Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, çiplenen kedi ve köpek sayısını 8 bin 50 olarak açıklarken, “Asıl amacı, hayvanların sokağa gelişi güzel bırakılmasının engellenmesi ve hayvanların kayıt altına alınması” dedi.

Özel Haber: Oğuzhan Eke

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 81 il genelinde başlatılan çalışmayla sahipli kedi, köpek ve gelincikler çiplenerek kayıt altına alındı. Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde

1 Ocak tarihine kadar 1 milyon 286 bin kedi, köpek ve gelincik çiplenerek kayıt altına alındı. Bu kapsamda Bolu’da yürütülen çalışmalara ilişkin de Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat bilgi verdi.

“ÇİPLENMESİ VE PASAPORTLANMASI GEREKİYORDU”

Projenin detayına ilişkin bilgi veren Murat,  “Hayvanları kayıt altına alma mevzuatımız gereği; kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesiyle ilgili bir mevzuat yenilemiş olduk. Geçtiğimiz yılın sonuna kadar, yani 31 Aralık 2022 itibariyle tüm sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin çiplenmesi ve pasaportlanması gerekiyordu. Bundaki asıl amaç da şu, hayvanların sahiplendirilmesi, sahipli hayvanların da kayıt altına alınması. Kimlik numarasının, isminin, aşılarının kayıtlı olduğunun görünmesi” dedi.

“AMACI HAYVANLARIN SOKAĞA GELİŞİ GÜZEL BIRAKILMASININ ENGELLENMESİ”

Çipleme sayesinde evcil hayvanların sokağa bırakılmasının önüne geçilmek istendiğini işaret eden Murat, “Bu hayvan kayıp olduğunda veya sahibi tarafından bakılmayacak halde sokağa terk edildiğinde, bulunduğunda çipleri okunarak, tüm kimlik bilgilerini, sahibinin kim olduğunu bulabiliyoruz. Yani sahiplenilmiş hayvanların sokağa bırakılmaması. Eğer bakamayacaksa belediyelerin hayvan barınaklarına teslim etmeleri. Asıl amacı biraz da bu, hayvanların sokağa gelişi güzel bırakılmasının engellenmesi ve hayvanların kayıt altına alınması” ifadelerini kullandı.

“TOPLAM 8 BİN 50 TANE KEDİ VE KÖPEK”

Bolu’da çiplenen evcil hayvan sayısını da açıklayan Murat, “8 bin 50 civarında hayvan yani kedi-köpek, gelincik zaten ilimizde olmadığı için, 8 bin 50 civarında kedi ve köpek çiplendi. Bu çiplemeyi İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli olarak ilçeler dâhil uygularken aynı zamanda bizim yetki verdiğimiz serbest veteriner hekimler de bunu yapıyorlar. Toplam 8 bin 50 tane kedi ve köpek, ilçeler dahil çip takılmış durumda. Hala da devam ediyor” diye konuştu.

“5 BİNİN ÜZERİNDE BEYANNAME ALDIK”

Murat, yılsonuna kadar çipleme işlemi yapamayanlardan beyanname aldıklarını da belirterek, “Geçen yılın sonu itibariyle taktıramayan vatandaşlarımızdan beyannameler aldık.  Cezalı bir işleme muhatap olmamaları için. 5 binin üzerinde beyanname aldık. Kayıtlarımıza girdi” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim