Chester Carlson fakir bir ailenin çocuğu olarak 1906 yılında Amerika’da dünyaya geldi. Köhne bir barakada büyüyen Chester Carlson’ın çocukluğu yoksulluk içinde geçti. Sekiz yaşında itibaren ailesine destek olmak için çocukların yapabileceği her işte çalıştı. Lise yıllarında okula gitmeden önce birkaç saat ve okuldan çıktıktan sonra iki üç saat çalışıyordu. Annesini 17, babasını 27 yaşında kaybetti.

Küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başlayan Chester Carlson, tüm bu zorluklara rağmen 1930 yılında California Teknoloji Enstitüsü Fizik bölümünü bitirdi. Bir süre Bell Telephone Company’de çalıştıktan sonra New York’ta P. R. Mollary Company patent biriminde çalışmaya başladı. Burada patent çizimlerini kopyalarını çıkarma işini yapması ve bu işin getirdiği zorluklar, Carlson’un zihninde yeni bir icadın kuluçka devresini başlattı. Daha çabuk ve kolay bir biçimde kopya elde edebileceği bir yöntem arayışı sürdürürken elektrostatiğe yöneldi.

New York kütüphanesinde aylarca fotoğrafçılık üzerine yazılmış bilimsel araştırmaları inceledi ve bu konuda deneysel araştırmalar yapmaya başladı. Carlson, fotoiletken özellikli materyaller üzerinde elektrostatik denemeler yaptı ve elektrik ışığına maruz kalan nesnelerin görüntülerini yansıttıklarını keşfetti. Carlson, 22 Ekim 1938 tarihinde ilk Xerografik görüntüyü keşfettiğinde 32 yaşındaydı. Bu buluşa daha sonra eski Yunan’da kuru ve yazma anlamlarına gelen kelimelerin birleşiminden Xerografi adı verildi.

İlk kopyasını, üzeri kükürt ile kaplanmış çinko bir tabaka kullanarak yaptı. "10-22-38 Astoria" kelimeleri, mikroskop kaydıraç üzerine yazılmış ve bu kaydıraç, parlak bir ışığın üzerine yerleştirilen kükürtün üzerine yerleştirilmişti. Kaydıraç kaldırıldığında, kelimelerin bir kopyası yüzey üzerinde yer almaya devam etti. Carlson bu buluşunu bazı şirketlere satmaya çalıştı ancak başarılı olamadı zira kopyalama işlemi kolay bir işlem değildi. O zamanlar, bir belgenin birden fazla kopyası, belgenin orijinalinin oluşturulduğu sırada karbon kopya kâğıdı kullanılarak ya da el ile çalışan kopyalama makineleri kullanılarak yapılıyordu ve insanlar, kopyalama işlemini gerçekleştirecek elektronik bir makinenin gerekli olduğunu düşünmüyorlardı.

Carlson, Xerografi keşfi için patent başvurusunda bulundu ve buluşunu nihai bir ürün haline getirmek için büyük firmaların kapısını çaldı ve bu firmaları buluşuna yatırım yapmaya ikna etmeye çalıştı. IBM, General Electric, Kodak, RCA gibi büyük firmalar Chester Carlson’u dinlediler ama bu buluşu yatırım yapmaya değecek kadar önemli bir buluş olarak değerlendirmeyerek, Chester Carlson’un teklifini reddettiler.

1944 yılında ABD'nin Ohio eyaletinin Columbus şehrinde bulunan ve kâr amacı gütmeyen Battelle Memorial Enstitüsü, Carlson'ın kopyalama işlemini iyileştirmesi için onunla bir sözleşme imzaladı. Bunu takip eden beş yıllık süre boyunca bu enstitü, elektrofotografi işlemini geliştirmeye odaklandı. 1947 yılında, foto grafik kâğıtları üreten ve satan bir firma olan Haloid Corporation, Battelle ile iletişime geçti ve bu teknolojiyi kullanan kopyalama makinelerinin üretimi için teknolojinin lisansını satın aldı.

Haloid, elektrofotografi kelimesinin çok karmaşık olduğunu ve akılda kalıcı olmadığına inanıyordu. Ohio Eyalet Üniversitesi'nde Klasik Diller Profesörü ile görüştükten sonra Haloid ve Carlson, bu işlemin adını kserografi olarak değiştirmeyi uygun gördü. Bu kelime, Yunanca'da "kuru yazma" anlamına gelen kelimelerden oluşturulmuştu.

Bu riskli yatırım kararını alan Haloid şirketi, 1961 yılında ismini “Xerox Corporation” olarak değiştirdi.

Chester Carlson’un keşfinin, kolay ve hızlıca siyah beyaz fotokopi çeken bir ürün haline gelme süreci yıllar aldı. 1949 yılında kamuoyuna tanıtılan ilk ürün denemesinden sonra, 1961 yılında piyasaya sürülen Xerox 914, basitçe ve çabukça siyah beyaz kopyalama yapan ilk otomatik fotokopi makinasıydı.

16 EKİM

1924- Topkapı Sarayı müze olarak ziyarete açıldı.

1964- Çin, ilk atom bombasını patlatarak dünyanın 4. nükleer gücü oldu.

1984- 3 bin imzalı ''Gökova'da Santrale Hayır'' dilekçesi Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e iletildi.

1990- Sovyetler Birliği Cumhurbaşkanı Gorbaçov, ''serbest piyasa ekonomisi''ne geçileceğini açıkladı.

