Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı A. Masis Yontan bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen toplantıya katılmak için Bolu’ya geldi.

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler odasında düzenlenen toplantıya Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı A. Masis Yontan, Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan, oda üyeleri ve mali müşavirler katıldı.

Toplantı öncesinde açıklamada bulunan (TÜRMOB) Genel Başkanı A. Masis Yontan, yeni seçilen oda yöneticilerini tebrik etmek ve mesleki sorunları konuşmak için bir araya geldiğini kaydetti.

Masis Yontan, meslekte yaşanan sorunları aktararak mesleğin geleceği konusunda bilgilendirme yaptı. Yontan; “Bolu hep gelip gittiğimiz ve tabiatı ve insanları ile çok güzel ayrıcalıklı bir şehir. Şu anda ülke çapında 71 ilde ve 6 büyük ilçe olmak üzere 77 serbest muhasebeci mali müşavirler odamız var. Bu odalarımızda 109 bin civarında meslek mensubumuz var. Bolu odamızın 332 üyesi bulunmakta. Toplamda 113 binin üstünde geniş bir aileyiz.” dedi.

“MUHASEBE VE DENETİM TİCARİ HAYATTA BİRLİKTE GELİŞMEYE BAŞLADI”

Muhasebenin geçmiş tarihine de değinen Yontan; “Muhasebeye baktığımız zaman milattan önce Mezopotamya’da başladı. Sonra Mısır’da firavunlar döneminde bugündü denetim olmasa bile ilkel alanlarda denetim başlıyor. Etik çok önemli. Tevrat’ta yazılı 10 emir belki dünyadaki ilk etik kurallardır. Muhasebe ve denetim ticari hayatta birlikte gelişmeye başlıyor.  Muhasebe öyle gelişti ki şimdi dünyada dönemler var. 1980’ler de bilgisayaralar hayatımıza girdi. Bugün artık dünya değişiyor, dönüşüyor ve gelişiyor. Tarihte 100 yılların önemi yokken bugün gelişen teknoloji ile birlikte 10 yıl çok uzun süreç” diye konuştu.

“HEP BİRLİKTE BU MESLEĞİ KALKINDIRMAYA KATKI SAĞLAYALIM”

Masis Yontan konuşmasının sonunda meslek olarak saygın olduklarının altını çizerek; “Ülkemizin kalkınması ve gerçekten çağı yakalayabilmemiz için her alanda sorgulayıcı olmamız lazım. Ülkemizde ne yazık ki teknolojik gelişmelerde arkadan takip ediyoruz. Önce birileri yaratıyor, üretiyor biz çok sonra alıyoruz. Dolayısıyla dünyayı yakalayamıyoruz. Şu an TÜRMOB dünya meslek örgütleri içerisinde en saygın örgütlenmeyiz. Dünyadaki gelişmiş örgütler ile birlikte çalışıyoruz ve onların partnerleriyiz. Bizim çok fazla geri kalmışlığımız yok. Bizim de yönetimsel sorunlarımız var. Ülkenin ekonomik, sosyal, siyasal yapısından doğa sorunlarımız var.  En büyük sorunumuz ülke olarak üretemiyoruz.  Bolu’da ki 332 meslek mensubumuzun her birine baktığımız zaman 9 sene okuduktan sonra bir mali müşavir olunabiliyor. Yeminli mali müşavir olmak için de 19 sene okumak gerekiyor. Çok uzun süreçlerden geçiyoruz. Hep birlikte bu mesleği, ülkeyi kalkındırmaya katkı sağlayalım” şeklinde konuştu.

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan ise konuşmasında; “Genel başkanımız buraya ziyaretimize geldi. Bende meslektaşlarımı buraya davet ederek genel başkanımız ile mesleki konularda sohbet edelim istedim. Odamız 1990 yılında kuruldu. Kurucu yönetim kurulu üyesiyim. 9 yıl bu odada hizmet ettim. Odamızda 332 tane meslek mensubumuz var. Bunların 162’si serbest çalışmakta 170’i de bağımlı çalışmakta. Ayrıca odamızda stajına devam eden 32 meslektaşımız var” dedi.

Editör: TE Bilisim