Kıbrıs, 1571 yılında Lala Mustafa Paşa yönetimindeki Osmanlı Ordusu tarafından, tarihin en çok şehit verilen fetihlerinden biri ile Türk idaresine geçmiştir.

Rus tehdidini ileri süren İngilizler, bir oyunla Osmanlı’nın izni ile müttefik sıfatıyla geçici olarak 4 Haziran 1878’de Kıbrıs’a girmişlerdir. I. Dünya Savaşına kadar da bu varlığını sürdüren İngiltere, 1914 yılında Osmanlı’nın karşısında savaşta yer alarak Kıbrıs’ı sömürgesi ilan etmiştir.

1931 yılında Kıbrıs Rumları, Yunanistan’a bağlanmak isteği ile İngiliz yönetimine isyan etmiş, bu isyan sırasında zarar gören yine adadaki Türkler olmuştur. 1955 yılında da Rumlar “EOKA” isimli terör örgütünü kurmuş, adayı Yunanistan’a bağlamak olan “ENOSİS” hayali ile adada huzuru bozarak, çatışmaları şiddetlendirmek suretiyle Türkler adadan kaçırılmaya çalışılmıştır.

Bunun sonucunda; Kıbrıs’ta savunma amacıyla 1958 yılında Türk Mukavemet Teşkilatı kurulmuştur. 1960 yılında Londra ve Zürih Anlaşmaları ile “Kıbrıs Cumhuriyeti” kurulmuş ve bu anlaşmalara göre Türkiye, Yunanistan ve İngiltere Garantör Devlet statüsünü almışlardır.

1963 yılına gelindiğinde Rumlar, Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası’nın değişmez hükümlerini değiştirmek suretiyle, Türkleri tüm anayasal haklardan ve kurumlardan mahrum ettiler ve 21 Aralık 1963 günü yaşanan “Kanlı Noel” ile Türklere karşı Soykırıma başladılar.

Türk uçakları 25–26 Aralık 1963’de Kıbrıs semalarında uyarı uçuşlarını gerçekleştirdi. 26 Aralık 1963’de Lefkoşa, tarihinde ilk kez “Yeşil Hat” ile İngilizler tarafından ikiye bölündü. Durumun ciddiyetini anlayan BM Güvenlik Konseyi, 4 Mart 1964 tarihinde Kıbrıs’ta Barış Gücü görevlendirmek zorunda kaldı. Bu dönemde sadece Rumlar tarafından temsil edilen Kıbrıs Cumhuriyetine Türkiye tarafından da sessiz kalınması sonucunda 8–9 Ağustos 1964 tarihinde Rumlar tarafından Erenköy saldırısı yapıldı. Ada Türkleri bu baskına direndiler. Bu sırada Hükümetin düşmesi sebebiyle Türkiye’deki siyasi istikrarsızlıktan da yararlanan Makarios Yönetimindeki Rumlar, Boğaziçi ve Geçitkale’ye saldırdılar.

15 Temmuz 1974 yılında Yunan Subayları ile birlikte Nikos Sampson’un adada, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak amacıyla yaptığı darbe sonucu Makarios Kıbrıs’tan kaçtı ve 19 Temmuz 1974 tarihinde BM yaptığı konuşmada “Kıbrıs, Yunan Ordusu tarafından işgal edildi” dedi. 20 Temmuz 1974 günü de Türkiye, Londra ve Zürih anlaşmalarının tanıdığı Garantörlük yetkisini kullanarak, Adadaki Türklere ve Rumlara Barışı getirmek üzere Barış Harekâtını gerçekleştirdi. 16 Ağustos 1974 tarihinde de ateşkes sağlandı.

