(Özel Haber: Servet Gökçek – Emrah Sağıt) - Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Spor Bilimleri Fakültesi fakültesinde ilk kez ÖSYM tarafından yapıldı.
İlk kez ÖSYM tarafından Özel Yetenek Sınavı yapıldığını aktaran BAİBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Karlı, Spor Bilimleri Dekanlar kurulu tarafından sınavların tek tip olması için karar aldığını ve alınan karar sonucunda ÖSYM tarafından sınavın yapıldığını aktardı.
BAİBÜ Spor Bilimleri Fakültesi’nde Özel Yetenek Sınavı kapsamında, antrenörlük eğitiminde 45 kişi, spor yöneticiliği 45 kişi, beden eğitimi öğretmenliği 30 kişi alınacak. Kontenjanların %10’u engelliler için ayrılırken %10’luk olarak da milli sporculara ayrıldı.
“42 BİN ADAY BAŞVURMUŞ”
BAİBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Karlı, Dekanlar Kurulu Konseyi'nin oluşturduğu bir komisyon tarafından fiziki yeterlilik testi bataryası oluşturulması istediğini söyleyerek, “Spor Bilimleri Fakültelerinde Kanlar Kurulu var Türkiye'de o toplanıyor ve bir takım kararlar alıyor. Müdürler ve dekanlarla birlikte toplam 100’ün üzerinde kurul üyesi var ve bu kurul üyelerinin oylamalarıyla sınavların tek tip olması yönünde ve değerlendirilmesi adayların defalarca çeşitli sınavlara gidip oralarda yorulmaması, fazladan masraf veya o işte emek sarfı olmaması için böyle bir yöntemin geliştirileceğini ve böyle bir yöntemle yapılabileceği konuşuldu, değerlendirildi ve yapılırsa iyi olacağını ama bunun işte ÖSYM'nin kontrolünde olursa çok daha iyi olacağını ve bu fikri YÖK Başkanına sunuldu. Onlardan da kabul gördü. Esasında sınavları yine biz yapıyoruz ancak adayların başvurusu sonrasında sınav sonuçlarının sınavlardan sonra yerleşmelerin yapılması ÖSYM tarafından olacak. Dolayısıyla da kontrolün bir kısmı ÖSYM sınavlarında olduğu gibi oluyor. Ama sonuçta spor yerine fakültesinin fiziki yeterlilik testlerini yapabilecek insanlar, spor bilimleri fakültesi öğretim üyeleri olduğu için onlar aracılığıyla da bu hizmeti almış oluyor. Eskiden tüm fakülteler kendi sınavlarına kendileri kurguluyordu. Şimdi Dekanlar Kurulu Konseyi'nin oluşturduğu bir komisyon tarafından fiziki yeterlilik testi bataryası oluşturulsun istendi ve o istek doğrultusunda Komisyon çalıştı ve şu anda içeride uyguladığımız fiziki yeterlilik testi uygulanıyor. Onun da kararını yine dekanlar kurulu konseyi aldı. ÖSYM’de bu doğrultuda hareket ediyor zaten. 23 merkez vardı ama yoğunluk çok olduğu için 42 bin aday başvurmuş ÖSYM'ye. Dolayısıyla birkaç tane daha merkez artısında da 28 tane merkez oluştu. Bir tanesi bizim üniversitemiz spor bilimleri fakültemiz oldu. Zaten bilindiği üzere çok da köklü bir üniversitemiz var. Dolayısıyla bizim ne kadar iyi bir sınav yaptığımızı gözlemlemiş olacaklar. Bizim dolayısıyla da çevre Sakarya'da, Düzce'de, Karabük'te, Zonguldak’ta, Bartın'da ve Çankırı'da sınav yok. Dolayısıyla bu çevredeki illerden bize yoğun bir şekilde sınava gelen adaylar var. Muğla'dan da bir aday Bolu'ya tatile geldim. Ben sınavı buradan katılacağım derse onu da tercih olarak burada yapabiliyor. Bunda Sakınca yok.” dedi.
“YÖK TARAFINDAN BİZE DİREKT YERLEŞTİRİLMİŞ OLARAK GELİYOR”
Dekan Karlı, 1046 öğrencinin başvurduğunu vurgulayarak, “Geçen sene burada biz kendi sınavımızda 400 metre koşturuyorduk ama işte alınan karar gereğince Fiziki yeterlilik tespiti sınavı yapıyoruz. Bazı istasyon, slalomlar, huniler, bank üzerinden sıçramaların olduğu yine süratli bir şekilde koşmanın gerektiği ve bir istasyonda da topların yerlerinin değiştirildiği gibi sporcunun bir takım yeteneklerini işte dayanıklılığını, süratini, çevikliğini, kuvvetini ölçmeye dayalı yani bankın üzerine sıçraması demek bacak kuvvetinin olması demek. Zikzaklar çizmesi, salon yapması bu kişinin çevikliğini gösterir ve yaklaşık kırk saniye civarında bir süre tutuyor. Kızlarda biraz daha uzun, erkeklerde biraz daha az. Bu da anaerobik dayanıklılık, kısmen de aerobik dayanıklılığı etki bir sınav olsun istendi. Kompleks bir kurguyla birçok yeteneği bir arada ölçülmesi sağlanmak isteniyor. Süre sınırı 90 saniye ama bu zamanlar kalmıyor. 90 saniyelik bir süre sınırlaması getirilirken şu amaçlandı. Yani herkesin puanı değerlendirilebilsin. Dolayısıyla da o saniyeye kalan kimse olmuyor. Antrenörlük eğitimine 45 kişi, Spor yöneticiliği 45 kişi, Beden Eğitim Öğretmenliği 30 kişi, Değerlendirmelerde ÖSYM tarafından yapılacak. Bunların %10’u, engelliler için ayrılmış kontenjan olacak. %10’lukta kontenjanda milli sporculara ayrılacak. 1046 öğrenci başvurdu. İçerisinden 55 tanesi engelli aday. 313 tane kadın adayın sınavı ise bugün bitti. Yarın sabahtan erkeklerin sınavı da bitiyor. Öğleden sonra ise engelli adaylar için sınav yapılacak. Milli sporculardan şöyle bir şey var. Eğer uluslararası dereceleri varsa, Avrupa şampiyonluğu ya da işte Balkan üçüncülüğü gibi madalyalı sporcular veya çok kalabalık turnuvalarda başarısı varsa. Buralardan puan değerlendiriyor ama bunların başvurusu bizimle alakalı değil. Bunların başvurusu direkt YÖK'e yapılıyor ÖSYM tarafından değerlendiriliyor. YÖK tarafından bize direkt yerleştirilmiş olarak geliyor. ” şeklinde konuştu.
“ÖSYM TARAFINDAN İLAN EDİLECEK”
Dekan Karlı, öğrencilerin ÖSYM üzerinden 24 tercih yapacaklarını söyleyerek, “Bunların hepsi ÖSYM tarafından ilan edilecek. ÖSYM'nin diğer sınavında olduğu gibi her şey. Yani yirmi 24 tercih yapacak ve yirmi dört tercihinden birine yerleşmiş olacak aday ve sonrasında kayıt dönemleri başlayacak. ÖSYM'nin kendi web sayfasında ilan edeceği tarihler olacaktır.”