Kartalkaya Kayak Merkezi'nde görev yapan Jandarma Komando Özel Arama Kurtarma (JÖAK) ve Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, eksi 8 derecede arama kurtarma tatbikatı yaptı.

Kartalkaya Jandarma Karakolu'nda geçici görevli Jandarma Komando Özel Asayiş Tugay Komutanlığı'na bağlı JÖAK timi ile JAK üyelerinden oluşan ekip, tipi altında gerçekleştirilen tatbikatın ilk aşamasında kayak ve snowboard yaparken pistlerden çıkarak kaybolan tatilciyi kurtarmak için harekete geçti.

Senaryo gereği 156 Jandarma ihbar hattından yardım isteyen yaralı tatilcinin yerini belirleyen ekipler, bölgeye kar motorları ile gitti. Yaralıya ilk müdahaleyi yapan ekip, daha sonra sedyeyle kar motoruna taşıdığı kişiyi, belirlenen noktada bekleyen sağlık ekiplerine teslim etti.

Tatbikatın ikinci aşamasında ise Ramazanbeyderesi mevkisinde kaybolan ve acil çağrı butonu ile yardım isteyen tatilcinin kurtarılması için yola çıkıldı.

Yine kar motorlarıyla bölgeye hareket eden tim, yaklaşık 15 dakika içerisinde çağrı butonun bulunduğu alana ulaştı. Aşırı soğuk hava nedeniyle üşüyen kişiye sıcak çay ve çikolata ikram eden ekip, sağlık kontrolünün ardından tatilciyi kaldığı otele bıraktı.

"15 DAKİKADA KAYBOLAN VATANDAŞLARA ULAŞIYORUZ"

Kartalkaya Jandarma Karakol Komutanı Astsubay Başçavuş Muammer Yardımcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, komutanlık bünyesinde konuşlandırılmış JAK timi ile Ankara Jandarma Özel Asayiş ve Kurtarma Tugay Komutanlığı'na bağlı JÖAK timinin görev yaptığını söyledi.

Görevlerinin, kayak merkezine gelen vatandaşların huzur ve güven içerisinde tatillerini geçirmesini sağlamak olduğunu belirten Yardımcı, "Pistlerde meydana gelen yaralanma olaylarında vatandaşlarımıza ilk yardım yapıp, kar motorları ile en yakın sağlık kuruluşuna sevk ediyoruz. Ayrıca kayak merkezindeki kaybolma olaylarında da en kısa zamanda vatandaşlarımızı bulmaktayız." diye konuştu.

Yardımcı, geçen sezon 10 kaybolma, bu sezon ise 6 kaybolma ve 2 mahsur kalma olayına müdahale ettiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Öncelik olarak 333 adet bilgilendirme levhası, cep telefonunun çekim alanı dışında kalan yerlerde ise 60 adet acil çağrı butonu yerleştirdik. Vatandaşlarımız butona bastığında karakolumuza bulunan kablosuz çağrı sisteminde görülmektedir. Bilgisayar üzerine yerleştirdiğimiz haritada kaç nolu butonun yandığını görmekteyiz. Bu bilgiler ışığında 15 dakika gibi kısa bir sürede kaybolan vatandaşlarımıza ulaşmaktayız."

Yardımcı, timlerde dağcılık eğitimi almış tecrübeli teknik personellerin görev aldığını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim