Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bolu Teşkilatı, parti içi çalışmalar ve yeni döneme ilişkin değerlendirmelerin ele alındığı “Danışma Kurulu Toplantısı”nı Bolu İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nde gerçekleştirdi.

Haber: Mehmet Fatih Yalınız

Toplantıya, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu, İyi Parti Bolu İl Başkanı Ahmet Örnekbaş, CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu, Bolu Belediyesi eski Başkanı Yüksel CeylanMengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen, belediye meclis üyeleri, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, ilçe kadın kolları ve gençlik kolları üyeleri ile çok sayıda parti üyesi katıldı.

Divan başkanlığını CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu’nun yaptığı Danışma kuruluna CHP tüzüğü gereği davetli olan eski ve yeni il ile ilçe başkanları da katılım gösterdi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması işle başladı. Ardından CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Ersan Türkoğlu’nun 31 Mart seçim sonuçları ile ilgili yapılan video sunum ile devam etti.

“HEDEFİMİZ İKTİDARA GELMEK”

Toplantının divan başkanlığını yapan CHP Bolu İl Başkanı Kazım Karsu; “Bizim hedefimiz aslında iktidara gelmek” diyerek sözlerine başladı. Karsu; “Bu ilk basamaklardan bir tanesi. Gelecekte iktidar istiyoruz. İktidara sizlerde susadınız bizlerde biliyorum. Bizi yönetenler bugün yarın gitmek üzereler bizim de ona göre dizayn olmamız, sağlam durmamız gerekir. Bizim kitlendiğimiz hedef iktidar hedefidir.  Belediye Başkanlığı bir adımdı o adımı attık şimdi sıra iktidardır. Biliyorum herkes yıllardır Cumhuriyet Halk Partisinin iktidarına susamıştır. Bu susamışlık aynı zamanda işsizlik doğurmaktadır. Kiminle konuşuyorsam kendisinin, kızının işsiz olduğunu söylüyor. Bu durum bizi çok üzüyor. Aslında biz bunu iktidara geldiğimiz zaman çözeceğiz. Belki bir kısmını belediyede çözeceğiz ama çözeceğiz derken eksikliklerimiz tamamlayarak çözeceğiz. Giden iktidar ve belediyenin bıraktığı fazlalıkları düzelterek yeniden insanları iş sahibi yapmaya çalışacağız. Yeni işler yaratacağız” şeklinde konuştu.

“BOLU’DA BAYRAĞI AK PARTİ’YE KAPTIRMAYCAĞIZ”

Kazım Karsu’nun ardından bir konuşmada Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan yaptı. Özcan; "Biz artık Bolu’da artık yerelde çok çok uzun yıllar iktidarda kalmaya devam edeceğiz. Bu benimle olur, başkası ile olur ne kadar olur bilemiyorum. Ama 5 sene ben yöneteceğim. Ondan sonra bir dönem olur olmaz onu bilmem ama bundan sonra Bolu’da bayrağı AK Partiye kaptırmayacağımızın garantisini bugünden itibaren ben verebilirim diye düşünüyorum” dedi.

“MENGEN’DE ÇOK BÜYÜK BİR BAŞARI KAZANDIK”

Özcan, CHP’NİN Bolu’da aldığı ilçe belediyelerinde başarı kazandığının altını çizerek; “Mengen’de çok büyük bir başarı kazandık, Turhan Başkan’ı kutluyorum. Türkiye’de verdiği vaatlerin tamamını gerçekleştirerek seçimi kazanan çok ender başkanlardan biri oldu. Kıbrıscık’ta belediye bizdeydi, orada bir görev değişikliği oldu. İlçe başkanımız Kıbrıscık’ta seçimi kazandı. Bizim için bir yol kazası oldu Sayın İnegöl’ün de kazanacağını tahmin ediyorduk ama siyasette bazen böyle yol kazaları olabiliyor. 10 yıl boyunca Mudurnu’da gösterdiği başarı aslında bizlere de örnek oldu. Gökçesu’da talihsizliğimiz oldu. Belediye 2 – 3 yıldır bizde falan da değildi. Maalesef, belediye başkanı bizden koptu. Ne benim ne de il başkanımızın telefonlarına dönmüyordu bile varlığı yokluğu belli değildi. Belde başkanımız aday gösterildi ama rahatsızlık geçirdi, toplam kampanya 3 ay deseniz 2,5 ayını hastanede geçirmek zorunda kaldı. Seçimi alacaktık ama sağlık her şeyden önemli özveri ile çalıştı kendisine şükranlarımı sunuyorum. Diğer ilçelerimizde başarı elde edemedik belki ama çok değerli adaylarımızla yola çıktık. Bundan sonra da bizim başarılı olmamıza göre bu başarı diğer ilçelere de yayılacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“HEDEFİMİZ İKİ MİLLETVEKİLİ ÇIKARTMAK”

