Bolu İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayvan pazarı, kurban satışları, denetimleri ve kurban rehberi konusunda bilgiler verdi. Murat; “Komisyonun aldığı karara göre; hayvan satış yeri olarak belediyemizin hayvan pazarında kurbanlıklar satılacak ve bayramdan 15 gün öncesinde kurulabilecek” dedi. 

Özel Haber: Aslı Akış 

‘Kurban Hizmetleri Komisyonu' tarafından alınan kararlar ve kurban kesilecek yerlere dikkat çeken İzzet Murat uyarılarda bulundu. Öte yandan kurbanlıkların türü, cinsi, ırkı ve yaşına ait bilgilere Hayvan Sağlığı ve Refahı mobil uygulaması ile ulaşılabileceğini belirtti.

İl Tarım ve Orman Müdürü İzzet Murat, komisyonda alınan kararlar doğrultusunda bayramdan 15 önce kurbanlıkların pazara getirileceğini kaydederek; “Diyanet işleri başkanlığı sekretaryasında olan illerde müftülük sekretaryasında yürütülen bir komisyon var. Bizim de kurum olarak bu komisyonda da veteriner hekim üyemiz var. Kurban ile ilgili benzer kararlar bu komisyonda alınıyor. Nerede hayvan pazarı kurulacak, nerede kesim yerine izin verilecek? Bu komisyonda kararını aldı. Komisyonun aldığı karara göre; hayvan satış yeri olarak belediyemizin hayvan pazarında kurbanlıklar satılacak ve bayramdan 15 gün öncesinde kurulabilecek. Şu an hayvanlar kurban pazarına gelmedi. Bayramdan 15 gün önce gelebilir diye komisyon karar almış. Buna göre önümüzdeki haftadan itibaren kurbanlık hayvanlar oradaki pazarda satışa sunulacak” diye konuştu.

“TOPLU KESİMLERDE İZİN ALMALARI GEREK”

Bolu ve çevresinde 20 noktada kesim yapılacağının bilgisini veren Murat; “Kesim yeri olarak belediyenin mülkiyetinde olan özel firma tarafından işletilen mezbahane de hayvanlar kesilecek. Bolu çevresinde kurban komisyonun aldığı yaklaşık 20 nokta var. Buralarda büyük üreticilerin hem kesim yerleri uygun olan, kesebileceğim diyen üreticilerin kesim yerlerinde kurban kesimi için izin verilmiş durumda o komisyon tarafından. Komisyon tarafından bu yerler şartlara uygun mu değil mi diye geziliyor. Geçmiş yıllarda kesilmiş doğal olarak tek mezbahane yeterli olmuyor. Toplu kesimlerde müracaat edilip bu komisyondan izin almaları lazım. Belirlenen yerlere komisyon izin vermiş durumda, kesim yapılabilecek. Bayram boyunca da herhangi bir şikâyet var mı yok mu diye bizim veteriner hekim görevli olacak, denetleyecek” dedi.

“HAYSAG” MOBİL UYGULAMASI İLE ÖĞRENİLEBİLECEK

Kurbanlıkların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabileceği "HaySag" mobil uygulamasının vatandaşların kullanımına sunulduğunu belirten İzzet Murat; “Bakanlığımızın yayınladığı bizim de web sayfalarımızda basınla paylaştığımız kurban rehberi var. Hangi şartlarda olmalı? HagSay dediğimiz hayvan sağlığı sistemi var telefonlara da indirilen bir sistem. Oradan kulak küpe numarası girildiğinde hayvanın yaşı, cinsi, ırkı ve benzeri durumlar varsa aşılamalar bu bilgilerde oradan görülebilecek. Vatandaşlarımız bu mobil uygulamayı telefonlarına indirerek oradan bakabilirler. O rehbere göre; hayvanların şartı nedir, ne olabilir nasıl kesim yapılmalı, kesim yapıldıktan sonra neler yapılmalı, hayvanların küpeli olması, kayıt altına almış olması önemli. Bunlara dikkat etmeleri lazım.  Bakanlığımız tarafından yapılan bu rehberi bizde halkımızla, üreticilerimize, köylerimizin muhtarlıklarına gönderip web sayfamızda da yayınladık. Her türlü bilgiyi il ve ilçe müdürlüklerimizden alabilirler” ifadelerini kullandı. 

“KURBAN SÜRESİ BOYUNCA ÇALIŞMALAR DEVAM EDECEK”

İzzet Murat, Bolu’nun bir geçiş güzergahı olmasından dolayı kurban denetimleri noktasında çalışmaların yapıldığını ifade ederek ; “Bolu bir geçiş noktası. Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğun yaşadığı Marmara bölgesine de kurbanlık hayvanlar ülkemizin farklı yerlerinden sevk ediliyor. Bunların bir kuralı var. İstanbul Avrupa yakasına kurbanlık hayvan sevki kısıtlı bir mevzuata tabi ama Anadolu yakasına geçebiliyor. İlimizde doğal olarak geçiş güzergahı olduğu için geliyor. Bu da bizim hem emniyet güçleri, jandarma de zaman zaman denetim yaparak hayvanların küpesi var mı yok mu, sevk li mi değil mi, kontrollü mü geliyor? Bunlarda kurban süresi boyunca yapılacak devam edecek. Olumsuzluk yaşanırsa gereği de yapılır. Bu konuda da gerekli çalışmalarımız devam edecektir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim