Bolu Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İsmail Yalçın, unutulmaya yüz tutmuş meslekler ile ilgili kurs açacaklarını söyledi. Yalçın; unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin ve zanaatların canlandırılması ve aktif hale gelmesini, onların unutulmamasını istiyoruz. Kıbrıscık, Göynük, Mudurnu ve Gerede ilçelerimizde kurslarımız başlayacak” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Bolu ve ilçelerinde gençlerin ilgi göstermediği, mesleği yaşatmaya devam edecek çırak bulunamadığı için "kaybolmaya yüz tutmuş" meslekler arasında gösterilen geleneksel zanaatlar, İş Kurumunun başlattığı projeyle yeniden hayat bulacak.

Bolu İŞKUR, belediyeler ve İlçe Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile başlatılan projede, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yeniden eski günlerine dönmesi için çalışma başlattı. Proje kapsamında eğitime katılan kursiyerler, tokalı örtü dokumacılığı, ahşap kaşık yapımı, taş işlemeciliği ve bakır işlemeciliği alanında ustalardan eğitim alacaklar.

“UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER BİZİM KÜLTÜRÜMÜZ”

Bolu Çalışma ve İş Kurumu Müdürü İsmail Yalçın, projeyle ilgili yaptığı açıklamada unutulmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını, çeşitli teşvikler ve eğitim programları düzenlediklerini söyledi.

Yalçın, “Biz unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin ve unutulmaya yüz tutmuş zanaatların canlandırılması ve aktif hale gelmesini, onların unutulmamasını istiyoruz. Bir zanaat kadar bu toplumun, milletin kültürü, geçmişi. Dolayısıyla onları canlandırmak istiyoruz. Elimizde de Kıbrıscık, Göynük, Mudurnu ve Gerede gibi ilçelerimizde unutulmaya yüz tutmuş meslekler ile ilgili şimdiye kadar eğitimlerimizi oldu bundan sonrada olmaya devam edecek” diye konuştu.

“ZAANAT VE MESLEKLERİN CANLANDIRILMASI İÇİN FAALİYETLERİMİZ DEVAM EDECEK”

İlçelerde açılacak kursların mesleklerin canlandırılması açısından önemine vurgu yapan iş-kur Müdürü İsmail Yalçın; “Bu yıl istediğimiz ve beklediğimiz kurslarda Göynük’te “tokalı örtü dokumacılığı” ile ilgili bir kursumuz başlayacak. O yöreye ait bir zanaat. Bu konuda halk eğitim merkezimiz ve belediye ile işbirliği içerisinde olacağız. Yine Göynük’e ait unutulmaya yüz tutmuş ve son temsilcileri olan “ahşap kaşık yapımcılığı” ile bir eğitim faaliyetimiz başlayacak. Onu da yakın zamanda başlatacağız önemsiyoruz.

Diğer bir projemiz Gerede’de “bakır işlemeciliği” ile ilgili bir kurs planlıyoruz. Kıbrıscık’ta aslı “Kalsedon” olan ama Kıbrıscık Taşı dediğimiz “taş işlemeciliği” ile ilgili eğitim faaliyeti ve orada o işin canlandırılmasını arzı ediyoruz. Buna benzer ilimizde ve ilçelerimizde unutulmaya yüz tutmuş zanaat ve mesleklerin canlandırılmasına en azından temsilcilerinin bilenlerinin olması hasebiyle eğitim faaliyetlerimizi devam ettireceğiz” açıklamasında bulundu.

“YETER Kİ GÖNÜLLÜ VE HEVESLİ OLSUNLAR”

Bu kurslara katlımda herhangi bir nitelik istemediklerini belirten Yalçın; “Herhangi bir nitelik istemiyoruz. Ben bu işi yaparım deyip insanların bu işe gönüllü ve çok hevesli olmalarını çok istiyoruz. Yaş sınırımız yok sadece 18 yaş üstü 65 yaşında küçük olacak.” dedi.

“BEKLENTİMİZ MESLEĞİ ÖĞRENİP DEVAM ETTİRMELERİ”

Yalçın, eğitimlere katılanlara cep harçlığı verdiklerini ifade ederek; “Biz bütün eğitimlerimizde katılımcılarımıza eğitime geldikleri her gün için cep harçlığı ödüyoruz ve onların iş kazası ve genel sağlık sigortası primlerini de ödüyoruz. Bunun dışında bizim katılımcılardan beklentimiz bu zanaatı, mesleği öğrenmeleri daha sonra da mümkün olduğu kadar devam ettirmelerini sağlamak” şeklinde konuştu.

“BELGELERİMİZ RESMİDİR”       

Kurs süreleri ile ilgili olarak da bilgi veren İsmail Yalçın; “Süre tamamen Milli Eğitim Bakanlığının modüler sistemindeki, modülün karşılığı ne ise bizde de odur süre. Ayrıca, açtığımız bütün kurslarda verdiğimiz belgelerin geçerli olması için halk eğitim merkezlerini ve meslek eğitim merkezlerini bu tür programlara dahil ederiz. Bildiğiniz gibi bir belgenin geçerli olabilmesi için e- yaygın’a kaydedilip bu istem üzerinden mutlaka MEB tarafından verilmiş olması gerekir. O bakımdan meslek eğitim merkezleri ve halk eğitim merkezlerimiz ile iş birliği içerisinde yaparız ve kursları bitirmelerine müteakip verdiğimiz belgeler resmi belgelerdir. KOSGEB desteklerinden yararlanabilmeleri için kişilerin ayrıca Girişimcilik belgesini almış olmaları lazım onda da KOSGEB onayı şart. Biz yine girişimcilik eğitimlerimizi yaparken mutlaka KOSGEB ile iş birliği içerisinde yaparız. Girişimcilik belgelerimizde bizim KOSGEB’in kabul ettiği belgelerdir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim