Bolu Belediyesi tarafından hayata geçirilecek projeyle ile ulaşıma kapatılacak D-100 karayolunun 9,5 kilometrelik kesimi "yeşil yol" olacak.

Belediye tarafından gerçekleştirilen "Yeşil Yol Projesi" ile D-100 karayolu kentin dışına çıkarılacak, şehrin ortasında yeşil bir kuşak oluşturulacak. Proje kapsamında D-100 karayolu üzerinde kentin giriş ve çıkış noktaları arasında yer alan bölüm trafiğe kapatılarak, bir yaşam merkezine dönüştürülecek.

Projeyle, şehrin ortasında 9,5 kilometre uzunluğunda 80 metre genişliğinde yeşil bir koridor oluşturulacak.

Yeşil bir cazibe hattına dönüştürülecek bölgede park, eğlenme, dinlenme, spor mekanları, yürüyüş ve bisiklet yolları, alışveriş ve sanat merkezleri gibi farklı alanlar da yer alacak.

Yeşil Yol Projesi'nin Ankara ve İstanbul arasında yer alan Bolu'yu önemli bir turizm kavşağı haline de getirmesi hedefleniyor.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, yaptığı açıklamada, projenin 23 yıllık bir hayal olduğunu ve bu hayali gerçekleştireceklerini dile getirerek, D-100 karayolunun güneye alınmasıyla eski yolu "yeşil yol" haline getireceklerini söyledi.

Şehrin ortasında, yemyeşil yeni bir yaşam alanı oluşturduklarını vurgulayan Yılmaz, "Bu proje, Bolu'nun turizm potansiyelinin artırılmasında da önemli rol oynayacak. Bir hayalimizi daha gerçeğe dönüştürmekten mutluyuz. Tabiatın kalbi Bolu, cennet doğasıyla uyumlu dev projelerle bir dünya kenti olacak." dedi.

"EN UZUN YEŞİL YOL OLACAK"

Yılmaz, D-100'ün güneye alınmasının tamamlanmasının ardından projeye başlayacaklarını belirterek, projenin şehir trafiğini de rahatlatacağını, tır ve kamyon geçişlerinin şehir dışına çıkarılacağını anımsattı.

"Yeşil Yol"un 9,5 kilometrelik uzunluğu 80 metrelik genişliğiyle dünyada şehrin tam ortasından geçen "en uzun rekreasyon alanı" olacağını kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Hem kent içi ulaşımda hem de yapılaşmada dünya şehirlerini örnek alıyoruz ve tecrübelerinden faydalanıyoruz. Dünyada yeşil yol konusunda başarılı örnekler var. Mesela, New York'ta demiryolundan yeşil yola dönüştürülen High Line, Boston'da yeşil omurga olarak tanımlanan Big Dig gibi... Bolu'yu bir anlamda ikiye bölen D-100 karayolunda gerçekleştireceğimiz projemiz hem yeşil yol hem de yeşil omurga niteliği taşıyacak. Proje aynı zamanda şehrin tam ortasında bu kadar uzunlukta bir rekreasyon alanı oluşturması açısından da dünyada bir ilke imza atacak. Turizm şehri Bolu, 'Yeşil Yol'uyla da hem Türkiye'de hem de dünyada adından çok söz ettirecek."

"Şehrin ortasında şehri geleceğe taşıyacak 'yeşil omurga' oluşturacağız." diyen Yılmaz, kuzey ve güney diye farklılaşan iki bölgeyi bu yeşil omurga ile birleştirip kentsel bütünlüğü sağlayacaklarını aktardı.

Başkan Yılmaz, bu projenin bölgeyi de canlandıracağını, Boluluların ve şehirden geçen herkesin yararlanacağı, gezip dolaşabileceği, bisiklete binebileceği, yürüyüş yapabileceği, spor, sanat, alışveriş gibi faaliyetlere katılabileceği, yeşillikler içinde nefes alabileceği bir cazibe merkezine dönüşeceğini anlattı.

Şehrin doğal güzellikleriyle yaşam kalitesiyle dünyada yaşanabilecek şehirlerarasında ilk sıralarda yer alabilecek bir potansiyele sahip olduğuna değinen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hedefimiz bir dünya şehri olmak. Bugüne kadar sürdürülebilir bir anlayışla en büyük zenginliğimiz olan doğamızla uyumlu çok sayıda büyük yatırıma imza attık. Bu proje de onlardan biridir ve 23 yıl önce hayal ettiğim bir proje olması nedeniyle benim için ayrı bir öneme sahiptir. Güçlü, istikrarlı AK Parti iktidarının varlığıyla Bolulu bakan yardımcılarımızın, milletvekillerimizin desteği ile belediye başkanı olarak bir rüyayı gerçekleştirme fırsatına erişebilmemin anlamı ise çok daha büyük."

Editör: TE Bilisim