Bilim insanları, kanser hücrelerini kendiliğinden yok edebilen yeni bir bileşik buldu. Bu bileşik, iki proteinin bir araya getirilmesiyle oluşturuldu ve araştırmanın detayları bu ay Science dergisinde yayımlandı.

Araştırmacılar, hücrelerin kendi ölümlerini tetikleyebildiğini keşfettikten sonra, bu sürecin apoptoz adıyla bilindiğini fark ettiler. Apoptoz, vücudun sağlığı için önemli bir işlemdir. Mevcut kanser tedavileri, genellikle kemoterapi ve radyasyon gibi yöntemler kullanır, ancak bu tedaviler hem kanserli hem de sağlıklı hücrelere zarar verebilir. İşte bu nedenle, daha hedeflenmiş tedavi yöntemleri geliştirmek önemli hale geldi.

Bilim İnsanları Kanser Hücrelerini Kendiliğinden Yok Eden Yeni Bir Bileşik Geliştirdi (4)

Yeni bileşikteki önemli proteinlerden biri BCL6'dır. Bu protein mutasyona uğradığında kanserin ilerlemesine neden olabilir. BCL6, bazı genlerin kapalı kalmasına yardımcı olur, bu da kanser hücrelerinin yaşamlarını sürdürmesine olanak tanır.

Araştırmacılar, BCL6'yı CDK9 adlı başka bir proteinle birleştirdiklerinde, bu durum apoptoz genini açtı. Yani, kanser hücrelerinin yok olmasına neden olabilecek bir süreci yeniden başlattılar. Bu yenilikçi yaklaşım, kanser hücrelerinin kendi kendini yok etmesine olanak tanıyor.

Bilim İnsanları Kanser Hücrelerini Kendiliğinden Yok Eden Yeni Bir Bileşik Geliştirdi (2)

Ekip, bu yeni bileşiği diffüz büyük B hücreli lenfoma hastalığı olan farelerde test ediyor. Umut verici sonuçlar elde edilirse, kanser tedavisinde önemli bir ilerleme kaydedilmiş olacak. Bu araştırma, gelecekte daha etkili kanser tedavilerinin geliştirilmesine ışık tutabilir.

Bilim İnsanları Kanser Hücrelerini Kendiliğinden Yok Eden Yeni Bir Bileşik Geliştirdi (3)

Muhabir: Aynur Durukan