Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde oluşturulan seralar, gen bahçeleri ve bahçelerle Bolu Belediyesi’nin ihtiyacı olan bitkilerin yanı sıra, endemik türler de yetiştiriliyor.

Park ve Bahçeler Müdürlüğünde Bolu’ya has üzüm, vişne, armut gibi ürünlerle birlikte belediyenin ihtiyacı olan iç mekan ve dış mekan bitkilerinin üretimi de devam ediyor.

Park ve Bahçeler Müdürlüğünde yetiştirilen ürünlerle Bolu Belediyesini milyonlarca lira ödemekten kurtardıklarını söyleyen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, bu paraların başka yerlerde kullanılmasını sağladıklarını ifade etti.

MEHMET FATİH YALINIZ

Park ve Bahçeler Müdürlüğüne yaptığı ziyarette, dış mekan bitkilerinin üretildiği serada incelemelerde bulunan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, dış mekan bitki ihtiyaçlarının yüzde 80’ini buradan karşıladıklarını söyledi. Başkan Yılmaz şöyle konuştu; “Burası dış mekan bitkilerini ürettiğimiz sera. Şu an park bahçeler olarak dış mekan bitkilerimizin, güllerimizin tamamını budadık ve bazılarını ıskartaya çıkardık. Buradaki bir ekibimiz kalem şekline dönüştürüyor. Ekibimiz bunları seçiyor ve burada çimlendiriyor. Köklendirdikten sonra torba içine alıp dışarı koyuyoruz dışarıda da bir süreç geçtikten sonra dikime gidiyor. Dış mekan bitkilerimizin hemen hemen yüzde 80’lik kısmını biz kendimiz üretiyoruz. İçerde iç mekan bitkilerimiz var. Orada çok daha zengin kapasitemiz var. Dış mekanı yeni üretmeye başladık.”

“Yok olmaya yüz tutmuş bitkilerimizi koruyoruz”

Bolu’ya has ürünleri de koruduklarına dikkat çeken Başkan Yılmaz, yok olmaya yüz tutmuş bütün bitkilerin genlerini ve kendilerini muhafaza etmeyi amaçladıklarını ifade etti. Başkan Yılmaz şöyle devam etti; “Dış mekanlarda kullanılan bitkileri ürettiğimiz gibi, hemen yan tarafta gördüğünüz geçen sene ürettiğimiz Seben ilçemiz için geçmişte önem arz eden üzümlerinin genlerinin muhafazası ile ilgili çalışmalar yaptığımız yerdir. Onları da bu sene herkese dağıtıyoruz. Bolu’da olup da geçmişten günümüze gelen, şu an yok olmaya yüz tutmuş bütün bitkilerimizi de genlerini ve kendilerini muhafaza etmeye çalıştığımız bir alan planlaması içindeyiz. Park Bahçeler Müdürlüğümüz olarak hem üzümlerimizi, hem de geçmişten günümüze gelmiş kirazımızı, vişnemizi, armudumuzu, artık dikilmeyen ürünlerin tamamını, aynı zamanda ormanlarımızda olan dağ fındığımızın bol miktarda üretilerek şu an dikiminin yapıldığını bir de değişik yörelerden aldığımız fidanların tamamını buraya dikip, hangi yörenin fidanı bu iklim şartlarına daha uygun olduğunun da testini yaptığımız. Aynı zamanda sadece Bolu’ya ait endemik türler neler bunların çalışmalarını üniversitemizle birlikte yaptığımız bir alan. Park Bahçelerin bu alanı mevcudu muhafaza, genleri muhafaza, endemik türler ve deneme üretimleri yaptığımız alan. Bir başka alanda da ziraatını yapıyoruz.”

“Çiftçimizin daha fazla gelir elde etmesi için örnek olmaya çalışıyoruz”

Bolu’da devam eden deneme üretimleri ile ilgili bilgiler de veren Başkan Yılmaz, artık Bolu’da karpuz yetiştirilebileceğini ispatladıklarını söyledi. Başkan Yılmaz deneme üretimi ile ilgili şöyle konuştu; “Karpuz konusunda, Bolulular karpuzun artık Bolu’da yetişeceğini ve verimli olabileceğini ve ekonomik olarak daha fazla gelir getireceğini öğrendiler. Şu an inşallah ıza bulguru dediğimiz bulgurun üretimi ile uğraşıyoruz. Burada hem park ve bahçeler olarak kendimize lazım olan fideleri yetiştirdiğimiz gibi Bolu’muzda olan endemik türlerin tamamının genlerinin ve kendilerinin muhafazasını sağladığımız çalışmaları yapıyoruz. Bolu ziraat alanı çok olan bir yer değil, köylümüz aynı alandan daha fazla verim alabileceği ürünleri köylüye örnek gösterdiğimiz bir çalışmayı da burada yapıyoruz. Aynı zamanda da tıbbi aromatik bitkileri de üretmeye başladığımızı söyleyebilirim.”

“Milyonlarca liranın başka işlerde kullanılmasını sağladık”

Park ve Bahçeler Müdürlüğünde üretilen bitkileri önümüzdeki yıllarda satmayı da hedeflediklerini söyleyen Başkan Yılmaz, geçmişte bu ürünleri satın aldıklarını ifade etti. Başkan Yılmaz, “Burada böyle bir yerimiz olmasaydı tamamını satın almak durumunda kalırdık. Deneme üretimleri ile de vatandaşımızın önünü açacak çalışmaları yapamazdık. Belediyenin kendi zararı olduğu gibi bir de çiftçiye önderlik etme imkanımız ortadan kalkardı. Bunu belki Tarım İl Müdürlüğü yada üniversite yapardı. Tarım İl Müdürlüğümüz bunu önümüzdeki süreçte daha iyi yapabilecek hale dönüşecektir. Biz şu an bunlar üzerinde çalışıyoruz. Biz burada sadece kendimize lazım olanı üretmeyeceğiz. Önümüzdeki yıl itibariyle artık ürettiğimizi bir de piyasaya ve diğer belediyelere satmayı ve bunu ticari bir gelir haline getirmeyi de sağlayacağız. Dün bunların her birini belli bir ücretle dışarıdan satın alırken, şu an belli bir ücretle satar hale dönüşen bir noktaya gelmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bolu Belediyesini yaptığımız bu çalışmalarla milyonlarca para ödemekten kurtarıp, milyonlarca parasının başka işlerde kullanılmasını sağlamayı hedefledik ve bitirdik daha da geliştireceğiz.” diye konuştu.

Başkan Yılmaz burada yaptığı açıklamanın ardından, serada yetiştirilen gül fidesini Park Bahçeler  Müdürlüğünde bulunan yetiştirme alanına elleriyle dikti.

Editör: TE Bilisim