Özel Fatma Hatun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Alev Uygun Akaltun gebelikte bebekte yaşanan gelişim geriliğinin neden yaşandığı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Akaltun yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Fetusun bulunduğu gebelik haftasına göre olması gereken belirlenmiş standart ağırlığın altında kalması intraunterin gelişme geriliği (IUGR,IUGG) olarak adlandırılır. Burada dikkat edilmesi gereken husus olması gereken standart ağırlıktan küçük olan her fetusta  (bebekte)gelişme geriliği yoktur. Bunların çoğunluğu yapısal olarak küçük fetuslardır.

Gebelikte Bebekte Gelişme Geriliği Neden Yaşanır?

Eğer annede damarsal hastalılar hipertansiyon şeker kalp hastalıkları varsa bebekte gelişme geriliği yaşanabilir. Ayrıca halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinen Preeklampsi de gelişme geriliğine neden olan önemli bir durumdur. Annede böbrek ve karaciğer hastalıkları ve diğer kronik hastalıklar gelişme geriliği yaşanan gebeliklerde neden olarak sayılabilir.

Anne Adayları Dikkat!

Annenin beslenmesi, annede yaşanabilecek kansızlık durumu, annenin sigara alkol ve uyuşturucu kullanması gibi hallerde bebek anne karnında gelişim geriliği yaşayabilir. O nedenle gebelerin beslenmesine dikkat ederek kendisine ve bebeğine zarar verecek madde kullanımlarından uzak durmasını önemle söylüyoruz.

Gebelikte Gelişme Geriliği Tedavi Edilebilir mi?

Gelişme geriliği tanısı konmuş gebeler daha sıkı takip altına alınır ve takip sırasında ultrason ,doppler ,NST, biyofizik profil takiplerine göre bebeğin anne karnında çok yüksek risk altında olduğu saptanırsa doğum gerçekleştirilir. Gelişme geriliği yaşayan bebekler normal yolla doğabilmekle beraber sezeryan gerekme ihtimali diğer gebeliklere göre daha yüksek ihtimallidir. Bütün bunlar göz önüne alındığında gelişme geriliği saptanan gebeliklerde doktor takibi oldukça önem arz etmektedir.”

Editör: TE Bilisim