Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında, İstanbul İhracatçılar Birliği Şube Müdürü Necati Korkmaz’ın katılımıyla dış ticaret ve dahilde işleme rejimi konulu bir seminer düzenlendi.

 MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen seminere, Bolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, oda üyeleri, Ticaret Bakanlığı Temsilcileri öğrenciler ve firma yetkilileri katıldı.

Sunumdan önce bir konuşma yapan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, ihracatın ülke ekonomisi ve firmalar için önemine değindi. Ateş şöyle konuştu; “Ülkemiz zor bir süreçten geçiyor. Değişmekte olan ülkelerin konum aldığı şu dönemde, dövizdeki ani dalgalanmalar, hem ekonomimize, hem de işletmelerimize, değişik şekilde yansıyor. Bugünkü toplantımız özellikle ihracat yapabilme kabiliyetini arttırabilmek, ihracat yapabilme özelliklerine sahip olabilmek, için düzenlendi. Bu süreç içinde özellikle ekonomik sıkıntıların olduğu süreç içinde ihracat yapan arkadaşlarımızın bu süreci daha düzgün, daha kolay, daha farklı atlattığını hepimiz gördük. Ülkemizin en büyük hedefi, 2023 senesinde ilk 10 ekonomi içine girmesidir. Bunun için en önemli iş, en büyük özellik, bir ticaret odası başkanı olarak hedefimizin üretmekten geçtiğini söyleyebilirim. Üretmeyi gerçekleştirirken de üretimi satabilmek, katma değeri satabilmek en büyük meziyetimiz olmalı. İhracatı biz iki taraftan önemsiyoruz, üretim ihracatını sağlayarak, ülke ekonomisine katkılar sağlaması, katma değeri üretim sağlanması ve dövizdeki hareketlerden nemalanması. İkincisi ise iç piyasadaki balansı ayarlayabilmesi. Bunlar bizler için çok önemli. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bunun üzerine eğilmiş vaziyette. Bu memleketin geleceği ihracatta. Eğer iş dünyası ayakta duracaksa, bu ihracatı çağın gereği gibi yapmalı. İhracatımız şu an 100 milyar dolarlardaysa, bunun acilen 500 milyar dolarlara çıkması. Yani ihracat faaliyetlerini çok hızlı bir şekilde arttırmalıyız. Biz, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası olarak, yaklaşık 120 firmamız var, üretim yapan. Ürettiklerini satabilmeleri adına kümelenmiş yapıda. Ticaret Bakanlığı ile bir proje başlattık. 22 firmamızı ihracat yapabilme kabiliyetini arttırabilmek için o projenin içine koyduk. Proje bittiğinde her firma mutlaka ama mutlaka, yurtdışında bir firma ile eşleşecek. Mutlaka bir firmaya ihracat yapacak. Biz 120 firmadan 22’si için bizzat bu iş için uğraşıyoruz. Mutlaka ihracat yapacağız.”

Türker Ateş’in konuşmasının ardından, İstanbul İhracatçılar Birliği Şube Müdürü Necati Korkmaz, dış ticaret ve dahilde işleme rejimi konusunda sunum yaptı.

Korkmaz şöyle konuştu; “2011 yılından beri Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme seminerleri gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımız, 81 ilde bu programları gerçekleştiriyor. Amaç, ihracat ile ilgili farkındalık yaratmak. Bu konu ile ilgili verilen destekleri anlatmak.

Özellikle genç arkadaşlarımızın da aramızda bulunması önemli çünkü sektörün ara eleman ve asil elemanlara ihtiyacı var. Bu öğrenci arkadaşlar içinde bir fırsat. Okulda öğrendiklerini bir kez daha tekrarlamak fırsatı olur.”

Editör: TE Bilisim