AB Erasmus+ KA2 “Bilgi İletişim Teknolojilerinin Yaşlılıkta Sosyal Hayata Katılımın Güçlendirilmesiprojesi kapsamında 7 ülkeden gelen koordinatörler Bolu Valiliği Yaşlı Merkezini ziyaret etti.

Ziyarete, AB ve Dış İlişkiler Bürosundan İlksen Oben Eruçar, Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Büşra Deligöz,  İngiltere, İskoçya, Bulgaristan, Polonya, İtalya, Yunanistan ve İspanya’dan gelen proje sorumluları katıldı.

Özel Haber: Aslı Akış

Bolu Valiliği Koordinatörlüğü ve Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi ortaklığında; İngiltere, İskoçya, Bulgaristan, Polonya, İtalya, Yunanistan ve İspanya’dan faaliyetleri olan çeşitli kurumların yer aldığı proje ile “Bilgi İletişim Teknolojilerinin Yaşlılıkta Sosyal Hayata Katılımın Güçlendirilmesi” bağlamında gerçekleştirilen iyi uygulamaların incelenerek hayata geçirilmesini amaçlanıyor.

21.yüzyıl, teknoloji ve Bilgi İletişim Teknolojilerinde hızlı dönüşüm ve ilerlemelere sahne olurken, tüm dünyada ve Avrupa’da yaşlı nüfusunun giderek arttığı bir dönem haline gelmiştir. Bu ilginin birbiriyle bağlantılı şekilde ele alınması ile yaşlı nüfus hem yeni çağın gerektirdiği bilgi ve becerilerle donanarak MHRS randevusu, ATM kullanımı, akıllı telefonların kullanımı, bankacılık işlemleri ve çevrim içi alışveriş gibi hayatı kolaylaştırıcı uygulamaları daha iyi öğrenecek, hem de hayat boyu öğrenme olgusunu canlı tutacak kaynak ve imkanlara daha kolay erişim sağlayarak toplumla kaynaşma imkanlarını artıracaktır.

Proje kapsamında yapılacak eğitimler sonrasında İyi Uygulamalar Rehberi oluşturulacak ve Bilgi İletişim Teknolojilerinin Sosyal Hayata Etkileri konulu bir rapor hazırlanacaktır. Ayrıca Yaşlılar@BIT sosyal medya kanalı ve proje web sitesi aracılığıyla proje sonuçları yaygınlaştırılarak katılımcı ülkelerle yaşlıların eğitimi ile ilgili iyi uygulamalar ve kaynaklar ilgili kurumların faydalanabileceği şekilde sunulacaktır.

Polonya, İskoçya ve Yunanistan’dan gelen sorumlular Bilgi İletişim Teknolojilerinin Yaşlılıkta Sosyal Hayata Katılımın Güçlendirilmesi projesi hakkında bilgiler vererek amaçlarının iyi uygulamaları kendi ülkelerine taşımak istediklerini belirttiler. Bu kapsamda Bolu Valiliği Yaşlı Merkezinde yaşlılar ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundular.

“BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAŞLILAR İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

Polonya’dan Anna Grabowska ; “5 yıl önce 3hafta Bolu’da vakit geçirmiştim. Bolu’ya gelip çok sevdiğim insanları tekrar görmek istedim. Buradaki herkesi çok seviyorum. 2012’den beri başlattığımız projeyi devam ettirmiş oluyoruz. Üniversitede yine bilgi iletişim teknolojileri ve yaşlılar ile ilgili çalışmalarımız var” şeklinde konuştu.

“KENDİ ÜLKELERİMİZDE UYGULAMAK İÇİN ÖĞRENİYORUZ”

İskoçya’dan Roger Horm; “Yaşlıların bilgi iletişim teknolojileri ile ilgili uygulamaları için çalışıyoruz. Burada öğrendiğimizi iyi uygulamaları diğer ülkelerde de ziyaretlerimiz olacak kendi ülkelerimizde uygulamak için öğreniyoruz” dedi.

“PROJENİN SONUNDA İYİ BİR ŞEY ORTAYA ÇIKARMAYI UMUYORUZ”

Yunanistan’dan George Beidiaris; “ İlginç bir proje için buradayız. Yaşlıların bilgisayar kullanım becerilerine yönelik çalışıyoruz. Biliyorsunuz günümüzde bilgisayar giderek bütün alanlara yayılıyor ve yaşlılarda dahil olmak üzere herkesin o becerileri kullanarak hayatlarını kolaylaştırmalarını umuyoruz. İşimiz çok kolay olamayacak ama projenin sonunda iyi bir şey ortaya çıkarmayı umuyoruz.

“AMACIMIZ YAŞLILARIMIZIN SOSYAL HAYATA KATILIMLARINI SAĞLAMAK”

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Büşra Deligöz, yaşlı merkezinde sosyal hayata katılımın sağlanmasını amaçladıklarını vurgulayarak; “Yaşlı merkezimiz, valilik koordinasyonunda 2008 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Sağlık Müdürlüğü olarak, yaşlılarımızın sosyal hayata katılması konusunda eğitimler vermekteyiz. Boyama, fizyoterapist gözetiminde yürüyüşler ve egzersizler, psikolog ve diyetisyen kontrolünde de gerekli destek hizmetleri veriyoruz. 65 yaş üzerindeki yaşlılarımızı tespit edip, hangi alanda desteğe ihtiyacı var ise, gerek yaşlı merkezimizde gerekse evlerine giderek desteğimizi sağlıyoruz. Yaşlılarımızın hem sosyal hayata katılımlarını sağlamak, birlikte yaşadıkları ailelerine destek olmak ve toplu halde ‘aile’ kavramını da iyileştirmek amaçlı bu hizmetlerimiz sürmektedir” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim