‘Dijitalleşen Dünya’da e-ticaret ve e-ihracat Semineri’nde konuşan Trendyol Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil, “Tüketici alırken, artık 90 liralık ürünü almıyor, şuna bakıyor… Bu satıcının puanı kaç, hizmet kalitesi ne, ne kadar sürede gönderiyor, daha önce hangi yorumlar yapılmış” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda ‘Dijitalleşen Dünya’da e-ticaret ve e-ihracat Semineri’ gerçekleştirildi. Seminere Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hakan Alpaslan, Trendyol Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil, FAY Yamaner Mücevher Yönetim Kurulu Başkanı, Bolu TSO Meclis Üyesi, Giftinn Markası Trendyol Kurumsal Üyesi Fatih Yamaner, iş insanları ve kurum temsilcileri katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan Bolu TSO Başkanı Abdullah Alemdar, “Biz ilk seminerimizi e-ticaretten başlatmak istedik. Ticaret Odası olarak 12 tane çalışma grubumuz var. Bunlardan bir tanesi e-ticaret. Tabi sadece e-ticaret olarak bırakmak niyetinde de değiliz. Yöresel ürünlerimiz var. İşaretli ürünlerimiz… Kooperatifçilik alanında da bunları geliştirerek, e-ticaret üzerinden pazarlanması noktasında birlikte bu süreci yönetmek istiyoruz. E-Ticaret aracılığıyla binlerce kilometre ötedeki üretici ve tüketici kolaylıkla birbirlerine ulaşabilir ve ticaretteki sınırlar, ortadan kaldırabilir olmuştur günümüzde” dedi.

KATILIMCILAR BİLGİLENDİRİLDİ

Özkan Çokaygil ve Fatih Yamaner, katılımcıların e-ticaret üzerine yönelttikleri soruları yanıtladı. Trendyol Satış ve İş Geliştirme Direktörü Özkan Çokaygil, e-ticaretin bu seminerler aracılığıyla geliştiğini belirterek, “e-Ticaretin, ülkemizdeki gelişimi bu gibi organizasyonlarla oluyor. Bundan dolayı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza ve yönetim kurulu ile organize eden herkese çok teşekkür ediyorum. Çünkü e-ticaret yeni gelişmeye başladığı için birçok doğru bilinen yanlışlar oluyor. Bu tip organizasyonlarda bunları paylaşıyor olmak, karşılıklı konuşuyor olmak bizim açımızdan da çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

“BU SATICININ PUANI KAÇ, HİZMET KALİTESİ NE?”

Çokaygil, vatandaşların alışveriş sırasında dikkat ettiği hususları aktararak, “Bugüne baktığımızda, ödenene değer algısının, hizmet kalitesinin ön plana çıktığı bir dönem görüyoruz. İki satıcımız aynı ürünü satıyor, biz satıcımı 100 liraya, diğer satıcımız 90 liraya satıyor. Tüketici alırken, artık 90 liralık ürünü almıyor, şuna bakıyor… Bu satıcının puanı kaç, hizmet kalitesi ne, ne kadar sürede gönderiyor, daha önce hangi yorumlar yapılmış… Eğer bunu daha iyi yapan 100 liraya satıyorsa, gidiyor oradan alıyor. Dolayısıyla bilinçlenen bir tüketicinin, bilinçlenen bir satıcının olduğu ama hala daha satıcının, müşterinin Pazar yerlerinde ve ticaretlerin diğer boyutlarını öğrenme dönemi içinde olarak tanımlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“250 MİLYON LİRALIK CİROYA ULAŞTIK”

e-Ticarette çalışmalarının sürdüğünü belirten Yamaner, “Farklı sektörlerde yer alıyoruz. 2014 yılından beri de online ticaret içinde yer almaya başladık. Şirketimizde 60 kişi istihdam edilmekte. Giftinn markamızda ekstra 10 kişi istihdam etmeye başladık. Daha yolun başında olduğumuzu düşünüyoruz. Geçen sene verileriyle 250 milyon liralık ciroya ulaştık şirket olarak. Bunun yaklaşık yüzde 8’ini online ticaretten yapıyoruz. Ama yolun başındayız, bir şey başardık demiyoruz.  Böyle değerli platformlarla ve misafirlerin talepleriyle de işimizi daha iyi yapma gayreti içinde olacağız” diye konuştu.