Türk Kızılay Bolu Şubesi Kan ve Ramazan Ayı Bağışçılarına Madalya ve plaket teslim töreni düzenledi. Düzenli kan bağışında bulunan 102 kişi 9 gümüş, 93 bronz madalya ile ödüllendirdi. Ramazan bağışçılarına ise 12 adet teşekkür belgesi, 32 adet plaket verildi.

Haber: Aslı Akış

Solmaz Ahmet Baysal Öğretmenevinde düzenlenen törene Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Mansur Şen,  Bolu İl Sağlık Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol,  SP Bolu İl Başkanı Veysel Çetinkaya, AkK Parti Bolu Eski Milletvekili ali Ercoşkun, Türk Kızılayı Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ellialtı, Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Muhsin Kınacı, kurum müdürleri, bağışçılar ve Kızılay personeli katıldı.

Türk Kızılay Bolu Şubesi tarafından organize edilen törenle gönüllü kan bağışı yapan ve Ramazan ayında bağışta bulunan kişilere madalya ve plaket takdim edildi. Törende Türk Kızılay’ı anlatıldı, kan bağışının önemine vurgu yapıldı.

“YARDIMLARIMIZ 38 ÜLKEDE 23 MİLYON KİŞİYE ULAŞMIŞTIR”

Türk Kızılayı Bolu Şube Başkanı Muhsin Kınacı törende yaptığı konuşmada, göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmaları anlatarak; “2018 yılı Mart ayından bugüne kadar Başkanlığını yürüttüğüm, Bizlere milletimizin bir emaneti olan bu güzide kurumda, Türk Kızılay’ında olmaktan gurur duyuyorum. Tabi ki, bizler birçok sivil toplum kuruluşu ve farklı iş kollarında değişik görevler yaptık, lâkin Türk Kızılay ailesine katıldıktan sonra yapılan faaliyetlerin, organizasyonların, kampanyaların ve daha sayamayacağım birçok alandaki etkinliklerin, hem yerelde, hem ulusalda, hem de uluslararası alanlarda çok çeşitli olması Kızılay’ımızın gücünü, büyüklüğünü görmek açımdan bizi eri ayrıca mutlu etmiştir.

2015 yılında ayni ve nakdi yardım cirosu 500 milyon yani, 500 trilyon olan Kızılay’ımızın, 2018 yılında cirosu 14 kat artarak 7 milyar yani 7 katrilyon liraya çıkmıştır. Bu sayede yardımlarımız 38 ülkede 23 milyon kişiye ulaşmıştır. Türkiye ve dünyadaki insani yardım hizmetlerinde, örnek ve model olarak alman bir kuruluş olan Kızılay, Yemen’de, Filistin’de, Myanmar’da, Bangladeş’te, Pakistan’da, Filipinler’de, Afganistan’da, Balkanlar’da ve dünyanın dört bir yanındaki daha birçok coğrafyada dil, din, ırk, millet, cinsiyet ayrımı gözetmeden insani yardım operasyonları yürütmektedir. Aslında, her nerede insan ıstırabı varsa Kızılay orada olmaya çalışmaktadır. Bu bizim için bir zorunluluk, çalışma sistemimizin merkezidir. Şu anda -Somali, Yemen, Kudüs, Gazze, Irak, Pakistan, Bangladeş, Afganistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna Hersek ve Bulgaristan gibi 12 coğrafi bölge ve ülkedeki daimi temsilciliklerimizle gerek söz konusu ülkelerdeki, gerekse bu ülkelere yakın coğrafyalardaki ihtiyaç sahipleri için insani yardım hizmetleri gerçekleştiriyoruz. Yine son dönemde, yurt dışı afetlere daha hızlı müdahale edebilmek için lojistik merkezler kurmaya başladık. Sadece insani yardım olarak değil kalıcı projelerle de gittiğimiz ülkelerin refah seviyesini arttırmaya yönelik çalışmalarımız olmaktadır. Artık Kızılay’ımız da ülkeler, büyük kuruluşlar gibi 10 yıllık hedefler, planlar, projeler hazırlamakta, hayata geçirmek için çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda, 2030 hedeflerimizde ilk önce ve en önemli olarak toplumsal dayanıklılık konuları yer almaktadır” diye konuştu.

“MÜCADELEMNİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Toplumsal dayanıklılık hedeflerini belirten Muhsin Kınacı; “Yoksulluk ve küresel açlıkla savaşmak - Bu kapsamda israfın önlenmesi birinci önceliğimiz olacaktır. Sağlıklı yaşayan ve yaşlanan - yaşam için yürüyen, sigara içmeyen, kronik hastalıklardan korunan bir toplum için çalışacağız. Afetlere hazır olacağız, toplumu bilinçlendireceğiz. Daha yaşanabilir bir çevre için çalışacağız. Nitelikli eğitimi yaygınlaştırmak için destek vereceğiz.

Bunların her biri ayrı ayrı binlerce, milyonlarca lira büyüklüğünde projeler olacaktır. Bu projeleri, cennet memleketimiz Bolu’muzda da hep birlikte hayata geçirmek için, Valiliğimiz, Belediyemiz, AFAD ve diğer kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve en önemlisi, vatandaşlarımızla, sîzlerle beraber yürüteceğiz. Kaliteli yaşayan, bulunduğu yerde mutlu olan bireyler olması için tüm gücümüzle mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“550-600 BİN LİRALIK BİR YARDIM YAPMIŞ BULUNMAKTAYIZ”

Herhangi bir afet durumunda Kızılay’ın yükümlülüklerinden de bahseden Kınacı; “Ülkemizdeki herhangi bir afet durumunda, vatandaşımızın beslenmesi birinci sorumluluğumuzdur. Yani, Allah göstermesin, Bolu’da yaşanabilecek bir deprem anında, yaklaşık 312 bin kişinin yemek sorumluluğunun tamamı Kızılay’a aittir. Biz aynı zamanda barınmadan da ikinci derecede sorumluyuz. Şu anda bunu yapma kabiliyetine sahibiz.

Bolu Kızılay şubesi olarak, Ramazan ayında siz kıymetli bağışçılarımız sayesinde yaklaşık olarak yetim iftarı da dahil olmak üzere, 10.780 vatandaşımıza iftar verdik. Yetim iftarımıza gelen yavrularımıza, iftiramıza katıldıkları ve bizleri onurlandırdıkları için ayrıca 10.100 TL diş kirası dağıttık. Ayrıca sevgi evlerindeki yavrularımıza 2.500 TL fitre verdik. Zekat, fidye, fitre, sadaka olmak üzere 154.737 TL bağış toplandı. 405 aileye de nakit yardımında bulunduk. Tepecik, İhsaniye mahallelerimizde giyim çadırları kurduk, yaklaşık olarak 2.100 kişiye 10.250 parça kıyafet dağıttık. İhtiyaç sahibi olan vatandaşımız ve mültecilere 1.246 adet gıda yardım kolisi dağıttık. Bu gıda yardımının 768 i siz yardımseverler tarafından yapılan bağışlarla geri kalanı kendi imkanlarımızla yapılmıştır. Toplamda, yaklaşık olarak 550-600 bin liralık bir yardım yapmış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

“HER 1 KAN BAĞIŞI KURTARACAĞINIZ 3 HAYATTIR”

Kan bağışının önemi üzerinde durduğunu ifade eden Kınacı;  “Kan Yaşam İçin Bir Armağandır. Sadece İnsan Vücudunda Üretilen Hayati Bir Sıvıdır. Her 1 Kan Bağışı Kurtaracağınız 3 Hayattır. Ülkemizde günlük 9.000 ünite kana ihtiyaç vardır. Bolu yaklaşık olarak 10 bin ünite ile katkıda bulunmaktadır. Amacımız kan bağışçılarımız ve kan ihtiyacı olan kişiler arasında gönüllülük bağını kurmaktır. Hastanelerimizle yapılan protokollerimiz sayesinde, sizlerin ihtiyacı olan kan ve kan ürünleri doğrudan hastaneler tarafından bizden talep edilebilecektir. Bu sayede vatandaş kan arama derdinden kurtarılmıştır. Unutmayın ki bu konuya halkımızın duyarlılığı arttıkça ve bağışlarınız çoğaldıkça kan konusu bir sorun olmaktan çıkacaktır. O yüzden “Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaç Olan Hayati Bir Sıvıdır” diyoruz. Bugün kan bağışı yaparak aramızda bulunan değerli kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

