İzzet Baysal Vakfı ve Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen, lise ve dengi okul birincileri ödül töreni İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlendi. Ödül töreninde Bolu’da eğitim veren liselerde birinci olan öğrencilere çeyrek altın, İzzet Baysal Madalyonu ve çeşitli hediyelerden oluşan çanta takdim edildi.

Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen ödül törenine Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan, Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, İzzet Baysal Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Yaman, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, vakıf mütevelli heyeti üyeleri, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan ödül töreninde, ilk konuşmayı İzzet Baysal Vakfı Genel Sekreteri Mustafa Yaman yaptı. Her yıl bu ödül törenini geleneksel olarak düzenlediklerini kaydeden Yaman, vakıf faaliyetlerinden de bahsetti.

Ahmet Baysal’dan mektup

Yaman konuşmasının devamında, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal’ın salondakilere hitaben kaleme aldığı mektubunu okudu. Baysal’ın mektubunda şu ifadeler yer alıyor:

Vakfımızın her sene Bolu Liselerinden Birinci olarak mezun olanlara verilecek Ödüller için düzenleme lütfunda bulunduğunuz törene, aynı gün için daha önceden verilmiş bir randevum nedeniyle katılamıyorum.

Yerime, esasen Vakfın emanet edildiği Bolu Halk Mütevelli üyelerinden katılanlar olacak ve Liselerini birincilikle bitiren değerli öğrencilerimizi memnuniyetle kutlayacak ve kucaklayacaklardır.

Bu vesile ile ben de o başarılı öğrencilerimize, Vakfımızın Kurucusu Rahmetli Amcam İzzet Baysal'ın "Başarıyı muhakkak ödüllendirmek gerekir" görüşünü biraz açmak isterim: İzzet Baysal, yarım asırlık sanayi hayatı boyunca, ülkelerin yaşamları için en mühim şartı üretimde görmüş, üretimi artırabilmek için de üretime katkı verenleri ödüllendirmenin şart olduğuna inanmıştır. 1949 yılında kurduğu döküm fabrikasında bu nedenle, yedi yüzü aşkın işçisine ücretlerinden ayrı olarak, ürettiklerinin miktarına bağlı olarak teşvik primleri ismi altında ödüller vermiştir. Buna basit bir cümle ile "çalışanla çalışmayanı ayırabilme imkânı da" diyebilirsiniz. Böylece artan üretimden ülkemiz yararlandığı gibi, kazancını işçisi ile paylaşan nadir işverenlerden birisi olmuştur.

1987 yılında çok sevdiği Bolu'suna adadığı Vakfın Eğitim Hizmetlerinin başarısı için de, sanayiciliğin üretimi yerine eğitimin liyakatini esas almış ve bu düşünce ile Vakfın, başarılı öğrencileri ödüllendirmesine O'nun direktifi ile seneler öncesinden başlatılmıştır. Güzel Bolumuzun Değerli Lise Birincileri,

20-30-40 kişilik, belki de daha kalabalık, lise son sınıflarını birincilikle bitirebilmek hakikaten çalışkanlık ve zekâ yanında liyakat işidir. Ne kadar övünseniz azdır. Bu nedenle bugün Vakfın size takdim edeceği ödül bu övüncünüzün yanında hiç kalır. Ama biliniz ki, maddi kıymeti ne kadar az da olsa bu ödül size örnek hayırsever, o bulunmaz insan İzzet Baysal'ın biçtiği liyakat değeridir. Hayatınız boyunca birincilikler ve başarılar hep sizinle olsun. Sizleri tebrik ediyor, törene katılanlara sevgi, saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum.

“Projelerimiz tamamlandığında tekli eğitim hedeflerine yaklaşacağız”

Yaman’ın ardından söz alan, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, İzzet Baysal Vakfı’na teşekkürlerini ileterek konuşmasına başladı. Cengiz, “İzzet Baysal'ı anlatmaya kelimeler yetmez. Eğitim ve sağlık alanlarındaki yatırımlarıyla sadece Bolu'da değil Türkiye ve dünyada tanınan bir isimdir. Bolu genelinde yapılan yatırımların dörtte biri İzzet Baysal Vakfı ve Baysal ailesinin yaptığı yatırımlardan oluşuyor. Ben bu yatırımlar için kendilerine teşekkür ediyorum.

Şu an devam eden 27 projemiz var ve bu projelerimizi 3 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. 23’ü devlet 4’ü hayırsever yatırımı olan projelerimiz tamamlandığında, Başbakan'ımızın koyduğu tekli eğitim hedeflerine yaklaşacağız.” diye konuştu.

“Okul birinciliği ödülü hak eden bir durum”

Ödül töreninde son konuşmayı Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan yaptı. Atılgan, “Bugün anlamlı bir gün 58 okul birincimizi ödüllendirmek için buradayız. Tören için vakıf ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nü tebrik ediyorum. Okul birinciliği ödüllendirilmesi gereken bir konu. Çok çalıştılar bugün bu ödül hak ettiler. Bu başarıda katkısı olan ailelerini okul müdürleri ve öğretmenleri tebrik ediyorum arzu ettikleri üniversitelere girmelerini temenni ediyorum.” dedi.

Ödül töreni, konuşmaların tamamlanmasının ardından Bolu’da eğitim veren lise ve dengi okullarda birinci olan öğrencilere protokol tarafından ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim