Göynük’te meydana gelen ve bir kişinin ölümü ile sonuçlanan iş kazası ile ilgili olarak TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Erol Perçin açıklama yaptı. Perçin, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin sermaye çevrelerinin çıkarlarına göre değil çalışanlardan yana olması gerektiğini ifade etti.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Erol Perçin, yaptığı basın açıklamasında Göynük’te meydana gelen ölümlü iş kazası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Perçin açıklamasında;

Bolu’nun Göynük ilçesinde bulunan termik santralde dün meydana gelen iş kazası sonucunda bir işçi yaşamını kaybetmiştir. Öncelikli olarak iş kazasında hayatını kaybeden Fatih Boztepe’nin yakınlarına başsağlığı diliyoruz.

Bu olay, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Yasal metinler ne kadar nitelikli olsa da uygulamaya nemelazımcılık egemen ise, karşı karşıya kaldığımız sorunlar çözülmez. Sorunların çözümü için, önce sorun ve nedenleri doğru tanımlanmalı, sonra sorunu ötelemek veya gizlemek için değil bütünüyle ortadan kaldırmak için yapılması gerekenler belirlenmeli, belirlenen önlemler eksiksiz uygulanmalı ve uygulamaların doğru yapılıp yapılmadığı denetlenmelidir.

Her kazanın teknik bir nedeni vardır, bu kazanın da olası teknik nedenleri yapılacak bilirkişilik incelemeleri ile netleşecektir. Ancak iş kazalarının/cinayetlerinin değişmeyen ortak nedeni, mevzuat ve uygulamaların sermaye çıkarları doğrultusunda düzenlenmesidir.

İş kazaları sonucu toplu ölümlerin artması nedeniyle 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile iş güvenliği uzmanlığı, hekimliği ve diğer sağlık personeline ilişkin yönetmeliklerin defalarca değiştirilmesine rağmen kazalar ve iş cinayetleri artarak devam etmektedir. SGK verileri de bu yöndedir.

Bilindiği üzere, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, İSG konusunu işverenden çok uzmanlara ve hekimlere yüklemiştir. Ayrıca yasa yayımlandığından bu yana iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personelinin işyerlerine verecekleri hizmet süresi sürekli olarak azaltılmıştır. Zira amaç, uzman, hekim ve diğer sağlık personelinin işyerlerine maliyetini azaltmaktır. İSG hizmetlerinin “piyasa koşullarında” verilmesi anlayışı ile bu personelin ayda 8 dakika, 12 dakika, 16 dakika gibi çok kısa sürelerle görev yaptığı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının azalmasını beklemek mümkün değildir.

Bu noktada belirtmek isteriz, toplu iş cinayetlerine de dönüşen iş kazaları ve meslek hastalıkları, sermayenin azami kâr hırsı ve emek aleyhine politikalardan kaynaklanmaktadır. Serbestleştirme, özelleştirme, sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, esnek/güvencesiz istihdam biçimleri, çalışma koşullarının ağırlığı, kadın, genç, çocuk emeği sömürüsü ile kayıt dışı istihdam, iş kazaları ve meslek hastalıklarının artmasının başlıca nedenleri arasındadır.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin sermaye çevrelerinin çıkarlarına göre değil çalışanlardan yana, sendikalar, üniversiteler, TMMOB ve TTB’nin görüşleri ve kamusal denetim ekseni dikkate alınarak düzenlenmesi gerektiğini tekrar belirtmek istiyoruz. Aksi durumda iş kazaları ve iş kazası sonucu ölümler artarak devam edecektir.” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

Editör: TE Bilisim