“KIZILAY VİCDANLARIMIZDA GÜVENİLİRLİĞİ EN ÜST DÜZEYDE OLAN BİR KURUM”

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Mansur Şen, Kızlay’ın üstelendiği misyonun önemine vurgu yaparak; “İlkokul sıralarından bu yaşlara gelinceye kadar Türk Kızılayı hepimizin gönlünde vicdanlarımızda güvenilirliği en üst düzeyde olan bir kurum olarak yerini almıştır ve inşallah öylede devam edecektir. Kızılay tüm insanlığı ilgilendiren ve kapsayan bir kurumdur. Herkes onun etrafında gerekirse toplanmalı bu güzel ve ulu çınara yardımcı olmalıdır. Olaylara önceden hazırlıklı olmak gerek afetlerde gerekse olağan dönemlerde ihtiyaç sahiplerine ve korunmasızlara yönelik yardım sağlamak, toplumda yardımlaşmayı geliştirmek, insanlarımızın zarar görmesini en aza indirmek ve güvenli bir şekilde kan teminini gerçekleştirmek Kızılay’ın misyonu olarak söylenebilir.” dedi.

“KIZILAY BAŞKASINA FAYDALI OLABİLMEK İÇİN ÖNCE KENDİ ÖRNEK OLANDIR”

Türk Kızılayı Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ellialtı, Kızılaycı kimdir diyerek sözlerine başladı Ellialtı; “Kızılaycı gönüllüdür. Kızılay bir taban hareketidir. Bir gönüllüler hareketidir. Kızılay uluslararası anlaşmalarla kurulmuş bir kurumdur. Kızılay’ın faaliyetleri Cenevre protokollerine tabidir. Ancak Kızılay bunun yanında milletimizin bağrından, duygularından çıka gelmiştir. Dolayısıyla Kızılay bir devlet kurumu bir vakıf olmanın ötesinde Kızılay taban hareketidir, gönüllüler hareketidir. Kızılaycı sağlıklı insandır. Sağlıklı yaşayandır. Kötü alışkanlıklardan uzak durandır. Kızılay başkasını düşünendir. Başkasına faydalı olabilmek için önce kendi örnek olandır” ifadelerini kullandı.

“KIZILAY DÜNYANIN EN GÜÇLÜ YARDIM KURULUŞLARINDAN BİRİ HALİNE GELMİŞTİR”

Bolu Vali Yardımcısı İlhan Turgut ise konuşmasında Kızılay’ın 150 yıldır dünyanın en güçlü yardım kuruluşu olduğunun altını çizerek; “Kızılay teşkilatının neleri başardığını büyük bir kapasiteye ulaştığını hepiniz gördünüz. Normal şartlarda Kızılay denince ilk aklımıza gelen afetlerde yoksullara yardım eden, afetzedelere yardım eden bir kuruluş olarak hatırlarız. Kızılay 150 yıldır ülkemizin hatta dünyanın en güçlü yardım kuruluşlarından biri haline gelmiştir. Bu hepimiz için bir gurur meselesidir. Özellikle afetzedelere, fakire, fukaraya yardım konusunda geldikleri profesyonellikle, kapasite gücünün yanında stratejik kan konusunda da yaptıkları bizim için gurur meselesidir. Gerçekten kan konusu bugün dünyada çok stratejik bir konudur. Kızılay’ı tebrik ediyoruz, hepimiz sahip çıkmak zorundayız. Yeni kurulacak kan merkezleri gerçekten çok önemli konulardır. Kızılay hayatımızı boyunca her zaman yanımızda olmuştur. Ülkemizin her bir noktasında her türlü afette ilk hazır olan Kızılay olmuştur” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından  kan bağışında bulunan 102 kişi 9 gümüş, 93 bronz madalya ile ödüllendirdi. Ramazan bağışçılarına ise 12 adet teşekkür belgesi, 32 adet plaket verildi.

Editör: TE Bilisim