

27 OCAK

1947- Öğretim kurumları dışında din eğitimine izin verildi.

1954- Köy Enstitüleri kapatıldı.

1973- Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ile Yardımcısı Bahadır Demir, bir Ermeni teröristin saldırısında öldü.

1974- Rum terör örgütü EOKA lideri Grivas, Limasol'da öldü.

28 OCAK

1856- Mülkiye Mektebi açıldı.

1920- Osmanlı Mebusan Meclisinin gizli oturumunda Misakı Milli kabul edildi.

1958- Kıbrıs'ta Türklerin düzenlediği miting sırasında, İngiliz askerlerinin ateş açması ve bir kamyonun kasten halkın üzerine sürülmesi sonucu 8 kişi öldü. TBMM, 31 Ocakta İngiltere'yi kınama kararı aldı.

1971- İzmir'de gençler, Amerikan 6. Filosunu protesto ettiler.

1982- Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan öldürüldü; saldırıyı ''Ermeni Katliamı Adalet Komandoları'' adlı terör örgütü üstlendi.

1983- Sekiz kişinin öldüğü, 72 kişinin yaralandığı, 7 Ağustos 1982'deki Esenboğa Havalimanı terör saldırısına katılanlardan Ermeni terörist Levon Ekmekçiyan, Ankara Kapalı Cezaevi'nde idam edildi.

2004- Türk Lirası'ndan altı sıfır atılmasını ve para biriminin ''Yeni Türk Lirası'' olmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.