Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, TİKA, YEPAD ve Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Mutfak Günlerinin 5’incisi, İzzet Baysal Caddesinde düzenlene kortej yürüyüşü ve Kent Meydanındaki açılış töreni ile başladı.

 MEHMET FATİH YALINIZ

3 gün sürecek 5. Uluslararası Mutfak Günlerinin açılış törenine, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcıları Emine Davarcıoğlu ve Zerrin Biçen, ulusal ve uluslararası aşçılık konfederasyonu temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde ilk konuşmayı Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği adına Yrd. Doç. Dr. Esma Tezcan yaptı. Tezcan, “Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği olarak 4 yıldır sürdürdüğümüz başarıyı önümüzdeki yıllara da taşımak gayesindeyiz. Karşılaştığımız her türlü zorluk ve manilere rağmen bünyesinde güzel bir etkinliği yapmanın sevincini, mutluluğunu ve iftiharını sizlerle paylaşıyoruz. Gelecek yıllarda da dünyada bir örnek haline gelen Bolu Mutfak Günleri yapılmaya devam edecektir. Bizler Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği olarak bunun mutluluğu içindeyiz ve bunun teminatını veriyoruz.” dedi.

“Mutfak ve kültür, siyasetin, sınırların olmadığı bir yerdir”

Daha sonra Dünya Şefler Birliği adına konuşmasını yapan Emrah Köksal Sezgin mutfağın kültür, siyaset ve sınırların bulunmadığı bir yer olduğuna vurgu yaptı. Sezgin şöyle konuştu; “Allah bir Türk’e bu vekaletten ziyade asaleten konuşmayı nasip etsin. Bunu yapabilecek güce sahibiz, hem mutfak olarak, hem de şefler olarak, hem de eğitim olarak. Belediye başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Başkanımız taşın altına elini koydu, YEPAD zaten bu konuda hep istikrarlı. Biz hem Türk şefler olarak, hem de dünya şefler birliği olarak buraya her sene elimizden gelen bütün desteği vermeye çalışıyoruz. Bu platform gün geçtikçe bizi temsil noktasında artıyor ve gelişiyor. Biz Türk Milliyetçileri olarak bu platformlarda kendimizi yetiştirerek ne kadar başarılı olursak insanlar bizi konuşmaya başlarlar. Tarih zaten bize bu olguyu yaşatıyor, altyapımız var, kültürümüz var, tek derdimiz buna sahip çıkabilmek. Mutfak ve kültür, siyasetin, sınırların olmadığı bir yerdir. Bunu ne zaman anlarsak, buna ne zaman sahip çıkarsak, bu konuda ne zaman kendimizi geliştirirsek, sadece Türkiye değil, tüm dünya bizi konuşacak.”

“Aşçılığın ekolü Bolu’dur”

5.Uluslararası Mutfak Günleri açılış töreninin devamında Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Başkanı Gökhan Tofan konuşmasını yaptı. Tofan, “Dünya kültürlerine bakıldığında aş, yani yemek en büyük birleştirici unsudur. Bunu doğru kullanabildiğinizde bu unsur hem sizi bir millet, aynı zamanda bu milletin küresel manada güçlenmesi adına yemek kültürü çok önemli yer tutar. Aş denince akla gelen ilimiz Bolu. Bunu bir kere üstüne basa basa belirtmek istiyorum. Bolu dendiğinde, Mengen, Yeniçağa ve birçok ilçe merkez Bolu olmak üzere geçmişten günümüze kadar birçok ünlü ustamız ulaşmıştır. Bu organizasyon 5 yıldır yapılmakta ve biz bunu önemsiyoruz, yakından takip ediyoruz. Belediye başkanımızın çok büyük emeği var. Önemli olan bundan sonra bunu daha üst düzeye taşımak. Bu etkinliğin Bolu iline fayda sağlayacağını da unutmamak lazım. Önemli olan ülkemizin geleceğidir, ülkemizin geleceği de kurumlarımızın birlik ve bütünlüğü ile olacaktır. Biz konfederasyona olarak, geçtiğimiz Aralık ayında milli mutfak hareketi diye bir protokole imza attık, 81 ilimizde Türk Mutfak Kültürünün, İslami sofra adabının canlanması, Türk Mutfağının küresel manada hak ettiği yere gelebilmesi adına 81 ilimizde valilikler, belediyeler, yerel yönetimler, ilgili kurum ve kuruluşlarla ciddi çalışmalara yön veriyoruz. Bu noktada Bolu çok önemli yer tutuyor. Türkiye’de birçok Bolulu olmayan ustamız var, ancak bir yerin ekolü vardır, kayısının ekolü bellidir, gülün ekolü bellidir, aşçının ekolü de Bolu’dur. Hangi memleketten olursak olalım bunu unutmayacağız, Urfalısı, Anteplisi, Karamanlısı, Konyalısı, hiç fark etmez, 81 ilin ustaları olarak bizim buluşma yerimiz burası olacak, biz aşçılığı buradan dünyaya duyuracağız. Biz milli değerlere böyle sahip çıkacağız ki istediğimiz yere varabilelim.” dedi.

