Bolu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle yürüyüş düzenlendi.

Haber: Ömer Çetinaslan

“Otizmin farkındayız, çözümde bir aradayız” sloganıyla Demokrasi Meydanından bando eşliğinde başlayan yürüyüşe, Vali Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, Bolu Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Koçyiğit, Bolu Sağlık İl Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, öğretmenler, otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

Etkinliğe katılan çocuklar , ‘Otizmde Bende Varım’, ‘Adımlarımızı Otizmli Çocuklar İçin Atıyoruz’, ‘Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok’ ve ‘Farklılıklarımız Bizi Eşsiz ve Özel Yapar’ yazılı pankartları ellerinde taşıdılar.

Otizm konusunda toplumda farkındalık oluşturmayı amaçlayan yürüyüş Anıt Park’ta sona erdi. Anıt Park’taki törende Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Bekir Koçyiğit günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Koçyiğit, Bolu’da Otizm Farkındalık Günü sebebiyle kurumların yaptığı faaliyetlere değinerek, “2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak, otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler bulmak amacıyla, 2998 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ‘Dünya Otizm Farkındalık Günü’ olarak ilan edilmiştir. Her yıl, ‘Otizm Farkındalık Ayı’ olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunları ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu kapsamda da ilimizde de halkımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla müdürlüğümüz, çeşitli farkındalık faaliyetleri gerçekleştirmektedir.

2018 yılında Otizm Eylem planı hazırlanmış, İl Müdürlüğümüz tarafından takibi yapılmaktadır. 2 Nisan Salı günü Sayın Valimizin himayelerinde Valilik binamız akşamları mavi renk ışıklarla aydınlatılmış, vatandaşlara broşürler dağıtılmış, Sağlık İl Müdürlüğümüz, Milli Eğitim İl Müdürlüğümüz ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerimizin katılımları ile stantlar açılarak farkındalık oluşturulmaya çalışılmıştır” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİMLERİMİZ DEVAM ETMEKTE”

Koçyiğit’in ardından konuşan Bolu Sağlık İl Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Emin Demirkol ise Sağlık Bakanlığının konu ile ilgili çalışmalarından söz etti. Demirkol, Otizm Farkındalığı konusunda ailelerin bilinçlendirilmesine dikkat çekerek, “İl Sağlık Müdürlüğü olarak her daim sayın Valimizin himayelerinde bütün kurumlarımızla iş birliği içerisinde çalışmaya devam ediyoruz. Özellikle aile hekimlerimiz, hastanelerimiz, Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanemiz bu konuda hem toplumsal bilirliği artırmak, hem bu konuda bilinci artırabilmek hem de ‘tanının kolaylaştırılması’ noktasında hizmet içi eğitimlerimiz de devam etmekte.

“ERKEK ÇOCUKLARDA 4 KAT DAHA FAZLA”

Türkiye’de 300 bine yakın Otizmli yavrumuz olduğu biliniyor. Bu noktada Sağlık Bakanlığı olarak teşhis ve tedavinin doğru ve zamanında yapılabilmesi için çalışmalara devam etmektedir. Bu noktada çocuklarımızda dil gelişiminin zayıflığı, zamanında konuşamama, duygusal anlamda zayıflık, ders başarısında düşme yaşandığında mutlaka aile hekimlerimize ve hastanelerimize beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Erkeklerde 4 kat daha fazla gözüken, özellikle konuşmanın geciktiği ve bazen zeka problemi noktasında da sıkıntının olduğu bir pozisyonda mutlaka ailelerimizin bilinçliliğini artırmak gerektiğini düşünüyorum.

Programda son olarak konuşan Vali Ahmet Ümit, sağlığın önemini vurgulayarak, “Sağlık deyince çok şey akla gelir ama Kanuni Sultan Süleyman’ın vecizesi en önde gelenlerden birisidir. ‘Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’. Devlet çok önemli bir kavram, olmazsa olmazımız. Fakat çok daha önemlisi sağlık. Bir nefes dahi olsa sağlık ve sıhhat her şeyin ötesinde önemli ve zorunlu. Daha önceki konuşmacı arkadaşlarım ülkemizdeki ve dünya üzerindeki Otizmle ilgili bazı bilgileri aktardılar. Genelde bahsedersek, toplumun ciddi bir ekseriyeti %13 civarında engelli kardeşimiz var. Ama 68 çocuktan 1 tanesinin Otizmli olarak karşımıza çıkması insanı daha çok düşündürüyor. Anne-babalar olarak, sağlık teşkilatları olarak kısacası insan olarak hepimiz sağlık konusunda çok daha dikkatli olmamız, çok daha önem vermemiz gerekmektedir. Özellikle günün anlamı itibariyle söylersek Otizm erken yaşlarda teşhis edilebilen ve tedavisi yapılabilen önemli hastalıklardan bir tanesi” diye konuştu.

Etkinlik, ‘Otizme Mavi Işık Yak’ kampanyası kapsamında yürüyüş boyunca katılımcıların taşıdığı mavi balonların gökyüzüne bırakılması ile son buldu.

[caption id="attachment_91179" align="alignnone" width="1024"]  [/caption]

[caption id="attachment_91181" align="alignnone" width="1024"]  [/caption]

[caption id="attachment_91182" align="alignnone" width="1024"]  [/caption]

[caption id="attachment_91183" align="alignnone" width="1024"]  [/caption]

Editör: TE Bilisim