Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı, Türkiye’de ilk açılan Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin kuruluşunun 10. Yılı düzenlenen etkinlikle kutlandı.

 MEHMET FATİH YALINIZ

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin 10. Yıl kutlamasına, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Alper, Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Hülya Ensari, toplum ruh sağlığı danışanları ve aileleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kutlama töreninde ilk konuşmayı Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Hülya Ensari yaptı. Çalışmalar hakkında bilgiler veren Ensari, “Bir sağlık ocağının alt katında başlayıp, 3 yıl hiç yönergemiz olmadan, kendi imkânlarımızla bir projeyi hayata geçirdik. 10 yılın sonunda bu günlere gelmek, 270.000 nüfuslu Bolu merkez ve ilçelerine hitap ederek yaklaşık 1100 kayıtlı üyeye ulaşmış durumdayız. Bunların yaklaşık 700’ü şizofreni ve benzeri ağır ruhsal hastalıklar, yaklaşık 400’ü de bipolar bozukluk dediğimiz diğer ciddi ruhsal problemleri olan bireylerden oluşuyor.

Bugüne kadar buraya yapılan başvuru sayısı 20 bin, yapmış olduğumuz ev ziyareti sayısı da yaklaşık 14 bin civarında. Her gün Bolu’nun merkez, ilçe ve köylerine psikolog, sosyal çalışmacı ve hemşirelerden oluşan profesyonel bir ekiple hastaların evlerine kadar ziyaretler gerçekleştirilmekte ve bireylerin ruhsal sorunlarının yanı sıra fiziksel, sosyal durumları ve iş durumları da ayrıntılı olarak değerlendirilip, ekip anlayışı ile kurumlar arası bir çözüm bulmak için çalışıyoruz. Bu günlere gelmemizde katkılarından dolayı başta bu binanın bize devredilmesinde Bolu Valiliği, bahçe ve çevre düzenlemeleri, sosyal ve kültürel etkinliklerde yardımları bulunan Bolu Belediye Başkanlığı, Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram’a ve bu süreç boyunca hep yanımızda olan İzzet Baysal Vakfı’na çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“TRSM sayesinde çok yol kat ettik”

Ensari’nin ardından, Bolu Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Danışanı Tevfik Acar’ın ablası Gönül Acar konuşma yaptı. Acar, “Benim kardeşim 20 yıldır çok zor bir hastalıkla mücadele etmektedir. Bu 20 yıllık mücadelenin yaklaşık 10 yılını TRSM ile birlikte paylaştık. Kurulduğu günden beri kardeşim devamlı faaliyetlere katılmakta, bu sayede kendini toplum için daha rahat hissetmekte ve her bir fert gibi hayata tutunmaya çalışmaktadır. Maddi imkânlarımız ile tedavi olabilmesi imkânsızken TRSM sayesinde çok yol kat ettik. Burası onun için, yaşama sebebi, sevinci oldu ve toplum içine girmesinde büyük rol oynadı. Sadece aile ve doktor tedavisi yeterli olmuyor. Kendilerini değerli hissetmeleri için aktif hayata katılmaları çok önemli ve TRSM bize bu imkânları sunuyor. Sadece bizlerin değil, tüm bireylerin bu ve benzeri kurumlardan faydalanabilmeleri için bu kurumlarımızın devletimiz, sivil toplum kuruluşları ve bizler sayesinde ülkemiz genelinde daha da çoğalması arzumuzdur.” dedi.

“Uçurumun kenarındayken, TRSM elimizden tuttu”

Kutlama programının devamında bir konuşma da Danışan Annesi Selma Bektaş yaptı. Bektaş şöyle konuştu; “Ben, uçurumun kenarındayken TRSM’nin elimizden tutup kurtardığı bir anneyim. Benim çocuğum 1999 yılında aldığı tanı ile, doktorların ilaca mahkum ettiği, sosyal yaşamını bitirmiş bir bireydi. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde kendisi gibi insanları görmesi, hiçbir şekilde dışlanmaya maruz kalmaması ve personelin candan ve sabırlı tavrıyla çocuğum hasta etiketini üzerinden attı, yaşamayı ve hayatı sevmeyi öğrendi.”

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Danışanları Murat Efe ve Erman Toskar’ın konuşmalarından sonra, Sağlık İl Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Emin Demirkol konuşmasını yaptı. Demirkol, “Burada gerçekten çok önemli, kaliteli işler yapılıyor. Buraya geldikçe dinleniyoruz, hastalarımızın çabalarını, yaptıkları sanatsal çalışmaları görünce mutlu oluyoruz. Başta Hülya Hanım olmak üzere tüm ekibine çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Töreninde bir konuşma da Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz yaptı. Başkan Yılmaz, “Bundan 12 yıl önce, hastanenin açılma sürecinde çok büyük sıkıntılar yaşandı. Aklı başında insanlar bile ‘Bolu’yu deliler saracak, sokaklarda deliler dolaşacak’ diyerek karşı çıktılar. Sonra hastane açıldı. Ardından Ahmet Baysal ve İzzet Baysal Vakfı’nın değerli üyelerinin katkılarıyla burası hizmete girdi. Burada konuşulanları, aileleri ve gençleri görünce buranın ne kadar önemli olduğunu görüyorum. Bu önemi Bolu’ya ve Türkiye’ye tanıtan Hülya Hanım’a teşekkürlerimi sunuyorum ve gurur duyuyorum.” şeklinde konuştu.

Yılmaz’ın ardından konuşan Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Alper şunları söyledi; “Burası yapılan iyi bir hizmetin, örnek olarak tüm Türkiye’ye nasıl yayılabileceğinin göstergesidir. 81 ilde yaklaşık 50.000’i aşan bir yapı. Burada çalışan ekip anlayışı, bizim birey ve aile olarak çözemeyeceğimiz sorunlara çözüm buluyor. Bu arkadaşlarımızın hastanede yatması gerekmiyor ama burada her türlü imkânlar sağlanıp, sanat ile uğraşmaları onlar için çok faydalı. Bolu, Toplum Ruh Sağlığı konusunda Türkiye’nin arkasını toplayan, yardım eden bir il konumunda. Bu gurur sadece burada çalışan arkadaşlarımızın değil, bunu destekleyen sosyal yapının da gururudur. Bazı hizmetlerimizi öne çıkarmak istiyoruz, TRSM de tüm unsurları ile Türkiye’yi dünyaya sunabileceğimiz bir model.”

Törende son konuşmayı Bolu Valisi Aydın Baruş yaptı. Baruş, “İnsanoğlu ruhu ve bedeni ile bir bütündür. Bazen hepimizin, bedenen ve ruhen geçirdiği sıkıntılar olabiliyor. Fiziki hastalıklar, belki daha kısa sürede müdahale edilip düzeltilebiliyor. Fakat, ruh sağlığından kaynaklanan hastalıkların tedavi süreci uzun. Bu nedenle, bu rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi de çok büyük emek ve çaba sarf etmeyi gerektiriyor.

Burada tedavi gören kardeşlerimiz ve onların yakınlarını da dinledik. Ben, onların söylemlerinden dolayı çok mutlu oldum. Burada sanatsal çalışmaların yapılması, zaman zaman yapılan sergilerde bu çalışmaların ekonomik olarak değerlendirilmesi çok önemli. Çünkü insanı yaşamaya bağlayan, bir şeyler üretmesi ve bu ürettiklerini de diğer insanlar tarafından beğenilmesidir.

Tedavi olan kardeşlerimizin aktif çalışma yaşamı içerisinde yerlerini almaları bizleri son derece mutlu ediyor. Biz toplumun bütün kesimleriyle, el ele tutuşabilirsek eğer, o zaman mutlu bir millet olmayı başarabiliriz. Bu çalışmalarda emeği geçen, başta İzzet Baysal Vakfı’na ve Şeraffettin beye teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından merkezin kuruluşundan bugüne hizmet veren çalışanlara plaket takdimi yapıldı.

Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 10. Açılış yıldönümü kutlaması, sergi gezilmesinin ardından kokteyl ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim