Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, Yeniçağa Belediyesi tarafından ilçede yapılan projeleri anlattı.

Bolu Gazeteciler Cemiyeti Üyesi Gazetecilerle ilçede bir araya gelen Recayi Çağlar, belediye binası, altyapı çalışmaları, hal pazarı, doğalgaz ve Yeniçağa Gölü’nün turizme kazandırılması ile ilgili çalışmaların detayları ile ilgili konuştu.

Recayi Çağlar, göreve geldiği günden bu yana Yeniçağa Belediyesi tarafından ilçede 100 milyon TL civarında yatırım yapıldığını söyledi.

MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu Gazeteciler Cemiyeti Üyesi gazetecilerle birlikte ilçede devam eden projeleri inceleyen Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, ilk olarak tadilatı yapılan belediye binası hakkında konuştu. Çağlar, “Hizmet edebilmek için önce kendi hizmet alanınızın düzgün olması gerektiği için belediye binamıza tadilat yaptık. Daha önceden bu binayı yapan belediye başkanlarıma teşekkür ediyorum. Ama 30 seneden beri hiç el sürülmediği için biz çağımıza uygun yeni çalışma şartlarına uygun şekilde dizayn ettik. Buraya 300 bin TL gibi bir para harcadık. Yeniçağa’mıza hemşerilerime daha iyi hizmet edebilmek için belediye binamızı yeniledik.” dedi.

“Camimizi önümüzdeki Ramazan’a yetiştirmek istiyoruz”

Gazetecilerle birlikte ilçede yaptığı incelemelere devam eden Recayi Çağlar, yapımı devam eden merkez camisi ile ilgili de konuştu. Camiyi önümüzdeki Ramazan ayına yetiştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Çağlar, “Burada daha önceden ahşaptan bir merkez camimiz vardı. Bunu yenilemek için yıllardan beri Yeniçağalılar toplanır, yeni bir cami yapalım düşüncesi ile bir araya gelirdi. Ancak uzun yıllar bu gerçekleşmedi. Burada annesi Yeniçağalı babası Kıbrıscıklı olan Meliha Dalgıç Hanımefendi Kıbrıscık’a bir cami yapmayı düşünmüş. Ancak Kıbrıscık’ta cami ihtiyacı olmadığı için ben kendisine ulaştım. Hanımefendiyi çağırdım, burada daha çok cemaatin olabileceği bir cami yapabileceğini kendisine ilettim. Kendisi de sağ olsunlar bizi kırmadılar Allah razı olsun. Hayrın sahibi o, hayra vesile olan da biz olduğumuz için bize bunu vesile kıldığı için minnettarlığımı arz ediyorum. Bu cami, belediyenin üzerine alındı. Daha önceden cami yönetim kurulunun üzerineydi. Belediye yer vererek böyle 1500 kişi kapasiteli Yeniçağa’mıza yakışır bir cami inşaatımız devam etmekte. İnşallah en kısa zamanda da bunu bitirip ibadete açacağız. İnşallah uzun yıllar bu cami Yeniçağa’da hizmet verir, insanlar ibadetlerini yapar, yapılan ibadet ve dualar da kabul olur bize de bundan bir nasip gelirse biz de mutlu oluruz. Kabası bitti ince inşaatı da en kısa zamanda bitecek. Bu camiyi önümüzdeki Ramazana ibadete açmayı hedefliyoruz. Hava şartları nasıl olur bilemiyoruz. Hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Şu an duvarları örülüyor. Kubbemiz bitti, minarenin boyası başladı. Ramazan’da inşallah açarız.” diye konuştu.

“Elektrik hatları yeraltına alınıyor”

