Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Bolu Emniyet Müdürlüğü personeline “Adli Kolluk İlişkileri” konulu eğitim seminer verildi. Yargıda Zaman Yönetimi (SATURN) Projesi ile oluşturulan yargı veri bankası ve bu proje kapsamında savcılık ve adli kolluk arasında olması gereken prosedür ve işlemler anlatıldı.

 Haber: Aslı Akış

Bolu Adalet Sarayı Şehit Cumhuriyet Savcısı Murat Uzun Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, Cumhuriyet Savcısı Selahattin Halefoğlu, Cumhuriyet Savcısı Alperen Ertürk, emniyet personeli katıldı.

Seminerde ilk olarak Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman eski Adliye’nin, yeni Adalet Sarayı’na taşınmasından sonra tüm büroların tamamlanarak görevlendirilmelerin yapıldığını ve SATURN Projesi ile tüm dosyaların birikime uğramadan konularında uzman savcılarca yargıya devredilebileceğini söyleyerek böylece dosyaların sürüncemede kalmayacağını belirtti.

“EVRAKLAR EKSİKSİZ OLMALI”

SATURN Projesi hakkında da bilgiler veren Yaman Yargı veri bankası SATURN’de hangi davanın ne kadar sürede bitmesi gerektiğinin belirtildiğini anlatan Yaman,             Yargılama başladığında sistemde yeşil olan sinyalin, yargılama süresince sarıdan kırmızıya döndüğünü ve karar verme aşamasına gelindiğini gösterdiği söyledi. Yaman, bu sürecin aksamaya uğramaması için kolluk kuvvetlerince oluşturulan evrakın eksiksiz olmasının önemine değindi.

“ADALETİN VAKTİNDE TECELLİSİNE KATKI SUNULACAK”

Yaman son olarak, “Dava açan herkes, davasının kaç ay, kaç günde biteceğini bilecek. Mesela bir boşanma davasının ne kadar süre içinde tamamlanacağı, vatandaşa bildirilecek. Sistemde örneğin hakaret için 180 gün, tehdit davaları için 120 gün, iftira davaları için 60 gün, hırsızlık davaları için 60 gün gibi süreler belirlenmiş. Böylece hâkim ve savcılar da işi ne kadar zamanda bitirmesi gerektiğini bilecek. Böylece, adaletin vaktinde tecellisine katkı sunulacak” dedi.

Cumhuriyet savcıları Selahattin Halefoğlu ve Alperen Ertürk’ün de konuşmacı olduğu seminerde Bolu İl Emniyet Müdürlüğü personeline, uygulanacak prosedür ve vatandaşın dosyasının en kısa sürede adalete ulaşabilmesi için toplanacak delillerin, oluşturulacak fezleke ve dosyaların eksiksiz  usulüne uygun nasıl hazırlanacağını ifade ettiler.

Seminer sonrasında açıklamada bulunan Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, yargıda hedef süre uygulamasını gerçekleştirmek amacıyla toplantıyı düzenlediklerini belirterek;  “Cumhuriyet Başsavcılığı adli kolluk ilişkilerini görüşmek için Bolu Emniyet Müdürlüğü personeli ile toplantı yaptık. Bu toplantıyı daha önce gerçekleştirmiştik ancak aradan geçen süre zarfında gerek personel değişikliği gerek Cumhuriyet başsavcılığı kadrolarındaki değişikliği göz önüne alarak tekrarlamak istedik” dedi.

“YARGIDA HEDEF SÜRE UYGULAMASI BAŞLADI”

Geçtiğimiz günlerde adalet bakanımız yargıda hedef süre uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakanlığımız strateji geliştirme başkanlığı bu konuda gerekli açıklamalarını yaptı. Biz de Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bu doğrultuda yargıda hedeflenen süreleri gerçekleştirmek adına gayret içerisindeyiz toplantının amacı da bu. Yargıda hedef süre uygulaması Cumhuriyet Başsavcılıkları için 01.10.2018 tarihinde başladı. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren de soruşturma bürolarımıza şikayet için gelen vatandaşlarımıza soruşturmanın hangi sürede tamamlanacağı yönünde yazılı ve sözlü talepte bulunmaları halinde bilgi vereceğiz. Çeşitli suç tipleri için belirlenen süreler var. Bu süreler gerek cumhuriyet başsavcılarına gerek hakimlere, akademisyenlere, uygulamacılara sorularak uzun çalışmalar sonucu tespit edildi. Aynı zamanda kendimizi kontrol etmemize ve bu süre zarfında soruşturmayı sonuçlandırmamıza vesile olacak.

“NİTELİKLİ ADLİ KOLLUK PERSONELİNE SAHİBİZ”        

Anayasamızın 36. Maddesinde hak arama hürriyeti, Avrupa insan hakları hürriyeti sözleşmesinin 6. Maddesinde adil yargılanma hakkında anayasamızın 141. Maddesinde davaların makul sürede ve en az giderle sonuçlandırılmasının yargının görevi olduğundan söz edilmekte. Bunu yargı tek başına yapmıyor işbirliği içerisinde olduğu kurumlar var.  En başında adli kolluk geliyor.  Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda yargıda hedef süreleri gerçekleştireceğimize inancımız tam. Buna ilişkin çalışkan, bilgili, dinamik genç cumhuriyet savcılarımıza, her türlü modern soruşturma yöntemlerini uygulayan nitelikli adli kolluk personeline sahibiz. Bu nedenle Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bu süreleri gerçekleştireceğimize yürekten inanıyoruz.

 

Editör: TE Bilisim