Lisans Yerleştirme sınavı  (LYS ) 2017 sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra öğrenciler gözlerini üniversite tercih işlemlerine çevirdi. Bolu Temel Final Lisesi Rehberlik Öğretmeni Nergis Ülker bugün başlayacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı  (LYS) tercihlerinde yapılması gerekenler ile ilgili öğrencilere ve ailelerine önemli açıklamalarda bulundu.

Milyonlarca öğrencinin ve ailenin geleceğini ilgilendiren üniversite eğitimi tercihler ile başlıyor. Tercihlerde yapılan hatalar sonucu bir yıl daha beklemek zorunda kalan ya da istediği üniversite ve bölüme gidemeyen öğrencilerin yardımına Bolu Temel Final Lisesi kurduğu tercih merkezi ile yardımcı oluyor. Final lisesi Rehberlik Öğretmeni Nergis Ülker bugün başlayacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı  (LYS) tercihlerinde yapılması gerekenler ile ilgili öğrencilere ve ailelerine önemli açıklamalarda bulundu.

Ülker yaptığı açıklamada ise şu konulara değindi, “Yarın bir maratona başlıyoruz. Öğrencilerin ilk öncelikle kılavuzu okumaları gerekmektedir. Öğrencilerin yanı sıra velilerinde bu kılavuzu okumaları gerekiyor çünkü veliler bu noktada öğrencileri yanlış yönlendirebiliyor. Kılavuzun yanı sıra öğrenciler kesinlikle danışmanlık yardımı alsınlar, tabi ki kendileri tercih yapsın ama doğruluğunu kesinlikle tercih noktalarında değerlendirtsinler. Dürt yıllık tercihlerde ilk öncelik puan değil sıralamadır, iki yıllık tercih yapacak öğrenciler ise ilk önce puana ardından sıralamaya dikkat etsinler sıralamalarda belirleyici olacaktır.”

“Üniversite seçiminde beklentiler önemli”

“Öğrenciler üniversite seçimi yaparken kesinlikle beklentisine göre tercih yapmalıdır. Kimi öğrenci eğitim beklerken kimi öğrenci ise sosyallik ve şehir bazında tercih yapmakta. Tercih yapmadan önce öğrencilerin üniversiteyi gezmelerinde fayda var, eğer imkanları yoksa internet üzerinden araştırmalarında fayda var. Üniversitenin iş dünyası ve dil eğitiminin incelenmesi de tercih sırasında önemlidir.”

“Özel üniversite seçimi önemli”

Özel üniversite seçiminde mutlaka burs seçenekleri iyi araştırılmalı, yurtlar ve yurt fiyatları bu durumda önemli bir husus. Yüzde yirmi beş burs olarak gittiği okulda okul fiyatı kadar yurt fiyatı ile karşılaşma durumu ortaya çıkabiliyor.

“Aile tercihlerde saygı göstermeli”

Aileler kendi isteklerine göre değil öğrencilerin istediklerine göre tercihe yönlendirmeliler. Okulu okuyacak ve hayatını devam ettirecek olanlar aileler değil öğrencilerdir. İstedikleri bölüm olmuyor diye kesinlikle öğrencinin üzerine gidilmemeli.

“Tüm öğrencilerin tercihine yardımcı oluyoruz.”

Tercih konusunda sadece kendi öğrencilerimize değil diğer öğrencilere de yardımcı oluyoruz. Tercih konusunda bizden yardım isteyen öğrencilerimize ben ve üç diğer rehberlik hocamız ile yardımcı oluyoruz.

“2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir. Adaylar tercihlerini,18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer saha kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Editör: TE Bilisim