İncelemelerinin devamında ilçedeki altyapı çalışmalarının detayları aktaran Çağlar 2018 yazında asfalt dahil çalışmaları tamamlayacaklarını söyledi. Çalışmalar tamamlandıktan sonra Yeniçağa’nın çağdaş bir görünüme kavuşacağını ifade eden Çağlar şunları söyledi; “Buradaki elektrik direkleri aşağı yukarı benimle yaşıt. Bunların hepsi yer altına alınıyor. Sultan Reşat Caddesi’nde ana caddemizde bitirdik, şu an çarşı içine girdik. Bunda amaç şu; Yeniçağa’mızı görsel açıdan güzelleştirmek, buradaki görüntü kirliliğini gidermek, yeni aydınlatma direkleri ile çağdaş bir görüntü oluşturmak, aynı zamanda doğalgaz hattı için kazmış olduğumuz asfaltımızı yeniden ilerde kazılmaması ve yeni asfaltın kalıcı olması. Çalışmalar tamamen bittikten sonra tretuar, bordür hepsi kalkacak yeniden asfalt ve bordür çalışması yapılacak. Şu an da bekletmemizin amacı, önümüz kış kar yağacak toprak otursun ki, çökmeler oluşmasın. Yeniden tamirat yapmamak için bekliyoruz. En geç önümüzdeki sene Temmuz sonu Yeniçağa çağdaş bir görüntüye kavuşmuş olacak. Bakanlıkla görüştüm. Buranın asfaltı 10 milyon TL gibi bir rakam tutuyor. Bunu yapmak için çare arıyoruz.”

“Asbestli borular değişti”

İlçede daha önceden döşenmiş olan asbestli boruları sağlıklı poliüretan borularla değiştirdiklerini söyleyen Çağlar, şöyle devam etti, “Daha önceden döşenmiş asbestli borular vardı, bunları söktük, iptal ettik. Yeni ve sağlığı etkilemeyen poliüretan borular döşedik, her eve de evsel bağlantılar yaptık. Bu da zor bir iş, 1 milyon TL maliyeti oldu. Bunu iller bankasından hibe olarak aldık. Göreve geldiğimiz günden beri doğalgaz çalışması için 15 Milyon TL civarında yatırım yaptık, su ve diğer bütün çalışmalar için tahminim 100 milyon TL civarında bir yatırım yapıldı Yeniçağa’ya.”

“Doğalgazı getirmeyi Allah bize nasip etti”

Yeniçağalıların yıllardır beklediği doğalgaz ile ilgili çalışmaları gazetecilerle birlikte yerinde inceleyen Çağlar, doğalgaz hizmetinin başladığını ifade etti. Çağlar, “Bildiğiniz gibi Yeniçağa 5 bin 200 nüfuslu bir ilçemiz. Yönetmeliklere göre 10 bin nüfusun altındaki beldelere ve ilçelere doğalgaz verilemiyor idi. Biz söz verdik, doğalgaz getireceğiz dedik. Gerede’de var, Bolu’da var, Yeniçağa’da neden olmasın. BOTAŞ’ın ana hattı da yakından geçiyordu. O zamanın bakanı Taner Yıldız Bey’e durumu anlattık. İlk önce sıcak bakmadı ama defalarca istişare yaptık. Israr üzerine şirketler yatırım yaparsa, ben yardımcı olacağım dedi. Allah yardım etti, Kargaz’a gittik, Gerede’yi yapan firmaya. Onlar AKSA Gaz’a ait onlar yapmazsa biz yaparız dediler. AKSA Gaz’a müracaat ettik, AKSA Gaz da yatırım yaparız dedi. Doğalgaz hizmetimiz başladı. İnşallah bir ay sonra açılışını gerçekleştireceğiz ve bu sene Yeniçağa’da doğalgaz kullanımına başlayacağız. Bu hizmeti çok istedim bunu yapmak istiyordum. Allah bunu bana nasip etti. Ben de Yeniçağalı vatandaşlarımızdan, dualarını esirgememelerini istirham ediyorum, hürmet ediyorum.” dedi.

“Burası bütün Yeniçağa’ya yetecek esnafı alıyor”

Altındağ Belediyesi tarafından ilçede yaptırılan kapalı pazaryerini de inceleyen Çağlar, “Buranın 1500 metrekaresi daha önceden istimlak olmuş. 2000 metrekaresini de benim zamanımda istimlak ettik, parasını ödedik. Buraya sağ olsun Altındağ Belediye Başkanımız Sayın Veysel Tiryaki Bey’e rica ettik. Allah razı olsun bizi kırmadı. Bu binayı 1100 metrekare kapalı alan olarak Altındağ Belediyesi olarak, Yeniçağa’da bu binanın masraflarını görerek yaptırdı. Burayı kendi imkânları ile yaptırdılar biz de çevre düzenlemesini yaptırdık. Şu anda Yeniçağa’mızın ihtiyacı olan hizmeti verebiliyor. Benim amacım şu Yeniçağa büyüdükçe semt pazarları kurmak. Çok büyük bir kapalı pazaryeri yapılacağına her mahalleye butik pazaryerlerinin daha mantıklı olacağını düşündük. Burası bütün Yeniçağa’ya yetecek esnafı burası alıyor. Vatandaşımız da memnun kışın yazın mağdur olmuyorlar. Bunun için Veysel Tiryaki Bey’e Yeniçağa adına teşekkür ediyorum.” dedi.

