Haber: ASLI AKIŞ

Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Fahri Tetik kurban etlerinin sağlıklı tüketilmesi ve saklanma koşulları için neler yapılması gerektiğine dair bilgiler verdi.

Kurban bayramı ile birlikte en önemli konuların başında gelen etlerin saklanması ve tüketilmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Tetik “Kurbanlık hayvanlardan elde edilen etler, sıcak ve taze olduğu için 14-20 derecede 5-6 saat dinlendirilmeli ve daha sonra tüketim amacına göre sınıflandırılmalıdır. Kıymalık, kızartma ve haşlamalık etler ayrılmalıdır. Kullanım miktarlarına göre ambalajlanmalı ve +4derecede soğutulmalıdır. Sıcak etler oda sıcaklığında dinlendirilmeden soğutucuya konursa, etlerdeki kasılmadan dolayı iç ısı yeterince düşmez ve et sıcak kalır; birkaç gün sonra kaba etler içlerinden bozulmaya başlar. Bu şekilde yeşillenip kokuşan etler tüketilmemelidir. Etler 12 saat olgunlaştıktan sonra tüketilmeye başlanmalıdır. Olgunlaşmamış etler zor işlenir, iyi pişmez, sert ve lezzeti azdır. Olgunlaşmış etler daha kolay işlenir, kolay pişer, gevrek ve lezzetlidir. Taze etler buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza eder. Uygun büyüklüklerde ambalajlanıp buzlukta bir ay, şoklandıktan sonra -18derecede 6 ay saklanabilir. Etlerin diğer bir saklama şekli de kavurma yapmaktır. Kavurma yapılan etler uygun şartlarda bir yıl saklanabilir. Etlerin daha uzun süre saklanması bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olur. İşkembe ve bağırsaklar çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmelidir. Temizlik için sağlığa zararlı kimyasal maddeler kullanılmamalıdır. Sakatat çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmelidir.” dedi.

 

“İNSAN SAĞLIĞI İÇİN BÜYÜK TEHLİKE OLUŞTURMAKTADIR”

Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Fahri Tetik Kurban Bayramı’nda etlerin saklanma koşullarının önemli olduğunu ifade ederek, etlerin saklandığı kaplarında kimyasal olmamasına dikkat edilmelidir dedi. Tetik, “Kullanılan ambalaj malzemeleri ve kaplar gıdalara uygun olmalıdır. Bu malzemeler gıdalar için üretilmiş olmalı, zararlı kimyasal maddeler içermemeli, bu kaplarla zararlı maddelerin koku ve kalıntısı etlere geçmemelidir. Aksi takdirde ciddi ve sağlık problemleri ortaya çıkar. Özellikle sanayide kullanılan kimyasal madde, ilaç, boya gibi maddeler için kullanılan bidon ve varillerin et ve gıdalar için kullanılması insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim