(Haber:Oğuzhan Eke) - Bolu’da  gerçekleştirilen 7.2 şiddetindeki deprem tatbikatında enkaz altında yaralı kurtarma, çadır kent kurma gibi senaryolar hayata geçirildi. Tatbikatta HAVELSAN tarafından üretilen 2 adet BAHA Otonom Bulut Altı İHA kullanıldı.

foto galeri gif-2

Bolu’da, 12 Kasım 1999 depreminin 25’inci yıl dönümü kapsamında deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat ile kurumların depreme olan tepki sürelerini ölçmek ve müdahale yöntemlerini tecrübe etmek amaçlandı. Tatbikat kapsamında Bolu’nun Çamyayla köyü merkezli 7.2 şiddetinde deprem yaşandı. AFAD başta olmak üzere arama ve kurtarma ekipleri, senaryo gereği yıkılan binada arama kurtarma çalışması yürüttü. Yaralılar ve hayatını kaybeden vatandaşlar sedye ile enkazdan çıkarıldı. Bursa’dan gelen AFAD ekipleri, çalışmalara destek verdi. Enkaz alanında Bianca isimli köpek tarafından arama yapıldı. Deprem bölgesinde Bolu 2’nci Komando Tugayı’na bağlı askerler tarafından çadır kent kuruldu. Tatbikatta, enkaz altında yakınları kalan vatandaşlar tarafından ekiplere zorluk çıkarılarak, senaryo gerçeğe en yakın şekilde icra edildi. Tatbikat senaryosu kapsamında Bolu’da 2 bin 516 can kaybı yaşandı. 4 bin 735 kişi ağır yaralandı. 14 bin 544 bina yıkılırken, 111 bin 747 kişi barınma sorunu yaşadı.

“BİR DEPREM SİMÜLASYONUNA GÖRE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, çadır kent, enkaz alanı ve koordinasyon merkezinde incelemelerde bulundu. Kurumların kendilerini deneme fırsatı bulduğunu aktaran Vali Aydın, “Bir senaryo kapsamında bölgesel tatbikatın Bolu ilimizde gerçekleşen bir deprem simülasyonuna göre gerçekleştiriyoruz. 7.2 şiddetinde Çamyayla köyünde bir deprem sadece ilimizi değil, çevre 7 il ve 39 ilçeyi etkileyen bir deprem olarak sabahleyin 10:30 sıralarında tatbikatın planlamasına göre, senaryosuna göre gerçekleşen bu deprem akabinde, koordinasyon kurulumuz 10:55 gibi 112 merkezimizde toplandı. İlk anda koordinasyon kurulunun üyelerinden gerek Bolu Merkez, gerekse ilçelerdeki durumla alakalı bir brifing alındı. Hemen akabinde, ilçe kaymakamlarımıza görüntülü bir şekilde konuşma yaparak, senaryoya uygun bir şekilde olası zararlar, bina kayıplarımız ve can kayıplarımız ve yaralılarla ilgili, tesis hasarlarıyla ilgili bilgileri aldık” dedi.

“9 İLİMİZDEN BOLU’YA VE İLÇELERİMİZE EKİPLER İNTİKAL ETTİ

Senaryo gereği, Bolu’ya 9 ilden destek ekip geldiğini aktaran Aydın, “Bu tabi bir tatbikat olması hasebiyle aslında bir nevi eksiklerimizi görmek, Allah göstermesin, bir afetin vukuunda nasıl hareket etmemiz gerektiğini tüm kurumlarla koordinasyon içerisinde nasıl hareket etmemiz gerektiğinin bir göstergesi oldu. 9 ilimizden Bolu’ya ve ilçelerimize ekipler intikal etti. Belediye başkanlığımız, garnizon komutanlığımız, emniyet ve jandarmamız, hep birlikte bu senaryo çerçevesinde çalışmaları bir gözden geçirmiş olduk. Allah, devletimizi, milletimizi, ülkemizi afetlerden korusun” ifadelerini kullandı.

YERLİ İHA BAHA KULLANILDI

Tatbikat kapsamında, alanda HAVELSAN tarafından üretilen ve 6 saate kadar havada kalabilme özelliğine sahip BAHA Otonom Bulut Altı İHA kullanıldı. Yerli üretim İHA ile bölge sürekli kontrol edildi.  AFAD’ın teknik kapasitesine dikkat çeken Vali Aydın, BAHA’ya ilişkin, “AFAD’ımızın teknik kapasitesi gerçekten çok yükseldi. Hem kullandığı araç ve gereçler hem kullandığı böyle insansız hava araçlarıyla zararın tespiti noktasında çok hızlı hareket etmemizi sağladı. Bu insansız hava araçları… Hali hazırda 2 araç Bolu’muza getirildi. Bir tanesi benzinli, bir tanesi elektrikli. Her ikisinin de 3 saat ile 6 saat arasında havada kalma kabiliyeti olan, gece görüş imkânı olan, termal ısı hassasiyeti olan kameraları bünyesinde bulunduran ve HAVELSAN tarafından, gurur verici tarafı da orası… Yerli aletler bunlar. Dolayısıyla bunları kullanmak tüm afetlerde idarelerin kapasitelerini genişletmesi açısından çok önemli” diye konuştu.

Muhabir: Oğuzhan Eke