“Belediye başkanlığı bir bayrak yarışıdır”

Daha önceki belediyeler tarafından başlatılan ve Çağlar döneminde tamamlanan terminal binası hakkında konuşan Çağlar, “Belediye Başkanlığı bir bayrak yarışıdır. Bizden önceki bayrağı taşıyandan alırız, daha ileri götürmeye çalışırız. Daha önceden Ömer Sayın Başkanımız zamanında buranın istimlakinin belirli bir kısmı yapılmış idi. Amaç da terminal yapmak idi. Bir kısmı kalmıştı biz de o sorunları çözdük. Bize anlayış gösteren yer sahiplerine de teşekkür ediyorum. Burayı yap işlet devret modeli ile 10 yıllığına yaptırdık. Bunun iki yılı bitti. Burada dört tane otobüs yazıhanesi var, minibüs yazıhanesi var, taksilerimiz var, kafeteryalarımız ve mescidimiz var. Üstte de sosyal tesisimiz var. 460 metrekare alanımız var. Burada Yeniçağa’ya hizmet vermeye başladık. Yolcularımızın emniyeti ile ilgili bir çalışmayı yaptık.” ifadelerini kullandı.

“Yeniçağa Gölü için 6 bakanla görüştük”

Yeniçağa Gölü’nün turizme kazandırılması için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, bu kapsamda 6 bakanlar görüştüklerini ifade etti. Gölün turizme kazandırılması için 5 yıllık bir yönetim planı çıkartıldığını söyleyen Çağlar, “Yeniçağa gölü teknotik bir göldür. Depremden dolayı oluşan bir göldür. Doğal bir göldür. Devletimiz göletlere milyonlarca lira yaptırım yapıyor. Yeniçağa’da buradaki doğal göle yatırımı alamadık. Sonradan yapılan göletlere bu kadar yatırım yapılırken, doğal bir göle neden yatırım yapılmasın dedik. Dikkatleri çekmek için göreve geldiğimiz günden itibaren Yeniçağa Gölü’nün hem peyzaj düzenlemesi, iskelesi, yürüyüş yolları, piknik alanları, kafeteryaları, kamelyaları ile güzel bir ikinci Abant oluşturma sevdası ile çıktığımız yolda şükürler, olsun 6 tane bakanla toplantı yaptık. Bu toplantı sonucunda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün vasıtasıyla 5 yıllık bir yönetim planı çıkartıldı. Bu yönetim planında her kurumun yöneteceği işler tayin edildi. Mesela, Yeniçağa Belediyesi’nin kanalizasyonunu göle deşarj etmemesi gerekiyor. Biz etmiyoruz ama elektrik kesildiği zaman daha önceden göle deşarj oluyor idi. Bunun için de bizim jeneratör almamız gerekiyordu. Biz kendi görevimizi Yeniçağa Belediyesi olarak yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.” dedi.

“5 yıllık çalışma planı hazırlandı”

Gölde devam eden ve yapılacak çalışmalar hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Başkan Çağlar, önümüzdeki sene yapılacak yatırımların programa alındığını söyledi. Çağlar şöyle konuştu; “Biz burada gölü, endemik bitkileri koruyalım ama Yeniçağalı vatandaşlarımız buradan bir kazanım elde etsin dedik. Bunun için de turizme açmamız gerektiğini ifade ettik. Bunun için iskele gerekiyordu, gelen insanları gezdirmek için kayık gerekiyordu. Allah nasip ederse 10 güne kadar kayığımız da gelmiş olacak. Gezi kayıklarımızla gezeceğiz. Burada yürüyüş yolları yapılması gerekiyor. Bu beş yıl içinde her kurumun yapacağı iş belirlenmiş durumda. Kuş gözlem kulesi iskele, barbekü, masa, çöp bidonlarını aldık, önümüzdeki sene 1 milyon TL’lik yatırım programına aldırdık. Kafeteryalarımız olacak, yürüyüş yollarımız olacak, dolayısıyla buraya gelen insanlarımızın, turistlerin gezebileceği, burada eğlenebileceği, faaliyetler oluşturmamız gerektiğini düşündüğümüz için bunları oluşturmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda kalacak yer için de Gençlik Spor Kulübü ile beraber yapmış olduğumuz butik oteli de inşallah faaliyete geçireceğiz.”

“Tanıtım yapacağız ki turist gelsin”

Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, Yeniçağa Gölünün tanıtımını yaparak turist sayısını arttırmayı hedeflediklerini kaydetti. Çağlar, “Burada kano yarışları düzenleyeceğiz, diğer su sporları için taleplerimiz var bakanlıkta bunları anlatacağız. Yeniçağa Gölü’nün tanıtımını yapacağız ki, Yeniçağa’ya turist gelsin. Geçtiğimiz hafta sonu göle 800 civarı günü birlik ziyaretçi geldi dışarıdan ve içeriden. Alanımızı genişleteceğiz ve bunlardan Yeniçağa’ya, Yeniçağa Belediyesine gelir elde etmek için planlarımız programlarımız var.” dedi.

“Burası ikinci Abant olacak”

Yapılacak çalışmalarla Yeniçağa Gölünün ikinci Abant olacağını ifade eden Çağlar, Yeniçağalılara söz verdi. Çağlar sözlerini şöyle tamamladı; “Burası ikinci Abant olacak. Allah nasip ederse, sağlık sıhhat verirse, görev sürem devam ederse, buradan Yeniçağa Halkına söz veriyorum. Yeniçağa Gölü ikinci Abant olacak. Yeniçağa Bolu’nun parlayan yıldızıdır, bu yıldız parlamaya devam edecek ve Yeniçağa cazibe merkezi olacak. Çünkü biz inanıyoruz, inandığınız zaman başarırsınız. Yeniçağa konum itibariyle güzel bir yerde, D-100, TEM, Zonguldak yolu, yani Türkiye’nin merkezinde olan bir yer onun için biz, bunu gerçekleştireceğiz inşallah bu Yeniçağa’nın çehresini değiştireceğiz inşallah.”

“Gençlerimizin spor aktivitelerinde bulunabileceği bir alan oluşturduk”

Yeniçağa Gölü yakınında bulunan spor kompleksinde de incelemelerde bulunan Recayi Çağlar, bu tesisle gençlerin sportif aktivitelerde bulunabileceğini söyledi. Çağlar şöyle konuştu; “Gençlerimizin talebi üzerine seçim beyannamemde de belirttiğim kapalı halı saha kompleksi yapılması gerekiyordu. Buraya bu tesisi yaptık. İsmini de 15 Temmuz Şehitleri Kapalı halı saha ve spor kompleksi olarak koyduk. İçinde bir halı sahamız var. Masa tenisimiz var, bilardomuz var. Gençlerin burada gelip sosyal aktivitelerde bulunabileceği bir alan oluşturduk. İnsanlar da burada spor yapıyorlar biz de mutu oluyoruz. Buradaki boş alanda da voleybol, basketbol sahaları yapacağız. Etrafında yürüyüş yolları yapacağız bunları da önümüzdeki yaz yapacağız.”

 

“Bu hizmeti yaptığım için mutluyum”

Çağlar’ın gazetecilerle birlikte son durağı belediye tarafından yaptırılan fitness salonu oldu. Burada incelemelerde bulunan Çağlar, “Seçim çalışmalarımızı yaptığımız sıralarda hanım kardeşlerimiz benden bir talepte bulundular. Biz spor yapmak istiyoruz dediler ve fitness salonu istediler. Ben de bunun üzerine kardeşlerime söz verdim. Eğer belediye başkanı olursam fitness salonu açacağım dedim. Burayı dizayn etmeye başladık. Burada bayanlar ve gençler. Yeniçağa’da spor ya aşağı yukarı 150 kişi var, Gerede’den gelenler de var. Mekan zorluğu vardı, araç gereç zorluğu vardı, en önemlisi hoca zorluğu vardı. Sağ olsun kardeşimiz ben bu işi yaparım dedi. Böyle bir çalışma içine girdik. Ben bu hizmeti verdiğim için mutluyum.” dedi.

Editör: TE Bilisim