İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Muhammet Emin Demirkol güneş çarpası ve belirtileri hakkında bilgiler verdi. Demirkol, Baş dönmesi, çarpıntı, yüz ve elde kızarıklık, vücut ağrısı, kas ağrısı gibi belirtilerin hissedildiği durumlarda yapılması gerekenler hakkında bilgilendirdi.

MEHMET FATİH YALINIZ 

Hava sıcaklıklarının artması ile başta meteoroloji olmak üzere birçok kurumdan uyarılar geldi. Öğleden önce 11.00 ile öğleden sonra 14.00 saatlerine dikkat çekilirken, insanların güneşten korunmak için şapka ve şemsiye kullanmaları tavsiye edildi.

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi Muhammet Emin Demirkol ise güneş çarpası ve belirtileri hakkında bilgiler verdi. Hastalığı olan kişiler yaşlılar, gebeler ve çocuklar için riskin daha çok olduğunu vurgulayan Demirkol, “Baş dönmesi, çarpıntı, yüz ve elde kızarıklık, vücut ağrısı, kas ağrısı özellikle bu sürecin belirtileri olarak öne çıkıyor.” Dedi.

Demirkol konuşmasına şu şekilde devam etti, “Güneş çarpmasının belirtileri halk arasında da bilinir aslında vücut sıcaklığı ile ortam sıcaklığının uyuşmamasıyla ortaya çıkar özellikle güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde rastlanan vücudu iyi hissetmeme hali. Baş dönmesi, çarpıntı, yüz ve elde kızarıklık, vücut ağrısı, kas ağrısı özellikle bu sürecin belirtileri olarak öne çıkıyor. Yapılması gereken hususlar hemen böyle bir durumda serin tarafa geçilmesi, vücudun kaybettiği suyu alması, dinlenmesi ve tansiyonunu ölçtürmesi gerekmektedir, eğer bunlarla rahatlamazsa da önerilen ilaçları kullanmak yerine acil ünitesine başvurması gerekmektedir. Bazı zamanlar serum takviyesi bazı zamanlar üşütmeye yönelik ilaç takviyelerine başvuruyoruz. Stabil (normal)insanlarda vücudun toparlanması çok kolay fakat tansiyon hastaları, kalp rahatsızlığı geçirmiş kişilerde, hamilelerde, yaşlılarda ve çocuklarda daha zor tolere edile biliyor. Kişiler bu durumlar ile karşılaştığında serin bir yer, istirahat ve su alımı yapmalılar geçmediği taktirde ise acillere başvurmaları önemle rica ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim