Ağız sağlığının önemine dikkat çeken Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Diş Tabibi Ayça Başar, “Ağızda bulunan bakteriler kan yoluyla diğer organlara geçerek kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir” dedi.
Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Diş Tabibi Ayça Başar, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Ağız sağlığının önemine dikkat çeken Ayça Başar, sağlıklı bir vücudun temelinin ağız sağlığından geçtiğini vurguladı. Dişlerin ağrısız olmasının sağlıklı olduğu anlamına gelmediğinin altını çizen Başar, ağızdaki bakterilerle çeşitli hastalıkların ortaya çıkabileceğini belirtti.
“Kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir”
Ağız temizliğinin vücut sağlığının korunmasında önemli bir rol oynadığını belirten Diş Tabibi Ayça Başar, “Sağlıklı bir ağız ve diş yapısına sahip olmak, sağlıklı bir yaşam sürmenin temel adımlarından biridir. Ağız sağlığı yalnızca dişlerin sağlığı ile sınırlı olmayıp, genel sağlığımızla doğrudan ilişkilidir. Ağızda var olan hastalıklar, sistemik sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu nedenle erken teşhis oldukça önemlidir. Diş sağlığını korumak, vücut sağlığını korumanın önemli bir parçasıdır. Dişlerin ağrısız olması, her zaman sağlıklı oldukları anlamına gelmez. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları genellikle belirti vermez, bu nedenle düzenli diş hekimi kontrolleri büyük önem taşır. Yılda en az iki kez yapılan rutin muayeneler, diş çürüklerinin erken tespiti ve tedavi edilmesini sağlar. Erken müdahale, hem diş kayıplarını engeller hem de daha ciddi sağlık problemlerinin önüne geçilmesine yardımcı olur. Ayrıca, ağızda bulunan bakteriler kan yoluyla diğer organlara geçerek kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir” diye konuştu.
“Ağız bakımı alışkanlıklarını erken yaşta kazandırmalıdır”
Çocukların erken yaşta ağız sağlığına yönelik eğitim almaları gerektiğini açıklayan Başar, “Ağız ve diş sağlığının korunması, her yaşta büyük önem taşır. Anne adaylarından başlayarak gebelik döneminde annenin ve bebeğin ağız ve diş sağlığı düzenli olarak takip edilmelidir. Bu, hem annenin sağlığını korur hem de doğacak bebeğin ağız sağlığının temellerini atar. Çocukluk dönemi de ağız sağlığının temelinin atıldığı bir dönemdir. Bu dönemde doğru ağız bakım alışkanlıkları edinilmelidir. Ailelere, diş hekimlerine ve aile hekimlerine büyük sorumluluklar düşmektedir. Diş hekimleri, ailelere 6 aylık periyotlarla diş hekimi kontrollerinin önemini anlatmalı, çocukların ağız bakımı alışkanlıklarını erken yaşta kazandırmalıdır” dedi.
“Şekerli, asidik gıdaların aşırı tüketimi diş çürüklerine yol açabilir”
Şekerli, asidik gıdaların aşırı tüketimi diş çürüklerine yol açabileceğinin altını çizen Başar, “Dengeli beslenme, sadece dişlerin sağlıklı görünmesini sağlamaz, aynı zamanda vücudun genel direncini artırır. Sağlıklı bir diyet, dişlerin güçlü kalmasını destekler ve ağız içindeki zararlı bakterilerin büyümesini engeller. Ayrıca, doğru beslenme alışkanlıkları, genel sağlığın korunmasına da katkıda bulunur. Şekerli, asidik gıdaların aşırı tüketimi diş çürüklerine yol açabilir. Bu nedenle, sağlıklı ve dengeli beslenme, sadece diş sağlığını değil, tüm vücut sağlığını destekleyen önemli bir faktördür” şeklinde konuştu.
Ağız ve diş sağlığının önemi ve diş hekimlerinin rolü
Düş hekimlerinin ağız ve diş sağlığının genel sağlık üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkat çekerek; “Ağız ve diş sağlığı, genel sağlık üzerinde doğrudan etkisi olan temel bir unsurdur. Diş hekimleri, diş çürükleri, diş eti hastalıkları gibi sorunları erken dönemde tespit etmek, tedavi etmek ve ağız sağlığının korunmasına yönelik gerekli önlemleri almak adına önemli bir görev üstlenmektedir. Ayrıca, ağız ve diş sağlığına dair toplumda farkındalık oluşturmak, bireylerin bu alandaki bilgi ve bilinç seviyelerini yükseltmek de diş hekimlerinin sorumluluğundadır. Ağız ve Diş Sağlığı Haftası, diş hekimlerinin bu alandaki özverili çalışmalarını takdir etme ve toplumu bilinçlendirme adına önemli bir fırsat sunmaktadır. Bu vesileyle, tüm diş hekimleri ve ağız diş sağlığı çalışanlarının Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı kutlarım” ifadelerini kullandı.