Siyasi hayatında yaptığı en doğru şeylerden birinin seçim sonrasında yaptığı ziyaretler olduğunu kaydeden Başkan Özcan; “Her şey seçilmek değil dedik. Bu yola devam ediyoruz mesajdı. Bunun sonucunda önce milletvekili seçildik 4 kez. Sonra da Bolu Halkı bizi bu göreve layık gördü. Şu yönü ile de bir rekor olmuş 7 yıl 9 ay boyunca 5 mazbata alan tek ben olmuşum. Belediyeyi kazandık ama bir milletvekilini kaybetme uğruna kazandık. Ben, yerel seçimlerin 2023 yılına kalacağını sanmıyorum. 1 yıl içerisinde bir erken yerel seçim olması sürpriz olmaz. Bundan sonra bu tür toplantılarda sayın il başkanımdan sonra, ‘sayın milletvekilim’ diyeceğimiz en az bir arkadaşımız olacak. Ancak hedefi de büyütmemiz lazım. Biz, 4 seçimdir bir milletvekili çıkartıyoruz, ana belediyeyi de aldık, bundan sonra bizim hedefimiz; ilk seçimde iki milletvekili çıkarmak. İnşallah biz çok başarılı olacağız. Ana muhalefet partisi, AK Parti de bu performansla devam ederse zaten bu hedefi gerçekleştirmek çok da zor olmayacak.

“BELEDİYE BAŞKANLIĞININ ZOR BİR GÖREV OLDUĞUNU BİLİYORUM”     

“Seçimden sonra beni eleştirdiğiniz bir konu var, siz haklısınız. Ben, her seçimden sonra halka geri döner, bir teşekkür ziyareti yapardım. 4 kez milletvekili seçildiğimde hep bunu yaptım. İlçelere, köylere giderdik ama bu sefer bunu yapamadık. Çünkü özellikle ilk 45 gün boyunca günde yaklaşık bin kişi ziyarete geldi. Kapıyı sürekli açık tuttuk. Her gelenin elini sıkmaya gayret ettik. Ancak şunu söylemek istiyorum; seçimden sonraki tebrik ziyaretleri kadar hayatımda hiçbir seçim çalışması beni bu kadar yormadı. Bu güne kadar yaklaşık 45 bin insanı Bolu Belediyesi’nde ağırladık. Benim 8 yıl milletvekilliği yapmam, Türkiye’de bir çevre edinmiş olmam ve Bolu seçiminin tüm Türkiye’de ses getirmesinin etkisi ile Türkiye’nin dört bir yanından gelen insanlar oldu. Bazı arkadaşlarımız şunu söylüyor; milletvekiliyken daha çok görüşüyorduk. Doğru, milletvekiliyken daha çok görüşüyorduk. Ben, belediye başkanlığının milletvekilliğinden çok daha zor bir görev olduğunu biliyordum ama bu kadar fark olacağını da bilmiyordum. Seçimden sonra birkaç gün tatil yaptım, onun dışında haftanın 7 günü çalışıyorum.

 “YAŞAMIN HER ALANINDA BELEDİYE VAR”

Benim kötü bir huyum var; her şeye hakim olmaya çalışıyorum. Tabi her şeye hakim olmaya çalışmanın sıkıntısını çok fazla görüyorsunuz. Önümüzdeki süreçte başkan yardımcılarımızla yetkiyi paylaşmam gerektiğini anladım. Her şeye hâkim olamıyorsunuz. Belediyenin iş alanı çok geniş. Şehrin parklarından, yollarına kadar, diğer taraftan kent yoksulluğu ile mücadeleden kültür ve sanata vereceğiniz desteğe kadar yaşamın her alanında belediye var” diye konuştu.

 “VERDİĞİMİZ VAATLERİ DE YERİNE GETİRMEYE BAŞLADIK”

Tanju Özcan konuşmasının devamında seçim vaadlerini gerçekleştirmeye başladıklarını kaydetti. Özcan; “Göreve başlar başlamaz verdiğimiz vaatleri de yerine getirmeye başladık. Binlerce kişinin katılımıyla İstanbul’dan sonra Türkiye’deki en şaşalı devir teslim töreni Bolu’da gerçekleşti. Yemin ederek başlayacağız dedik, herhalde edemezler dediler, ettik. Suriyeliler ile ilgili bir vaadimiz vardı, dedik ki; bir Türk vatandaşı herhangi bir yardım kuruluşundan birden fazla yardım alamıyor ama bu ülkedeki yabancılar birden fazla yardım alıyor. ‘Biz ikinci, üçüncü ya da dördüncü yardım kuruluşu olmayacağız’ dedik. Göreve gelir gelmez bir yazı yazdım. Söz vermiştik seçmene, dedik ki, bir başka yardım kuruluşundan yardım alan yabancıya Bolu Belediyesinden ayni ve nakdi yardım yapılmayacaktır, aş evi de bu kapsam dışında. Biz tebrik ziyaretleri ile uğraşırken bu olay Türkiye’de patlamış. 8 yıl boyunca beni muhatap almayan Cumhurbaşkanı seçimden sonra bizi dilinden düşürmez oldu. Bizim bu söylemimizin Türkiye toplumunda büyük karşılığı olmuş. Onu da İstanbul tekrar seçimleri için İstanbul’a gittiğim günlerde gördüm. Demek ki doğru şeyler söylemişiz. İktidar partisinin yetkilileri de aynı yöne gidiyor. Biz bu tutumu sürdüreceğiz, geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı.

