3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle Hizmet-İş Sendikası Bolu İl Başkanlığı bir etkinlik düzenledi. Dünya Engelliler günü nedeniyle bir basın açıklaması yapıldı.

 Hizmet-İş Sendikası Bolu İl Başkanlığı, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle Atatürk Orman Parkı’nda bir restoranda etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinlikte Hizmet-İş SendikaBolu Engelli Komite Başkanı Sabahattin Yaman, HAK-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın mesajını okudu.

Etkinliğe HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Celal Yıldız, Bolu İl Başkanı Hacer Çınar,  Hizmet-İş Sendikası Bolu Engelli Komite Başkanı Sabahattin Yaman ve sendika üyeleri katıldı.

 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle yapılan basın açıklaması ve HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın mesajı şu şekilde: “HAK-İŞ Genel Başkanımız Mahmut Arslan, çalışan engellilerin engelleriyle uyumsuz işlerde istihdam edilmesinin çalışma hayatının temel sorunlarından biri olduğunu belirterek, iş yaşamının, işe alınan engelli bireylerin özellikleri ve yetenekleri dikkate alınarak düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Bugün, dezavantajlı grupların en önemli kesimini oluşturan engellilerle ilgili duyarlılıklarını, farkındalıkların gündeme geldiği yükseldiği önemli bir gündür. Bu günü, birtakım gösteri ve protokol toplantılarından arındırıp, ülkemizde sayıları 10 milyonu bulan engellilerin, gerçek sorunlarının, yaşam koşullarının tartışılacağı, çözüm yollarının aranacağı bir gün olarak değerlendirmek gerektiğinin altını çiziyor.

“HER İNSAN BİR ENGELLİ ADAYIDIR”

Unutulmaması gerekiyor ki; her insan doğuştan itibaren engellilik riski taşıyan bir engelli adayıdır. Hayatın çeşitliliği, risklerle dolu oluşu, her an engelli bir insan olmamızın yolunu açabilir. Onun için, engel gelmeden, engelli olmadan, öncelikle zihinlerdeki engellerin kaldırılması gerekiyor. Ülkemizde, engellilerin sorunlarına yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Bunları olumlu karşılıyoruz. Ancak, hala bazı düzenlemeler yapılırken engellilerin görüşleri alınmadan, problemleri dinlenmeden tasarılar hazırlanabilmektedir. Özellikle bu tür düzenlemeleri yapan bürokrasinin, engellilerin karşılaştıkları ve yaşadıkları sorunlara gereken duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. Bu konuda muhatap kitle engellilerin oluşturdukları sivil toplum örgütleri olmalıdır. Hazırlanan taslaklar, resmîlik kazanmadan önce engellilerle paylaşılarak, ortak akılla makul çözümlere yönelik çalışmalar ortaya konulmalıdır. Özellikle, engellilerin yoğun olarak istihdam edildiği çalışma hayatının değişik alanlarında yaşadıkları sorunların çözümü öncelikli olmalıdır.

Engellilere alan el değil veren el mantığıyla yaklaşılmalıdır. Tüketici değil üretici olmaları yönünde bilgi, beceri, birikim ve deneyim sahibi olmalarının önü açılmalı, fırsatlar oluşturulmalı ve bu konuda kalıcı organizasyonlar ihdas edilmelidir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde, özellikle bizim kültürümüzde engellilere gösterilen ilgi, duyarlılık ve paylaşımı modern dünyanın da görmesi, bu konuda temel değerlerimizdeki şefkat ve adalet duygusuna sahip bir toplum olduğumuzu yeniden hatırlamamız gerekmektedir.

HAK-İŞ olarak bu gerçeklerden hareketle, konfederasyonumuz ve sendikalarımız bünyesinde oluşturduğumuz engelliler komitelerimizle, bütün engellilerin iş hayatındaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapıyor, projeler geliştiriyoruz bu bilinçle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nün, engelsiz bir dünyanın kapılarının aralanacağı gün olmasını diliyoruz"

Genel başkanımız Mahmut Arslan’ın bu konudaki hassasiyetini ve duyarlılığını Hizmet-İş Sendikası Bolu il başkanımız Hacer Çınar ve Hizmet-İş Sendikası Bolu Engelli Komite Başkanı olarak ben Sabahattin Yaman aynı şekilde gösteriyoruz. Ve 3 Aralık dünya engelliler gününüzü kutluyoruz.

Editör: TE Bilisim