1992- Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak'ın kuzeyindeki Haftanin bölgesinde sınır ötesi harekât başlattı.

2004- MKE'ye bağlı Çankırı Silah Fabrikasında Türkiye'nin ilk bomba atar silahı üretilmeye başlandı.

17 EKİM

1938- Hastalığı iyice artan ve karın bölgesinde su toplanmaya başlayan Mustafa Kemal Atatürk, ilk ağır komaya girdi. Atatürk'e konulan teşhis sirozdu. Atatürk'ün sağlığıyla ilgili ilk ''resmi tebliğ'' de bu tarihte yayımlandı.

1951- Türkiye'nin NATO'ya katılmasıyla ilgili protokol Londra'da imzalandı.

1956- Türkiye ilk şeker ihracatını gerçekleştirdi.

1961- Paris polisi düzinelerce Cezayirli göstericiyi öldürdü ve bazılarını Sen Nehri'ne attı.

18 EKİM

1867- ABD, Alaska'yı Rusya'dan alarak topraklarına kattı.

1912- Trablusgarp Savaşı'nı sona erdiren Uşi Antlaşması imzalandı.

1968- Dünya Olimpiyat Komitesi, iki siyah atleti (Tommie Smith, John Carlos) madalya töreni sırasında kara güç selamı verdikleri gerekçesiyle cezalandırdı.

19 EKİM

1872- Dünyanın en büyük altın külçesi (215 kilogram) Avustralya New South Wales'de bulundu.

1934- Turhal Şeker Fabrikası açıldı.

1951- İngiliz askerleri, Süveyş Kanalı'nı ele geçirdi.

1988- İngiltere, IRA mensuplarıyla yapılan röportajların yayımlanmasını yasakladı.

2003- Bosna Hersek'in eski cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna'da vefat etti.

2009- Irak’taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen, aralarında terör örgütü PKK mensuplarının da bulunduğu 34 kişilik grup, Habur Gümrük Kapısı’nda güvenlik güçlerine teslim oldu.

20 EKİM

1921- TBMM ile Fransa Hükümeti arasında ''Ankara Antlaşması'' imzalandı.

1940- Türkiye'de 3. Nüfus Sayımı yapıldı. Türkiye'nin nüfusu, 17.820.950 kişi olarak belirlendi.

1945- Mısır, Suriye, Irak ve Lübnan, Filistin topraklarında devlet kurmak isteyen Yahudilere karşı Arap cemiyetini kurdu.

1949- ''Minik Vali'' olarak tanınan Ordinaryüs Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, İstanbul Valiliği ve Belediye Başkanlığı görevine başladı.

1968- ABD'nin öldürülen başkanlarından John Kennedy'nin eşi Jacqueline, Yunanlı armatör Arstotle Onassis ile evlendi.

1980- Yunanistan, NATO askeri kanadına yeniden girdi.

21 EKİM

1860- İlk özel siyasi gazete Tercüman-ı Ahval çıkmaya başladı.

1935- Almanya, Milletler Cemiyeti'nden resmen ayrıldı.

1945- Fransa'da kadınlar, ilk kez oy kullanma hakkı elde etti.

1945- Türkiye'de 4. Nüfus Sayımı yapıldı. Türkiye'nin nüfusu, 18.790.174 kişi olarak belirlendi.

1981- Atatürk Barajı'nın temeli, Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından atıldı.

1984- Afşin-Elbistan Termik Santrali açıldı.

1987- Türkiye'de montajı yapılan ilk savaş uçağı F–16 ''Savaşan Şahin'' resmi törenle uçuruldu.

1999- Öğretim üyesi ve gazeteci yazar Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı bombalı saldırıda öldürüldü.

2007- Hakkâri Dağlıca’da konuşlu piyade taburuna teröristlerce sabaha karşı düzenlenen saldırıda 12 asker şehit düştü, 16 asker yaralandı, 8 askerle irtibat kesildi.

2007- Cumhurbaşkanının 5 yıllığına halk tarafından seçilmesini, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM’nin seçimler dâhil toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngören anayasa değişikliği, halk oylamasında yüzde 68,95 oranındaki ‘’evet’’ oyuyla kabul edildi.

22 EKİM

1919- Amasya'da, Mustafa Kemal Paşa ile İstanbul Hükümetinin Bahriye Nazırı Salih Paşa arasında ''Amasya Protokolü'' imzalandı.

1937- Dersim bölgesinde 21 Mart gecesi başlayan ayaklanma bastırıldı. Dört yıl için çıkarılan Tunceli'nin İdaresi Hakkında Kanun, çeşitli eklerle 1947'ye kadar sürdü.

1938- Chester F. Carlson fotokopiyi icat etti.

1947- ABD yardımının ilk partisi İskenderun Limanı'na geldi. İlk malzemelerle İstanbul-Ankara karayolunun yapımına başlanacağı açıklandı.

1950- Türkiye'de 5. Nüfus Sayımı yapıldı. Türkiye'nin nüfusu, 20.947.188 kişi olarak belirlendi.

1962- ABD Başkanı John F. Kennedy, Küba'da Sovyet füzeleri olduğunu açıkladı; Amerikan donanması Küba'yı ablukaya aldı. Füze krizi dünyayı nükleer savaş tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

1975- Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil, Ermeni teröristler tarafından öldürüldü.

1993- Diyarbakır'ın Lice ilçesine saldıran teröristlerle çıkan çatışmada Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın şehit oldu. İlçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.