“HAK – İŞ BUNLARI MAAŞI BAĞLADI”

Belediyede iş akdine son verilen işçiler konusuna da değinen Başkan Özcan; “19 Aralık’ta bir konuşma yaptım. Şu an Bolu Belediyesinde 1031 kişi çalışıyor, bu arkadaşlarımızın hiçbirini siyasi ya da ideolojik sebeplerle işten çıkartmayacağız dedik. Bunun gereğini yerine getirdik. 19 Aralık’tan bir gün öne bile işe giren kimseyi kapı önüne koymadık. İşten çıkarttıklarımız kimlerdi. Bunların %95’i son iki ay içinde işe alınmış, seçimden sonra bile 13’ü işe alınmış insanlar. Biz 15 Nisan’da zar zor maaşlarını ödeyebildik. Son günlerde yığılan bu işçilerin sigorta primlerini ödeyemez hale gelmiş şirket ve ihalelere giremez hale gelmiş. Bu 97 kişinin 70’i neden çıkıyorum demedi. Diğerlerine de anlattık, şirket sizin maaşınızı ödeyemeyecek dedik. Aynı gün hepsine de iş bulduk. Israrla belediyeye dönmek isteyen kaç kişi var, 18 kişi. İşleri düzelttikçe 2’şer 3’er alacağım dedim. Bu 18 kişiyi tamamlamadan da bir tek Allah kulunu işe almayacağım dedim, anlaştık. İstanbul’un tekrar seçimleri olunca, bu Hak-İş denilen sapsarı bir sendika var ya bunları maaşa bağladı. Ben işe başlatayım dedim onlar Ankara’ya yürüyeceğiz dedi. Bolu’dan toplam gününe göre 10 – 15 kişi katıldı bu yürüyüşe. Bu sarı sendika bizim üzerimizden algı oluşturmaya çalışıyor. Sadece şuna seviniyorum bu süreçte oradaki bazı garibanlar, Hak-iş tarafından finanse ediliyor. Profesyonel eylemci oldular en azından evlerine ekmek götürebiliyorlar. Bunları o yola iten o sarı sendikanın iki hafta önce Düzce’de yaptığı toplu iş sözleşmesini paylaşmak istiyorum. Düzce Belediyesi ile 3 yıllık toplu iş sözleşmesi yaptılar, 1. Yıl %0, 2. Yıl %0, 3. Yıl %0 zam. İşte bunlara sendika demeye bin şahit ister” şeklinde konuştu.

“66 MİLYONLUK BİR BORÇ ÖDEDİK”

“Biz geldiğimizde 461 milyon TL borç var dedik” diye Özcan; “ Eski belediye başkanının buna itiraz ettiğini duydunuz mu? Etmedi, çünkü verdiğimiz rakamlar doğruydu. Hemen ödenmesi gereken 92 milyon TL borç vardı. Hemen dediğimiz kapıda icra var hatta biri vermişti bile. Bunlarla konuştuk büyük bir kısmı %20 indirim yaptı bu borçları hızlı bir şekilde ödedik, ödemeye de devam ediyoruz. Günü gününe değil saati saatine ödeme yaptık. İller Bankasının 12 milyon TL’lik kesintisi ile bugüne kadar 66 milyonluk bir borç ödedik. Şu an itibarıyla bizle iş yapacak olanların alacaklarını alma konusunda bir endişeleri kalmadı. Mali olarak belediyeyi ayağa kaldırıyoruz. 4 ay daha buna devam edersek Bolu Belediyesi 2020 yılında güvenli olarak büyük projelere girişebilecek hale gelecek buna emin olun. Mali olarak belediyeyi çok kolay bozarsınız. Ama doğru tedbirlerle birkaç ay içinde toparlanma da oluyor. İsrafı engelledik, bunlardan biri kiralık araçlardı. Çok önemli bir kısmını gönderdik. İhaleleri tek elde topladık” açıklamasında bulundu.

Başkan Özcan konuşmasının sonunda Bolu’daki seçmene de teşekkür etti.  “Biz çok başarılı olacağız. Çok inançlı bir kadromuz var.” dedi.

 

Editör: TE Bilisim