Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan, Ramazan ayı sonrasında bayramda beslenme ile ilgili önerilerinde bulundu. Türkcan yaptığı açıklamada, günlük öğün sayısı ve beslenme düzeninin değiştiği Ramazan ayı sonrası güne mutlaka kahvaltı ile başlanması gerektiği bildirildi.

 Haber: Aslı Akış

 Bir aylık uzun oruç döneminin sonunda gelen bayram beslenmesinin nasıl olması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan; “Çok uzun süreli açlıklar yaşadık ramazan ayında. Bundan sonrasında da midelerimiz ciddi anlamda hassaslaştı. Akabinde hemen yoğun bir bayram temposuna girilirse eğer yorgun olan midelerimizi birazcık daha yıpratmaya yol açar. Birden ciddi öğün sayılarına girmememiz lazım. Bizim buradaki önerimiz ilk etapta özellikle ramazan sürecinde öğün sayılarının birazcık daha düşük olmasını istiyoruz. Örneğin iki ana iki ara öğün şeklinde yapılması çok daha doğru olur. Güzel bir kahvaltı ve akabinde de iki tane ara öğün şeklinde ve akşam yemeği olması bu sürecin sağlıklı geçmesini sağlayabilir” ifadelerini kullandı.

“SU TÜKETİMİ ARTIRILMALI”

Ramazan boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta ödem oluştuğunu söyleyeb Türkcan; “Bu süreçteki en büyük sıkıntılardan bir tanesi sıvı tüketiminin azlığıdır. Ne kadar da sahurda ve iftarda su tüketmeye çalışsak ta vücutlarımız ister istemez yetersiz sıvı alımı ile karşı karşıya kaldı bundan dolayı da ciddi anlamda vücutlarımızda ödemler oluştu. Bu süreçte mutlaka özellikle de ilk haftalarda 2-2,5 litrenin altına düşülmemesi gerekiyor. Bu suyu birazcık daha kolay içebilmek adına alkali su, limonlu, maydanozlu, naneli sular ödem atabilmek için tüketebiliriz. Hem su tüketimini birazcık daha artırmanıza yardımcı olur hem de vücutta var olan ödemi atmamıza yardımcı olur” diye konuştu.

“SÜTLÜ TATLILARI ÖNERİYORUZ”

Tuğba Yüzüak Türkcan, geleneksel bayram ikramları çikolata, börek, baklava kan şekerini hızla yükselten enerji içeriği yüksek gıdalar olmasından ötürü inhibe edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkcan; “Bayram ziyaretlerinde ister istemez dolma, tatlı, börek olacaktır. O süreçte bizim önerimiz her yerde bir tabağı tamamen bitirmek yerine bunu eşit bir şekilde dağıtmaya çalışmaktır. İster istemez karbonhidrat alımı fazla olacağı için normal beslenmemizdeki karbonhidratı düşürmemiz gerekiyor ki ekstra bu besinleri yediğimizde biraz dengeleyebilelim. Bunu nasıl yapabiliriz? Sabah kahvaltıdaki, akşam yemeğinizdeki ekmeğinizden biraz kısabilirsiniz.

Gittiğiniz bir yerde en azından bir dilim börek tüketme şansınız olabilir. Vücuda eğer bir tatlı girecekse ve bu özellikle şerbetli bir tatlı olacaksa meyve porsiyonlarımızı azaltarak şekeri oradan dengeleyebiliriz. Özellikle havalar sıcak olmasından tercihen sütlü tatlıları, dondurma vs. öneriyoruz ama diyelim ki şerbetli ve hamur bir tatlı ile buluştuysak eğer yine burada karbonhidrat ve meyve kısmına giderek dengeleyebiliriz. Ağır tatlılar ise söz konusu yanında süt ve süt ürünü tüketilmesi o şekerin biraz daha inhibe edilmesine ve vücutta ani bir şeker atağının olmasını engelleyebilir.

“ARA ÖĞÜNLER ÖNEMLİ”

Fiziksel aktivite kurtarıcı olabilir. Normal yaptığınız aktivitenin biraz daha üstüne çıkmanız gerekir çünkü normaline vücut zaten alışkındı. Eğer 45 dakika yürüyorsanız bunu 2 katına çıkarıp bir sabah bir akşam şeklinde yapabilirsiniz. Bu süreçte vücutlar çok ödemli olduğu için mümkünse ara öğünlerimize hep bitki çaylarından yana kullanmalıyız. Bu beyaz veya yeşil çay olabilir. Arar öğünlerde bir bitki çayı ile buluşulursa hem var olan ödemi biraz atmış oluruz hem dehidrasyonu önlemiş oluruz.

“HAREKET ÇOK ÖNEMLİ BİR AKTİVİTE”

Bu süreçte birde kabızlık, sindirim sorunu ile mücadele edilebilir. Hareket çok önemli bir aktivite olacak hem öğünlerin eşit dağılımı hem de yardımcı unsur marmelat, kayısı tüketimi sindirimi kolaylaştırıcı bitki çayları, probiyotik takviyesi ile bağırsakların temizlenmesini sağlayabiliriz. Şu an mideler küçüldü o yüzden birden yüklenilmeler mide de ciddi sıkıntılara yol açacaktır. O yüzden mümküne daha hafif bir kahvaltı, iki ara öğün sonrasında hafif bir akşam yemeği tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

Son olarak yaklaşan Ramazan Bayramını kutlayan Türkcan; “Bu vesile ile de herkese daha sağlıklı, daha az yemeli, daha fit, daha keyifli bayramlar diliyorum” dedi.

Editör: TE Bilisim