Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Vildan Vural, Ramazan ayında iftar ve sahur sofraları için sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu. Vural; oruç kaynaklı sıkıntıların yaşanmaması için yeterli ve dengeli şekilde sıvı alımı ve beslenme sağlanmalıdır. Sindirim sisteminin dengeli ve düzenli çalışması yeterli miktarlarda posalı beslenme ve fiziksel aktiviteyle doğru orantılıdır” dedi.

 Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Vildan Vural Ramazan ayında sıvı ihtiyacını karşılayacak ayran, sade maden suyunu tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi. Ayrıca sahura mutlaka kalkılması gerektiğini belirterek iftar sonrasında ara öğün yapılmasını söyledi.

Haber: Aslı Akış

Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Vildan Vural Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemli olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

RAMAZAN AYINDA BESLENME AÇISINDAN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

“Günlerin uzunluğundan dolayı gün içerisinde oruç kaynaklı sıkıntıların yaşanmaması için yeterli ve dengeli şekilde sıvı alımı ve beslenme sağlanmalıdır.

KAÇ ÖĞÜN BESLENMEK GEREKİR?

Sahura mutlaka kalkılmalı bu öğün kesinlikle atlanmamalıdır, aksi takdirde ani şeker düşmeleri gün içindeki performansı kötü etkileyebilir. İftar ve 2-3 saat sonrasında hafif bir ara öğün yapılarak toplamda 3 öğüne tamamlanmalıdır.

BAHSEDİLEN ÖĞÜNLERDE NASIL BESLENİLMELİDİR?

Sahurda daha çok peynir ve yumurtalı, bol söğüş sebze içeren kahvaltı tarzı beslenilmelidir. Yine bu öğüne isteğe bağlı olarak çorba ve meyve de eklenebilir. İftarda uzun açlıktan sonra birden yüklenmek kesinlikle doğru değildir. Çorba ve salatayla başlayıp, mümkünse 15-20 dakika bir ara verdikten sonra etli ya da kıymalı sebze yemeği ve yoğurt gibi yine çok ağır olmayan yemeklerle devam edilmelidir. İftar sonrası ağır ve şerbetli tatlılar tüketilmemeli, çok ihtiyaç duyulursa sütlü tatlı alınmalıdır.

 GÜNLÜK SIVI ALIMI NE DÜZEYDE OLMALIDIR?

İftar ile sahur arası 2 litre su tamamlamaya çalışmak önemlidir. Kafein içeriği yüksek olan çay ve kahve gibi sıvıların alımı da, diüretik etki gösterip vücuttan sıvı kaybına neden olacağı için çok fazla olmamalıdır.

 SİNDİRİM SİSTEMİ KÖTÜ ETKİLENMEMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

Sindirim sisteminin dengeli ve düzenli çalışması; yeterli miktarlarda posalı beslenme, sıvı alımı ve fiziksel aktiviteyle doğru orantılıdır. Günlük içilen su yanında çorba, komposto, cacık, ayran, soda gibi sağlıklı sıvılar da diyete eklenmelidir. Her öğünde mutlaka salata tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, yulaflı ya da tam tahıllı ekmek tüketmek çok daha doğru bir seçim olacaktır.”

Editör: TE Bilisim