Bolu Belediyesi Haziran Ayı 2. Oturumu Tanju Özcan başkanlığında Belediye Meclis Salonunda gerçekleşti. Toplantıda gündemde yer alan maddeler görüşülerek karara bağlanırken görüşülen 5 maddenin de oy birliği ile karara bağlanmasından dolayı Belediye Başkanı Özcan tüm meclis üyelerine teşekkür etti.

Haber: Aslı Akış

Bolu Belediye Meclisi Haziran Ayı İkinci Oturumunda mekanik sayaçlara dönmek isteyen vatandaşlardan alınan depozito ücretinin indirilmesine oy birliği ile karar verildi. Geçtiğimiz meclis toplantısında gündeme gelen ve Plan Bütçe Komisyonu’na sevk edilen mekanik sayaçlara dönmek isteyen vatandaşlardan alınan ücretlerde indirime gidilmesi için komisyon çalışmalarını tamamladı. Belirlenen fiyatlara göre meskenlerden alınan bin 400 TL’lik ücretin 400 TL’ye, daha önce iş yerlerinden alınan 2 bin TL ise 500 TL’ye düşürülmesinin uygun olduğu komisyon tarafından onaylandı. Gündem maddesi meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

“SAYAÇLARIN AZ MI, ÇOK MU SU YAZDIĞI BELLİ DEĞİL”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, dijital sayaçlarla ilgili olarak, Bolu’da şu an kullanılan 68 bin dijital sayaçtan 13 binin 10 yıllık garantisinin sona erdiğini söyledi. Bu sayaçların kalibre edilmesi gerektiğini fakat firmanın ilgilenmediğini ifade eden Özcan; “Bu sayaçların az mı, çok mu su yazdığının belli değil. Bu karardan sonra mekanik sayaçlara gelen kaç kişi olur onu da bilmiyorum. Dijital sayaçlarla ilgili şu an sorun var. 13 bin garantisi geçmiş saat var. Kalibrasyonlarının yapılması gerekiyor. Az mı su yazıyor, çok mu su yazıyor belli değil. Kalibre edilmesi gerekiyor. Bozulanlar da yapılmıyordu. Yeni tarife cetvelinde bununla ilgili de çalışma olmuş” diye konuştu.

“DİJİTAL SAATLER İLE İLGİLİ SIKINTILAR VAR”

Başkan Özcan,13 bin saatin kalibrasyonunun yapılması gerektiğinin altını çizerek; “Biz bu depozito ücretlerinin çok fahiş olduğunu ve düşüreceğini söyledik. Şimdi konutlarda ve iş yerlerinde bunu düşürüyoruz. Şimdi 75 bin sayacımızın 68 bini dijital. 13 bin saatin kalibrasyonunun yapılması gerekiyor. Bu birinci sıkıntı. Diğer bir sıkıntı ise vatandaş dijital saat kullanmak istemiyor. Her an su bitti mi bitecek mi şeklinde olmuyor diyor. Biz de vatandaşımıza diyoruz ki isterseniz mekanik saat kullanabilirsiniz, isterseniz dijitale devam edebilirsiniz. Sorun şuydu bozulan dijital sayaçlar yapılamıyordu. Neden gelir tarife cetveline onarım bedeli hiç konulmamış. Şirket daha çok Bolu’dan daha fazla dijital sayaç satamayacağı için gidiyor. Bizde dedik ki biz sana mahkum değiliz. Dijital saatleri bırakıp mekanik sayaçlara dönmek isteyenlere engel olmayacağız. Şirket buradan giderse bir anlaşma ve ihale yapacağız. Parçaları alma ve yapma ile ilgili. Dijital saatlerin ortadan kalkıyor diye bir şey yok. Dijital sayaç takacak ekibimiz yok. Yapmak istediğimiz seçenek sunmak. Mekanik sayaçları sayacak eleman yok diyebilirsiniz. Dijital saatlere yaygın geçilmeye başladığımızda bizim abone sayımız 40-45 bin civarıymış. Bu aboneleri 5 kişi okuyormuş. Tahsilat oranı da yüzde 95 ile 97 arasında değişmiş. Şimdi o sayaçları okuyan kişiler yine aynı işi yapıyor. Ne kadar kişinin bu mekanik sayaca başvuracağını bilmiyorum ama dolayısı ile 40 bini geçmediği sürece sorun yok. Personel istihdam etmemize gerek yok” dedi.

“PİLOT UYGULAMALARINA BAŞLAYACAKLAR”

Dijital sayaçların sahibi olan firmanın vatandaşları mağdur etmemek adına yeni bir pilot uygulama için çalışmalara başladığını vurgulayan Başkan Özcan, “Değişik önerilerde var. Pilot uygulamalarına başlayacaklar. Suyun aniden bitmesi ile ilgili. Belli bir seviyenin altına düştüğü zaman otomatik olarak mesaj gelecek yada telefondan kredi kartı ile online ödeme yapabilecek. Dijital sayaç kullanmak isteyenlere de bu imkan geliyor. Hem bu iş tek bir şirketin de tekelinde kalmamalı” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim