Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, cumartesi gece yarısı başlayan ve yaklaşık 4 saat süren sağanak yağışla ilgili verileri kamuoyu ile paylaştı.

Metrekareye 61.5 kilogram yağış düştüğünü ve bu miktarla en son 11 Kasım 1938’de karşılaşıldığını kaydeden Başkan Özcan, 135 günde şehre verilen su miktarının 4 saatte gökten düştüğünü ifade etti.

Zarar gören ev ve işyerleri ile ilgili de çalışmaların sürdüğünü belirten Başkan Özcan, belediyenin hizmet kusuru bulunan yerlerde üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydetti.

 MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, makamında bir basın toplantısı düzenleyerek, Cumartesi günü gece yarısı başlayan yoğun sağanakla ilgili bilgiler verdi. Bolu’nun 1938’den bu güne böyle bir yağış almadığını söyleyen Başkan Özcan, “Belki farkına vardık, belki varamadık ama dün gece tam anlamıyla Allah bizi korumuş. Dün gece Bolu Merkez’de metrekareye düşen yağış 61,5 kilo. Bu yağıştan daha fazlası en son 11 Kasım 1938’de yağmış Bolu’ya. 11 Kasım 1938’den sonra bir günde ortalama aldığı yağış itibariyle en yüksek yağışı dün gece almışız. Çele bölgesinde bu 78,5 kilograma kadar çıkmış. Mücavir saha haricinde Bolu Belediye sınırı yaklaşık 7 bin 500 hektar. Bu da demektir ki, 75 milyon metrekare, Bolu’daki mahallelerin toplam alanına düşen yağış, 4 milyon 612 bin 500 kilo. Bunun yüzde 90’ı dört saat içinde yağmış, meteorolojiden aldığım bilgiye göre. 100 metrekareye 6 ton, 1000 metrekareye 61 ton yağış düşmüş, 10 dönümlük bir alana 600 tonluk bir yağış düşmüş.” dedi.

“135 günde şehre verdiğimiz su 4 saatte gökten indi”

Yağış boyunca mahallelerden oluşan belediye sınırlarına yaklaşık 4 milyon 612 bin ton su düştüğünü söyleyen Başkan Özcan, bu rakamın Bolu’nun 135 günlük su ihtiyacına karşılık geldiğini belirtti. Özcan şöyle devam etti; “Biz şehre içme suyu olarak saniyede 400 litre su veriyoruz. Bu bir dakikada 24 bin litre yani 24 ton su veriyoruz. Bir saatte 1440 ton su veriyoruz. Bir günde de 34 bin 560 ton su veriyoruz. Sadece belediye sınırını söylüyorum. Mahallelerden ibaret belediye sınırına düşen 4 milyon 612 bin 500 ton bizim 135 günde bizim şehre verdiğimiz su yaklaşık 4 saatte gökten şehre inmiş. Olayın büyüklüğü bu. O yüzden Allah bizi korumuş diyoruz.”

“Bize bir uyarı oldu”

Yağışla birlikte altyapının yetersiz kaldığı bölgeleri tespit için çalıştıklarını söyleyen Başkan Özcan, “Bu bize bir uyarı oldu. 200 civarında ev ve işyerinden su baskını ihbarı aldık. Bunlardan birinin mağduru da benim, benim evimin bodrumunu da tamamen su bastı. Bu belki 20 yılda, 30 yılda, 50 yılda bir karşılaşılan bir şey ki 11 Kasım 1938’den bu yana ki, yaklaşık 81 yıl geçmiş. Bu kadar süre içinde dün gece en büyük yağışı almışız. Altyapı konusunda eksiklikler de bu vesile ile ortaya çıkmış oldu. Biz hangi bölgelerde su baskınlarından dolayı zarar oluştuğunu tespit ediyoruz ve oralardaki altyapıyı da yeniden ele almak durumundayız. Hızlı bir şekilde de ele alacağız. Bu yağış bir 4 saat daha devam etseydi, maalesef Bolu’muzun ana arterlerinde büyük dereler oluştuğuna, hatta sadece mal kaybı değil, can kayıplarına da yol açabileceği ortada. Allah bizi korumuş. Belki bu 80 yıldır ilk defa böyle yağmış ama 8 gün sonra yağmayacak anlamı da çıkmaz. Bizim her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor. Evlerinde ve işyerlerinde zararı olanların tespitlerini ekiplerimiz yapmaya çalışıyor.” diye konuştu.

“Hizmet kusuru bulunan bölgelerde üzerimize düşeni yapacağız”

Yağış nedeniyle oluşan zararlarda Bolu Belediyesi olarak hizmet kusuru bulunan bölgelerde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade eden Başkan Özcan, “Önümüzdeki süreçte zarar görenlerle ilgili belediyenin hizmet kusuru olduğu tespit edilen vatandaşlarımızla ilgili de biz üzerimize düşeni yapacağız. Belediyenin bu işte hizmet kusuru varsa bunu tespit edeceğiz. Bu zararları hızlı bir şekilde kendi payımıza düşen nispette karşılamaya çalışacağız.” dedi.

Editör: TE Bilisim