Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu Türkiye Büyük Millet Meclisinde söz alarak, yerel televizyon kanallarının sorunlarını gündeme getirdi. Konu ile ilgili önerge de veren Bekaroğlu, “Araştıralım ve bu yerel televizyonlar için ihtiyacın ne olduğunu tespit edelim. Bir komisyon kurulsun, teknik bir çalışma yapsın ve Hükûmetimize ve yetkililere, yapılması gerekenleri iletelim.” diye konuştu.

Yerel radyo ve televizyon kanallarının ulusal kanallarla aynı kurallara tabi tutulduğunu ancak, yerel televizyon kanalları için frekans ve lisans ücretlerinin yüksek olduğuna dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu meclisteki konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Radyo ve özellikle televizyonlar karasal yayın yapıyorlardı ama zaman içinde teknolojinin gelişmesi, bunların ekonomik olarak zayıflaması sonrasında karasal yayınlar izlenmez hâle gelince uyduya çıkmak zorunda kaldılar. Uyduya çıkma ise çok pahalı bir şey. Hem uydudan yani uyduya çıkmak için uydu yayın lisansı alması 300 bin lira civarında bir para oluyor, ayrıca ayda 70 bin lira civarında kira ödüyorlar. Bunları yerel televizyonların ödemesi mümkün değil.

Temel sorun, yerel radyo ve televizyonlarla ulusal radyo ve televizyonların aynı kurallara tabi olmaları, aynı masrafları yapıyor olmaları, bu, tabii, mümkün olmuyor. Bu rakamların çok yüksek rakamlar olduğunu, bu rakamlarla yerel radyo ve televizyonların yaşayamayacağını herkes söylüyor. Sayın Ulaştırma Bakanıysa diyor ki: “Biz fiyatları yüzde 60 indirdik.”

Değerli arkadaşlarım, aslında yüzde 60 fiyat filan inmedi. Teknik bir kavram var MPEG-2 diye, bunlar uyduya çıkmak için kullanılan platformdur, yerel televizyonlar bunu kullanıyorlar, daha ucuz oluyor ama yeni platform, yeni televizyonlara, “HD” dediğiniz televizyonlara uygun platformlar var MPEG-4, bunu kullanmaya zorlanıyor, “Bunu kullanırsan yüzde 60 indirim yapacağım.” diyor. Bunu yapmaları da mümkün olmuyor. Dolayısıyla yerellerle ulusalları birlikte çalıştırmak çok ciddi bir problem oluyor.

Şimdi, bakın, burada bunları bu MPEG’le yani platformla yarıştırmak yanlıştır. Yerel televizyonlarla ulusal televizyonları ayıran şey bu “megabayt” dediğimiz sistemdir. 3 ve altında olan yerel televizyonların fiyatını düşüreceksiniz. Bu fiyat Azerbaycan’da bin dolar değerli arkadaşlarım, bizde 5.500 dolar. Bunu yerel televizyonların ödemesi mümkün değil.

Sadece bunlar değil değerli arkadaşlarım. Yerel televizyonların başka ciddi problemleri de var. RTÜK’e para ödüyorlar. Ödeyemedikleri zaman kapanma cezası alıyorlar. Cezalar reklamlara göre yapılıyor. “Reklamların yüzde 1 ve 3’ü” deniliyor ama ondan sonra da “En az 15 bin lira olacak.” deniliyor.” Yerel televizyonların zaten aylık geliri 15 bin lira. Bir ceza aldıkları zaman en az 15 bin lira, kapanıyorlar.

Yerel televizyonların başka problemleri de var. Reklam alamıyorlar. Korunması gerekiyor. Kültür Bakanlığının bunlara el atması gerekiyor. Bu kamu spotlarıyla ilgili bir ödeme yapılması gerekiyor. Kamu kurum ve kuruluşları ihale ilanlarında yerel televizyonların pay alması gerekiyor. Bunlar yapılmazsa değerli arkadaşlarım, bu televizyon ve radyoların tamamı kapanacaktır.

Şimdi, bakın, belki Anadolu’da küçük şehirlerde olmayan; Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de olanlar için bu söylediklerim çok anlamsız filan… Yani “Meclise gündem yapılacak konu mudur, araştırma komisyonu kurulması gerekli olan bir konu mudur?” diye düşünebilirsiniz. Eğer küçük bir şehirde yaşıyorsanız; Trabzon’da, Eskişehir’de, Diyarbakır’da, Van’da, Ağrı’da yaşıyorsanız bu televizyonların o şehir için ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz. Değerli arkadaşlarım, Anadolu’da bu televizyonların haberleri mutlaka izlenir, takip edilir. Bu televizyonların programları yerel kültür… Orada horonundan barına kadar bu televizyonlarda izlenir. Dolayısıyla, hani, farklı renkler zenginliğimizdir dediğimiz şeyler bu televizyonlarda yaşatılır.

Araştıralım ve bu yerel televizyonlar için ihtiyacın ne olduğunu tespit edelim. Bir komisyon kurulsun, teknik bir çalışma yapsın ve Hükûmetimize ve yetkililere, yapılması gerekenleri iletelim. Bunlar yapılsın ve bu televizyonlar yaşasın değerli arkadaşlarım.

Bakın, o kadar çok dava var, sanatçıların telif hakkı ile yayıncı birlikler arasında çok ciddi davalar var ve büyük rakamlar bunlar. Bu rakamları bu insanların ödemesi mümkün değil.”

Editör: TE Bilisim