Törende son konuşmayı Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz yaptı. Yılmaz şöyle konuştu:

“Aşçılığı da hiçbir zaman unutmayacağız”

Aşçılık deyince akla gelen burası, Bolu’dur. Mengen’le ufak bir çekişmemiz olması dolayısıyla da ses çıkarmıyoruz, Mengen bizim ilçemiz. Biz, ilçeleriyle beraber geleceğe umutla bakan bir iliz. Turizm kenti, spor kenti, sağlık kenti ve üniversite kenti olarak burası devam ederken ‘mihenk taşı’ aşçılığı da hiçbir zaman unutmayacağız.

Türkiye’de, mutfakta yetişen aşçılarımız çok önemli bir yer tutmuş. Saray mutfağından beri dünya mutfaklarına da öncülük etmiş. Hilton’un baş aşçısı Necip Usta hala sağ. Amerika’da ilk defa onun pişirdiği Kabak Çorbasını içme şerefine nail oldum. Adamcağızın sadece ilkokul diploması varmış, onu da kaybetmiş. Bizden istedi, buradan çıkartıp gönderdik, çok mutlu oldu. Birkaç dil bilmesine rağmen sadece ilkokul diploması var. Ama şuanda onların yolundan gidenler mektepli, eğitimli. Şuan okullarımız var, Gastronomi Merkezlerimiz var.

“Bolu Türkiye’den dünyaya yansıyacak”

İnşallah, çok daha köklü bir şekilde Bolu, Türkiye’den dünyaya yansıyacak. Bu organizasyonların başlayıp devam etmesinden yanayım. Sönümlü değil, sürekli ve her seferinde daha güçlü. Şuana kadar bu organizasyonları Yeniçağa derneğimizin gayretleri ile bu noktalara taşıdık. Birçok sponsorumuz da var. Biz sadece ev sahibiyiz. Bu iş gönüllülük işidir. Gönüllülük işi konusunda bu güne kadar 5.’sini gerçekleştirmeye vesile olan Yeniçağa Aşçılar Derneği’ni yürekten kutluyorum.

“14 ülkeyi bir ile taşımak kolay değildir”

Buraya 14 ülkeden yetkililer geldi. 14 ülkeyi bir ile taşımak kolay değildir. 400 tane yarışmacımız var. Bunun organizasyonu çok kolay değildir. Bu organizasyonları, gelecekte daha büyük noktalara taşıyacak gücümüz var. İnşallah önümüzdeki süreçlerde çok daha kalıcı ve daim edecek çalışmaları hep beraber yürütürüz.

Konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimi ile açılış töreni sona erdi. 3 gün sürecek olan 5’inci Uluslararası Mutfak Günleri 17 Mart Pazar Günü ödül töreni ile sona erecek.

Editör: TE Bilisim