Kıbrıs Barış Harekâtı'nın çizdiği sınırlar Türk tarafına devlet kurma imkânı verdi ve 13 Şubat 1975 tarihinde "Kıbrıs Türk Federe Devleti" ilan edildi. Bu gelişme üzerine Rumlar, Viyana'da 28 Nisan–3 Mayıs, 5–7 Haziran ve 31 Temmuz–2 Haziran 1975 tarihlerindeki görüşmelere katılmak zorunda kaldı. Son toplantıda Güney Kıbrıs'taki Türkler ile Kuzey Kıbrıs'taki Rumların gönüllü olarak yer değişimi hususunda anlaşmaya varıldı. 8–10 Eylül 1975 tarihlerinde de değişim gerçekleştirildi. Böylece Kıbrıs adası fiilen iki toplumun temsil edildiği iki devlete ayrılmış oldu.

Bundan sonra zaman zaman toplumlar arası görüşmeler devam ettiyse de Kıbrıs Rumları ve Yunanistan'ın olumsuz tavırları nedeniyle anlaşma zemini oluşmadı. 3 Ağustos 1977 tarihinde Başpiskopos Makarios'un ölümü üzerine yerine Demokratik Parti Lideri Sipiros Kyprianou'yu Rumlar Kıbrıs Cumhurbaşkanı olarak seçti. Kıbrıs Türk Federe Devleti ve Türkiye, Kipriyanu'nun ancak Güney Kıbrıs'taki Rumları temsil edebileceğini belirterek cumhurbaşkanlığını tanımadı. Toplumlar arası görüşmelere yine de devam edildi. Ancak Rumlar ve Yunanistan meseleyi uluslararası platformlara kaydırmayı ve ilgili-ilgisiz bir takım devletleri de devreye sokarak Birleşmiş Milletlerden lehlerine bir karar çıkarmayı planlıyorlardı. Bu çalışmanın sonucu olarak da BM'den KTFD'ni ortadan kaldırmayı öngören 13 Mayıs 1983 tarihli kararı çıkartmaya muvaffak oldular.

Bu durum karşısında Kıbrıs Türk halkı, 20 Mayıs 1983 tarihinde Devlet Başkanı Rauf Denktaş'a bir muhtıra vererek bağımsızlık ilan edilmesini istedi. Kıbrıs Rumları ve Yunanlılarla yapılacak görüşmelerden bir sonuç alınamayacağını gören Kıbrıs Türk Federe Devleti Meclisi de 15 Kasım 1983 tarihinde oybirliğiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan etti. "Bağımsızlık bildirisi" Rauf Denktaş tarafından okundu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 17 Kasım 1983 tarihinde yaptığı toplantısında aldığı 541 sayılı kararla "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı"nın gereksiz olduğu ve Türk tarafının kararından vazgeçmesi istenmiştir. Güvenlik Konseyi bu kararıyla "Siyasi statülerini serbestçe belirleyebildikleri ve ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeleri özgürce takip ettikleri takdirde bütün halklar self-determinasyon hakkına sahiptir" şeklindeki kendi yasalarına ters düşmüştür. BM Güvenlik Konseyi'nin bu taraflı kararı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarafından kabul edilmedi. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, KKTC'ni resmen tanıdı.

KKTC Kurucu Meclisi tarafından hazırlanan anayasa 12 Mart 1985 tarihinde Meclis’te kabul edildikten sonra,

5 Mayıs 1985 tarihinde yapılan halk oylamasında Kıbrıs Türkü'nün % 70'inin onayını alarak yürürlüğe girdi.

9 Haziran 1985 tarihinde yapılan seçimde Kıbrıs Türk halkının % 70,48'inin oyunu alan Rauf Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı oldu.

13 KASIM

1918- I. Dünya Savaşı sonunda; Atatürk'ün ''Geldikleri gibi giderler'' dediği İtilaf Devletleri Donanması,

İstanbul Boğazı'na demirledi.

1922- İstanbul'da Vahdettin'in maiyetinden ve işbirlikçilerinden 140 kişi İngiliz Yüksek Komiserliğine sığındı.

1970- Suriye'de Hafız Esad darbe yaptı.

1985- Kolombiya'da Nevado del Ruiz yanardağı patladı; 20 binden fazla kişi öldü.

2005- Van Kapalı Cezaevinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aşkın ile aynı koğuşta kalan

Üniversitenin Genel Sekreter Yardımcısı Enver Arpalı intihar etti. Rahatsızlanan Rektör Aşkın, Tıp Fakültesi

Hastanesinin Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi'nde yoğun bakıma alındı.

14 KASIM

1900- Dr. Karl Land Steiner, 3 ayrı kan grubunu belirledi.

1976- Çayırhan Termik Santrali ve Kömür Üretim Tesislerinin temeli atıldı.

1985- Demokratik Sol Parti (DSP) kuruldu.

1999- ABD Başkanı Bill Clinton, resmi ziyarette bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

2001- A Milli Futbol Takımı, Dünya Kupası Avrupa Elemeleri Play-off baraj mücadelesinde Avusturya'yı yenerek, Dünya Kupası finallerine katılma hakkı elde etti.

2005- Esenboğa Havalimanı iç hatlar terminali tamamen yandı.

15 KASIM

1922- Vahdettin, İngiliz General Harrington'a haber gönderip, hayatının tehlikede olduğunu söyleyerek, yardım istedi.

1956- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kuruldu.

1960- Nükleer silah taşıyan ilk denizaltı USS George Washington, Güney Carolina Charleston'da suya indirildi.

1967- Kıbrıs'ta üç Türk köyüne saldırarak işgal eden Rum tedhişçiler, 28 Türk'ü öldürdü, 200'ün üzerinde Türk kayboldu. Olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu, genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları ile durumu değerlendirdi.

1983- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi.

2005- Sanat Kurumu, bu yılki Onur Ödülü'nü ''Şu Çılgın Türkler'' adlı kitabın yazarı Turgut Özakman'a verdi.

16 KASIM

1945- BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) kuruldu.

1967- Rumlar, işgal ettikleri Türk köylerini boşalttılar. TBMM konuyla ilgili gizli oturum yaptı.

1990- ODTÜ'de yaklaşık bin 500 öğretim üyesi, anti laik gelişmeleri protesto için Anıtkabir'e yürüdü.

1995- Milli Futbol Takımı, İsveç ile yaptığı karşılaşmada 2–2 berabere kalarak Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri'ne katılmaya hak kazandı.

17 KASIM

1922- Son padişah VI. Mehmet Vahdettin, sabaha karşı bir İngiliz gemisi ile Malta’ya kaçtı.

1922- Abdülmecit halife oldu.

1924- İlk muhalefet partisi Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası kuruldu.

1967- TBMM ikinci kez yaptığı gizli oturumda, 18 saat 20 dakika Kıbrıs'taki son gelişmeleri görüştü.

18 KASIM

1912- İstanbul'da kolera salgını başladı.

1920- T.B.M.M. Emperyalizme karşı bildiri yayınladı.

1933- İstanbul Darülfünunu, ''İstanbul Üniversitesi'' adıyla eğitime başladı.

1951- Perihan Sanerk, Emniyet Müdürlüğüne yükselen ilk kadın oldu.

1967- Türk jetleri Kıbrıs üzerinde alçaktan uçtu. BM Barış Gücü denetimindeki Erenköy bölgesinde Türkler ile

Rumlar arasında çıkan çatışma 7 saat sürdü.

1992- Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu kabul edildi.

1999- İstanbul'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi'nde, Bakü-Ceyhan petrol boru hattı ve Hazar geçişli doğal gaz projelerine ilişkin anlaşmalar, ilgili ülkelerin devlet başkanlarınca imzalandı.

19 KASIM

1900- İngiltere'de, seçme ve seçilme hakkı isteyen 119 kadın, Avam Kamarası'na zorla girmekten tutuklandı.

1938- Atatürk'ün naaşı, İstanbul'dan Ankara'ya, hazin bir törenle yola çıkarıldı.

1943- III. Tarih Kongresi toplandı.

1949- İstanbul Radyosu normal yayınına başladı.

1977- Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat, İsrail'i ziyaret eden ilk Arap lider oldu.

1984- BM görevlisi Enver Ergun, Viyana'da Ermeni teröristlerce katledildi.

1988- Pakistan'da Benazir Butto başbakan seçildi.