Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, Bolu’nun Seben İlçesinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle düzenlenecek kutlama etkinliğinde 10.Yıl Marşının programdan çıkartıldığını iddia etti. Gezici; “Cumhuriyet’in ilanına giden bağımsızlık mücadelesinin ateşinin yakıldığı, 19 Mayıs 1919’un 100. yılında Seben İlçemizde öğretmen ve öğrenciler tarafından programa konulan 10. Yıl marşının programdan çıkartıldığını, yasaklandığını öğreniyoruz.” dedi.

Haber: Aslı Akış

Zehra Kulalı Gezici, öğretmen ve öğrencilerin talebiyle programa konulan 10. Yıl Marşı’nın programdan neden çıkartıldığı sorusunu ifade ederek tepki gösterdi.  “Bizler biliyoruz ki mesele marş falan değildir,  Mesele Cumhuriyettir, Cumhuriyet aydınlanmasıdır, laiktir. Mesele Mustafa Kemal’dir. Bu engelin sebebi politiktir, politik bir tercihtir. Cumhuriyet hayalimizi ve mücadelemizi engellemeye kimsenin de gücünün de yetmeyeceğini hatırlatmak isteriz” diye konuştu.

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, açıklamasının devamında;

“Bildiğiniz gibi 2016 yılında önceki Milli Eğitim Müdürümüz, şimdinin AKP Belediye Başkanı Sayın Yusuf Cengiz ilimizde bir idareci toplantısında 10. Yıl Marşının artık okul program ve törenlerinde çalınmayacağını söylemişti.

“AYNI DURUMU SEBEN İLÇEMİZDE YAŞIYORUZ”

Cengiz, "Okullarda 10. Yıl Marşı’nın çalınmamasını söyledim. Artık 10. Yıl Marşı mı kaldı? 2023’de 100’ncü Yıl Marşı'nı yazacağız" dedikten sonra gittiği okulda mehter marşıyla karşılanmıştı.

Karar, Bolu halkın ciddi tepkisine yol açmış, MEM önünde karar protesto edilmişti.

Bugün aynı durumu Seben ilçemizde yaşıyoruz.

“10. YIL MARŞININ PROGRAMDAN ÇIKARTILDIĞINI ÖĞRENİYORUZ”

Cumhuriyet’in ilanına giden bağımsızlık mücadelesinin ateşinin yakıldığı, 19 Mayıs 1919’un 100. yılında Seben İlçemizde öğretmen ve öğrenciler tarafından programa konulan 10. Yıl marşının programdan çıkartıldığını, yasaklandığını öğreniyoruz.

“10. YIL MARŞI PROGRAMDAN NEDEN ÇIKARTILDI?”

Öğretmen ve öğrencilerin talebiyle programa konulan ve öğrencilerimizin çalışmasını yaptığı marşın, ilçenin eğitim yöneticileri ve mülki amirlerince programdan neden çıkartıldı. İlçe Yöneticilerine kamuoyu adına soruyoruz: Bolu halkının ve eğitim camiasının hassasiyetle ve tepkiyle karşıladığını bildiğiniz bu yasağı neden tekrar ediyorsunuz? Öğrenci ve öğretmenlerimizin istek ve emeğini neden yok sayıyorsunuz? 10. yıl neyin onuncu yılıdır? Cumhuriyetin!

Bizler biliyoruz ki mesele marş falan değildir,  Mesele Cumhuriyettir, mesele Cumhuriyet aydınlanmasıdır, laiktir. Mesele Mustafa Kemal’dir. Bu engelin sebebi politiktir, politik bir tercihtir.

Eğitim Sen şube olarak bilinmesini isteriz ki; bu topraklarda bağımsızlık mücadelesinin meşalesini yakan Mustafa Kemal’i ve mücadeleyi büyüten Anadolu halklarını saygı ve minnetle anmaya devam edeceğimizi, daha özgür, eşit, laik, demokratik bir Cumhuriyet hayalimizi ve mücadelemizi engellemeye kimsenin de gücünün de yetmeyeceğini hatırlatmak isteriz. Bu meşaleyi yakanlara saygı ve minnetle. Kutlu olsun 19 Mayıs!” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim